Review – Skoda Karoq (2022)
SUV’s van Skoda
In 2016 trapte Skoda zijn SUV-offensief af met de Kodiaq. Daarvoor had het merk eigenlijk al een SUV in de stal: de Yeti, misschien wel de eerste crossover-SUV ooit. Eind 2017 kreeg de eigenwijze Yeti een opvolger: de Karoq. Skoda heeft met de Karoq een SUV op de markt weten te zetten die als warme broodjes over de toonbank gaat. Er zijn namelijk al ruim een half miljoen stuks van de band gerold.
Nieuwe Skoda Karoq
Nu – ruim vier jaar later – heeft de Karoq een facelift gekregen. Je herkent het vernieuwde model aan zijn nieuwe achthoekige grille, die hoger en breder is dan voorheen. Ook staat hij wat meer rechtop, waardoor de neus van de Karoq een stukje stoerder oogt. Uiteraard zijn de voor- en achterbumper ook aangepakt. Vooraan zitten nu onder andere extra stoere luchtinlaten.
Verlichting
Er zijn ook nieuwe, slankere lichtunits, die standaard over led-technologie beschikken en opvallende led-dagrijverlichting. Matrix LED-verlichting met grootlichtassistent is ook leverbaar. Ook de achterlichtunits van de vernieuwde Karoq zijn voorzien led’s en geven een leuke showtje als welkomstverlichting zodra je de auto ontgrendelt. Daarnaast hebben de led-achterlichten dynamische richtingaanwijzers, die dus van binnen naar buiten knipperen.
Aerodynamisch
Door de explosief gestegen brandstofprijzen is een laag brandstofverbruik momenteel extra belangrijk. Dankzij een aantal slimme trucjes snijdt de vernieuwde Karoq beter door de lucht, waardoor het verbruik daalt. Zo zit er achterop een extra lange spoiler en onder de auto een grote gestroomlijnde bodemplaat. De grille sluit bovendien automatisch, zodra de benzinemotor om weinig koeling vraagt. Al deze zaken verlagen de luchtweerstand met zo’n negen procent.
Aero-wielen
Nieuwe verkrijgbare Aero-wielen verbeteren de stroomlijn ook. Je kunt deze wielen al het ware afdichten met een zwart kunststof inzetstuk. Vind je dat niet mooi staan – of wil je een keer wielen met een andere look – dan klik je het uit de velgen en berg je het thuis in de garage op.
SUV met veel bagageruimte
Sommige automakers vergeten wel eens dat het bij een SUV hoort te draaien om gebruiksgemak en praktische inzetbaarheid. Tenminste, dat was ooit het idee achter een SUV. Bij Skoda zijn ze dat absoluut niet vergeten. Weinig SUV’s zijn zo gebruiksvriendelijk en ruim als de Karoq.
In de kofferbakruimte past 521 liter bagage. Geen concurrent die dat beter voor elkaar heeft. Voor 600 euro extra monteert Skoda Varioflex-stoelen op de tweede zitrij, die je eenvoudig kunt verschuiven, waardoor er meer been- of bagageruimte ontstaat. Je kunt met deze optie heel eenvoudig de hele tweede zitrij uit de auto halen. Zo tover je de Karoq in een mum van tijd om in een bestelbus. Handig, als je moet verhuizen of een epische roadtrip wilt maken met zijn tweeën. Of met z’n drieën, want je kunt de stoelen per stuk verwijderen.
Zat ruimte achterin
Op de tweede zitrij kunnen personen met lange benen prima zitten. De voorstoelen staan lekker hoog, waardoor je voeten alle ruimte hebben. Daardoor zit je ook op de middelste stoel achterin best lekker. Drie brede personen achterin wordt een uitdaging, maar drie kinderen passen er prima. Ze kunnen hun telefoon of tablet opladen via een USB-C-aansluiting en hun laptop zelfs via een 230V-stopcontact. Tip: heb je regelmatig kinderen zitten achterin, vink dan de klaptafeltjes aan op de optielijst.
Nieuwe technologie
De Karoq beschikte in 2017 als eerste Skoda over een digitaal instrumentenpaneel, maar inmiddels hoef je daar niet meer voor bij te betalen. Het merk monteert voortaan in iedere Karoq standaard een 8-inch scherm achter het stuur, maar optioneel is een 10-inch exemplaar verkrijgbaar. Via knoppen op het stuur kun je bepalen welke informatie je recht voor je neus krijgt te zien. De navigatiekaart, je snelheidsmeter, het brandstofverbruik en nog tig andere zaken kun je voortaan op het digitale instrumentarium bekijken.
Geen nieuwe motoren en elektrificatie
De Karoq deelt zijn aandrijflijnen en bodemplaat met die van de Seat Ateca en de Volkswagen T-Roc. Er zijn geen nieuwe motoren leverbaar voor de vernieuwde Karoq, wel minder motoren. Zo kun je voortaan niet meer dieselen. Een logisch keuze, gezien ons belastingklimaat. Een Skoda Karoq met enige vorm van elektrificatie is helaas ook niet leverbaar. Een gemiste kans, want de Octavia kun je al een flinke poos krijgen als hybride én zelfs als zeer zuinige plug-in hybride.
Traditionele benzinemotoren
In Nederland kun je kiezen uit een 110 pk sterke 1.0-liter driecilinder benzinemotor en een 1.5-liter vierpitter die goed is voor 150 pk. Met beide motoren zit je goed qua vermogen. De 150 pk sterke 1.5 TSI werkt zeer prettig samen met een zeventraps DSG automaat, al schakelt die wel erg vroeg op om het brandstofverbruik te drukken. In de S-stand (Sport) mag je van de automaat wat meer toeren maken, wat de rijervaring ten goede komt. Je kunt dan zelfs voorzichtig spreken van een pittige aandrijflijn. Een handgeschakelde zesbak is voor beide motoren leverbaar, de automaat alleen voor de sterkste krachtbron.
110 pk is voldoende
De Karoq rijdt ook prima met minder vermogen. 110 pk is in ons land namelijk meer dan voldoende voor een auto van dit formaat. De 1.0-liter driecilinder is bovendien een stukje zuiniger. Natuurlijk bespaar je niet alleen op brandstofkosten, want de aanschafprijs is ook lager.
Prijzen Skoda Karoq
Want wat betaal je voor de vernieuwde Karoq? De instapper met 1.0-liter driecilinder is er vanaf 32.990 euro. Voor de 150 pk sterke viercilinder met handbak betaal je minimaal 35.490 euro.
Wil je alle details zien en weten hoe de vernieuwde Skoda Karoq rijdt? Bekijk dan onze video: