Autonieuws Autotests

Review – Toyota Aygo X (2022), de beste auto in het A-segment?

november 11, 2022

Toyota Aygo X in het A-segment

Vrijwel elke autofabrikant zegt vaarwel zegt tegen het A-segment. En dat is helemaal niet zo vreemd. Door een combinatie van superstrenge emissieregels van de Europese Unie en te kleine winstmarges is het voor de autofabrikant verdomd lastig om nog euro’s te verdienen, laat staan een prijstechnisch interessante leveren voor de consument die ook nog aan alle emissienormen voldoet. De Toyota Aygo X is een gloednieuwe auto in het A-segment, vandaar ook deze Toyota Aygo X review. Waarom is het Toyota dan gelukt wat andere fabrikanten niet voor elkaar krijgen?

Gemiddelde CO2-uitstoot

Simpel: op papier staat Toyota er verrassend goed voor. Vroegtijdig inzetten op hybride aandrijflijnen betaalt zich nu enorm uit, want de gemiddelde CO2-uitstoot van het automerk is lekker laag. Wat zeggen we: lager dan elke andere autofabrikant die niet met elektrische auto’s begonnen is. Dat geeft ademruimte om nog steeds leuke dingen te doen, zoals het uitbrengen van een GR Yaris of GR Supra.

Toyota Aygo X review 2022 – AutoRAI TV

Geen hybride, maar een normale benzinemotor

Maar Toyota kan om deze reden ook nog een A-segment auto ontwikkelen zonder dat het merk zich al te druk moet maken over de CO2-uitstoot van de auto. Hybride technologie in een A-segment auto is nog steeds te kostbaar. Het kan wel, maar in het A-segment telt elke euro en mensen willen dus niet al te veel betalen. Vandaar dat de nieuwe Toyota Aygo X over dezelfde aandrijflijn beschikt als de vorige Aygo: een 1,0-liter driecilinder benzinemotor, zonder turbo. Komen we zo uitgebreid op terug in deze Toyota Aygo X review.

Toyota Aygo X - rijdend

Het A-segment onder de loep

Eerst eens even kijken naar het A-segment zelf. Want wat is er nog verkrijgbaar en wat is er allemaal verdwenen? Auto’s als de Peugeot 108, Citroën C1, Skoda Citigo, Seat Mii, Ford Ka+, Opel Karl en Suzuki Celerio zijn allemaal uit het A-segment verdwenen. Blijft er dan nog wel wat over? Jawel hoor. De Volkswagen Up, Renault Twingo E-Tech Electric, Mitsubishi Space Star, Suzuki Ignis, Kia Picanto, Hyundai i10, Fiat 500 en dus deze Toyota Aygo X zijn nog wel verkrijgbaar.

Samenwerking in A-segment met Peugeot en Citroën voorbij

Toyota werkte voorheen samen met Peugeot en Citroën. De C1, 108 en Aygo vormden namelijk een drieluik. Maar nu de twee Franse automerken zijn afgehaakt, gaat Toyota op eigen gelegenheid verder. Toyota heeft goed gekeken naar de huidige markt. Daaruit valt op te maken dat SUV’s nog altijd extreem in trek zijn. Niet zo gek dus dat de Aygo X crossoverstyling heeft. De Suzuki Ignis komt qua concept nog het dichts in de buurt van de Aygo X, aangezien deze Suzuki ook een crossover is.

Wat kost een Toyota Aygo X?

Per 1 januari 2023 is de Toyota Aygo X leverbaar vanaf 17.995 euro, maar die prijs voor de basisversie mag je eigenlijk direct vergeten omdat de Aygo X in dan geen enkel opzicht de auto is die het eigenlijk moet zijn. Het stuurwiel is bijvoorbeeld gemaakt van urethaan. En op de plek waar bij duurdere versies een touchscreen zit, zit bij de basisversie een groot gat met radiovoorbereiding. Dat zegt genoeg.

Toyota Aygo X Play is het minimum

Pas vanaf het tweede uitrustingsniveau – de Aygo X Play die 19.595 euro kost of 21.550 euro met CVT-automaat – krijg je zaken als een USB-aansluiting, een 7-inch Toyota Touch2-multimediasysteem en radio met DAB+ en Bluetooth. Apple Carplay en Android Auto zijn in dit geval bedraad. Ga dus minimaal voor deze uitvoering. Niet alleen voor jezelf prettig, maar ook voor de tweede eigenaar.

Aygo X Envy en Premium

Er is ook een draadloze variant van Apple Carplay en Android Auto verkrijgbaar, maar dan moet je investeren in een Aygo X Envy of Premium. Die kosten achtereenvolgens 23.595 euro en 25.395 euro. De Envy en Premium hebben bovendien het 9-inch mediasysteem Toyota Smart Connect. Deze versies zijn overigens fully loaded uitgerust met zaken die je tot voor kort nooit had verwacht in een A-segment auto.

Rijke uitrusting

Automatische airco, een draadloze inductielader voor smartphones, stoelverwarming voor, adaptieve cruise control, fraaie ruitjesbekleding, kleuren op het dashboard en ga zo maar door. Op de Envy en Premium moet je nog wel bijbetalen voor een cabriodak. Dat kost nog 1.295 euro extra. Realiseer je dan wel dat de teller in het geval van de Premium al op bijna 27.000 euro staat.

Voor dat geld heb je ook een basisversie van de Toyota Yaris Cross. Veel geld, maar echt schrikken doen we er niet meer van. Alles is duur geworden, zo ook een auto in het A-segment. De tijd van spotgoedkope, kleine auto’s is voorbij. Met gemak betaal je dik 20.000 euro voor een auto in het A-segment met wat uitrusting. Deze Aygo X vormt geen uitzondering.

Toyota Aygo X - voorkant

Toyota Aygo X Limited

Het exemplaar in deze Toyota Aygo X review betreft een Limited-uitvoering. Die wordt niet meer verkocht, want uitverkocht. Toch geeft deze versie wel een goed beeld van wat er mogelijk is met deze Toyota, want je kunt hem uitgebreid personaliseren en heel rijk uitrusten. Ook met deze leuke oranje details. Allemaal leuk en aardig, maar je wilt natuurlijk ook weten wat er dan wel standaard op een Aygo X zit.

Toyota Aygo X - achterkant

Basisuitrusting Toyota Aygo X

In de basisversie kun je de volgende uitrusting verwachten: elektrische ramen vóór, bekerhouders, zwarte stoelbekleding, audio voorbereiding met twee speakers, een 4,2-inch multi info instrumentarium en handbediende airco. Opvallend is de zeer rijke veiligheidsuitrusting die zelfs al op de basisversie aanwezig is. Onder de noemer Toyota Safety Sense 2 bundelt Toyota systemen als: Automatic High Beam (automatische schakeling groot- en dimlicht), Adaptive Cruise Control, Lane Departure Alert, Lane Trace Assist, Pre-Collision System met fietsers (dag) en voetgangers (dag+nacht) detectie en tot slot: Road Sign Assist (verkeersbordenherkenning).

Een goed totaalpakket?

De Toyota Aygo X maakt goed duidelijk wat de invloed is van bepaalde keuzes van een autofabrikant. Als je bijvoorbeeld investeert in een rijke veiligheidsuitrusting, moet je her en der wat concessies doen om de prijs nog enigszins aantrekkelijk te houden. Bij de Aygo X is dat te merken aan de korte zittingen van stoelen, de harde en vrij korte achterbank en een stuurkolom die niet in diepte, maar alleen in hoogte verstelbaar is. Wat valt nog meer op? Dikke A- en C-stijlen waardoor het zicht rondom wat beperkt is. Daar staat dan wel kekke vormgeving tegenover. Het Toyota Smart Connect met 9-inch infotainmentsysteem werkt prima, maar heeft wel een lange opstarttijd. Geef het systeem dus eerst even de tijd om op toeren te komen. Zodra het systeem op stoom is, werkt alles soepeltjes.

Wat is er fijn aan de Toyota Aygo X?

En wat is er dan fijn aan de Toyota Agyo X? Nou, het is bijvoorbeeld heel prettig dat het adaptieve deel van de cruise control met een druk op de knop uitschakelbaar is. Daar kunnen heel wat andere automerken nog wat van leren. Ook de ergonomie is dik in orde. Alles is eenvoudig te vinden. De knoppen van de stoelverwarming zijn wel wat verstopt onder het dashboard. Vergeet ze ook niet uit te schakelen, want ze gaan niet automatisch uit. Het grootste pluspunt van de Aygo X is niet alleen prettige onderstel, maar vooral het feit dat het kinderlijk eenvoudig is om heel zuinig te rijden.

Driecilinder benzinemotor

Dat laatste zou je misschien niet verwachten, aangezien je de atmosferische driecilinder benzinemotor flink aan het werk moet zetten om de auto op het gewenste tempo te krijgen. De driepitter kennen we al van de vorige Toyota Aygo. Die woog rijklaar 905 kilogram. Deze Aygo X weegt rijklaar 1.015 kilogram. Dat is een verschil van 110 kilogram. Het motorvermogen is gelijk gebleven aan de vorige Aygo. Dat verklaart direct daarom je stevig gas moet geven om de gang erin te houden.

Prestaties

Waar praten we dan over? Onder de motorkap ligt een 1,0-liter VVT-i driecilinder met 72 pk. Dit vermogen is beschikbaar bij 6.000 toeren per minuut. Vanaf 4.400 toeren per minuut is er 93 Nm voorhanden. Je moet dus flink toeren maken om de peekaa’s en newtonmeters tot leven te wekken. De topsnelheid van de Aygo X komt uit op 158 km/u en de 0-100-tijd duurt 10,9 seconden. Het gemiddelde verbruik blijft desondanks lekker gunstig, want ook met stevig gas geven noteer je met twee vingers in de neus 1 op 20 of zelfs nog gunstiger: bijvoorbeeld 1 op 25. Op een volle brandstoftank kun je makkelijk 550 kilometer rijden.

Terugschakelen noodzakelijk

Soms is terugschakelen noodzakelijk wegens een gebrek aan koppel en vermogen. Gelukkig helpt de handgeschakelde vijfbak een handje. Die schakelt trefzeker en heeft een vrij grote pook waardoor je hand er direct op valt. Per versnelling heeft deze Toyota wel een zeer lange adem, vandaar het advies om zo nu en dan terug te schakelen voor een inhaalactie of acceleratiesessie op de invoegstrook van de snelweg. Prettige bijeenkomst: zo’n driecilinder klinkt best sportief, dus toeren maken is geen straf. Je hoort hem ook vrij goed door beperkte geluidsisolatie. Nogmaals: je moet je wel realiseren dat je winkelt in het A-segment, een segment dat al jaren extreem onder druk staat en waar autofabrikanten concessies moeten doen.

Tot slot nog een paar good-to-knows over de Toyota Aygo X. De inhoud van de bagageruimte tot aan de bovenkant van de rugleuning met achterbank omhoog bedraagt 231 liter, maar niet als je de Envy of Premium koopt. Die hebben 189 liter. Dat komt door een prettig klinkend JBL-audiosysteem met 4 speakers en een subwoofer. Die slokt wat ruimte op. De draaicirkel van deze Toyota is beperkt. Van stoeprand tot stoeprand heeft de Aygo X slechts 9,4 meter nodig. Daardoor is de auto erg wendbaar in de stad of tijdens straatjekeren.

Garantie

Een sterk punt van Toyota is dat je op deze Aygo X – net zoals op elke andere Toyota – profiteert van 10 jaar of 200.000 km garantie bij onderhoud door een Toyota dealer of erkend reparateur in Nederland. En dat is best bijzonder. Toyota overtreft hiermee zelfs Kia met 7 jaar garantie op de Picanto.

Conclusie Toyota Aygo X review

Is de Aygo X dan de beste auto in het A-segment? Hij staat in ieder geval aan de top, niet alleen qua totaalpakket maar ook qua prijs. Hij is niet goedkoop. Aan de andere kant is een compacte crossover in het A-segment vrij zeldzaam. Er is eigenlijk maar een alternatief: de Suzuki Ignis. Die is er vanaf 18.985 euro. Je krijgt dan direct een 1.2 mild-hybride aandrijflijn met 83 pk en 107 Nm. Bovendien is de Ignis ongeveer 100 kilogram lichter dan de Aygo X en daardoor een vlottere auto om in te rijden.

Stiekem rijdt die Suzuki ook leuker, maar de Toyota Aygo X is de meer volwassen auto. Goed gebouwd, afhankelijk van uitvoering extreem rijk uitgerust en met een zeer prettig weggedrag. Maar je doet wel wat concessies. De motor mist wat power, de achterbank is voor volwassenen bijzonder krap, hetzelfde geldt voor de instap achter. De vraag is of dat erg is, aangezien je 95 procent van de tijd alleen in de auto rijdt. Toyota verdient in ieder geval alle lof voor het feit dat ze het A-segment trouw blijven. Een dikke 8 als eindcijfers is het resultaat.


Toyota Aygo X