Autonieuws Autotests

Review – Rolls-Royce Cullinan Inspired by Fashion, vanwaar die kleur?

augustus 12, 2023

Rolls-Royce Cullinan by Fashion

Oke, een Cullinan in de kleur Lime Green. Wat is het addertje onder het gras? Is het een wrap? Of is het een reclamestunt? Welnee, de koper van een Rolls-Royce verkiest dit merk vaak boven andere merken als fashionstatement. De auto waarin we rijden betreft dan ook een Rolls-Royce Cullinan Inspired by Fashion, speciaal samengesteld door Rolls-Royce om te laten zien wat er allemaal mogelijk is met het Bespoke-programma van Rolls-Royce. Het merk levert ook roze auto’s af, als de klant daar om vraagt. De klant is koning. Elke wens is mogelijk, vaak wel tegen een prettige vergoeding.

Het prijskaartje

Wat deze auto kost, vraag je je wellicht af? Op Nederlands kenteken moet je denken aan een bedrag van ongeveer 630.000 euro, inclusief alle belastingen. De vanafprijs van een Rolls-Royce Cullinan begint in Nederland bij 495.393 euro. Met wat opties en Bespoke-werk kan zo’n prijs dus sterk oplopen. Het zal voor een Rolls-Royce-koper weinig uitmaken. Wie een Rolls kan betalen, doet niet moeilijk over een tonnetje meer.

Rolls-Royce Cullinan Inspired by Fashion

Vier Inspired by Fashion-thema’s

Rolls-Royce heeft in totaal vier Inspired by Fashion-thema’s ontwikkeld. Er is keuze uit twee Re-Belle-varianten en twee Fu-Shion-varianten. Onder de noemer Fu-Shion vallen de thema’s Military Green en Tempest Grey. Mag de auto wat meer opvallen? Ga dan voor en Re-Belle-thema. Die is er in de smaken Wildberry of – in het geval van gereden Cullinan – in de kleur Lime Green.

Bijpassende bagagesets

Voor reizen in ultieme stijl is de Cullinan Inspired by Fashion verkrijgbaar met bijpassende bagagesets, ontworpen om elk van de vier interieurthema’s aan te vullen. De collectie bestaat uit de 24hr Weekender, 48hr Weekender, Holdall, Tote Bag en Organizer Pouch. De items zijn afzonderlijk verkrijgbaar of als vijfdelige set.

Wat heeft Rolls-Royce nu toch gedaan? – Cullinan Inspired by Fashion – REVIEW – AutoRAI TV

Aandacht in overvloed

Geloof ons: de aandacht die deze auto trekt is bovengemiddeld hoog. Als we door een dorp rijden staat er aan de zijkant van de weg een jongeman die na het spotten van deze Rolls-Royce kijkt alsof hij water ziet branden. Ook op de snelweg is deze Cullinan Inspired by Fahsion in de kleur Lime Green een absolute nekkendraaier. Op de parkeerplaats levert deze auto ook leuke gesprekken op. Wie behoefte heeft aan extra sociale contacten kan dus uitstekend kiezen voor deze kleur. Mensen willen er altijd wel wat over weten.

Rolls-Royce Cullinan Inspired by Fashion

Samenstelling van Rolls-Royce Cullinan Inspired by Fashion

Gelukkig valt er over deze auto ook het nodige te vertellen. Niet alleen over de samenstelling. Natuurlijk is de buitenkant bijzonder, maar ook het interieur van deze SUV mag er zijn. Het designteam heeft gekozen voor kleuren als hmere Grey, Scivaro Grey en Lime Green met een Woven Metal Fascia finish in Silver. Alles is prachtig op elkaar afgestemd zoals alleen Rolls-Royce dat zou kunnen. De afwerking is van uitzonderlijk hoog niveau. De vloermatten van lamswol geven direct een gevoel van luxe.

Shooting Star Headliner

In het interieur valt natuurlijk ook de Shooting Star Headliner op: hemelbekleding met kleine sterretjes. Een magistrale voorziening. Toch heeft deze Cullinan ook een primeur. Deze specifieke beschikt namelijk over de nieuwe optie Starlight Tailgate. Deze geheel nieuwe Bespoke-optie breidt de magische hemelse sfeer uit tot buiten het interieur van de auto. Deze Bespoke-voorziening – die meer dan 22 uur in beslag neemt om te vervaardigen – bestaat uit 192 zacht verlichte sterren die in het geperforeerde leer zijn verwerkt.

Viewing Suite

De Starlight Tailgate wordt aangevuld met de Viewing Suite. Dit zijn twee schuifbare stoeltjes met een klaptafeltje. Het idee is dat je altijd en overal kunt genieten van de betoverende schoonheid van een sterrennacht. Mooi he. Alleen de Viewing Suite kost overigens al meer dan 20.000 euro. Maar het idee is prachtig. Zelfs het drinken van een kopje koffie wordt met de Viewing Suite een haast magische ervaring, helemaal als het buiten al donker is. Dit is een auto voor levensgenieters.

Afmetingen Rolls-Royce Cullinan

Klein is de Cullinan nooit geweest. Het SUV-gevaarte heeft een lengte van 5,34 meter, een breedte van 2 meter en een hoogte van 1.835 mm. De wielbasis is zoals je van een Rolls-Royce mag verwachten ook aan de ruime kant: 3.295 mm. Wat dat allemaal moet wegen? Maar liefst 2.690 kilogram.

Rolls-Royce Cullinan Inspired by Fashion

Fluisterstille V12-motor

Gelukkig ligt er onder de motorkap een fluisterstille V12-motor met een vermogen van 571 pk (420 kW) en een koppel van 850 Nm. Dat is genoeg vermogen voor een 0-100-tijd van 5,3 seconden en een topsnelheid van 250 km/u. De gemiddelde CO2-emissie komt uit op 348 gram per kilometer. Door die hogere uitstoot betaal je in Nederland ongeveer 116.000 euro aan BPM. Het zal de Rolls-Royce-koper niet veel uitmaken. Die wil gewoon het beste van het beste.

Rijden in een Rolls-Royce Cullinan Inspired by Fashion

Toelichten hoe een Rolls-Royce rijdt, is eigenlijk overbodig. Wat comfort en stilte betreft is er geen betere auto ter wereld. Opvallend genoeg bespeuren we in een auto van dit formaat ook nog wat dynamiek als je een bocht induikt. Het is knap hoe Rolls-Royce het hogere wagengewicht weet te maskeren. Verder is het vooral comfort. Fenomenaal comfort. Je zit in heerlijke fauteuils en kijkt natuurlijk uit op een legendarische motorkap met richting de horizon de mascotte: de Spirit of Ecstacy. Die trekt zich na het uitschakelen van de auto weer terug in de grille, om diefstal van het beeldje te voorkomen. Ook tijdens het rijden kun je ervoor kiezen om het beeldje te laten verdwijnen.

Rolls-Royce Cullinan Inspired by Fashion

Conclusie: Divine experience

Tja, rijden in een Rolls-Royce blijft altijd een zeer bijzondere gebeurtenis. Elk mensenleven is eindig, maar in een auto als de Rolls-Royce Cullinan Inspired by Fashion ervaar je een haast divine experience. Alsof tijd even niet bestaat. Maximaal genieten in een cocon van luxe zonder prikkels van buitenaf, dat is rijden in een Rolls-Royce.

Prijzen van Rolls-Royce-modellen in Nederland – 2023

Rolls-Royce Cullinan Inspired by Fashion


Rolls-Royce Cullinan Inspired by Fashion

Rolls-Royce Cullinan Inspired by Fashion

Rolls-Royce Cullinan Inspired by Fashion