Review – Renault Austral (2023)
Renault Austral
Het komt niet vaak voor dat Renault een compleet nieuw model introduceert. Modellen zoals de Twingo, Clio en Mégane gaan al tientallen jaren mee. Ook de Zoe, Captur en Kadjar zijn inmiddels bekende en vertrouwde gezichten in de Renault-stal. Toch introduceert Renault nu een nieuw familielid: de Austral. De nieuwe SUV neemt de plek van de Kadjar in het C-segment in. Hij gaat het opnemen tegen modellen zoals de Peugeot 3008, Volkswagen Tiguan, Toyota C-HR, Kia Sportage, Ford Kuga en de Nissan Qashqai.
Nissan Qashqai
Met dat laatste model – de Qashqai – deelt de Austral zijn platform. Net zoals de Kadjar dat deed met de vorige generatie Qashqai. Het is het eerste model van Renault dat is gebaseerd op de derde generatie van het CMF-CD-platform – dat gezamenlijk met Nissan en Mitsubishi ontwikkeld is. De Austral is wel een maatje groter dan de nieuwe Qashqai. Met een lengte van 4,51 meter is hij acht centimeter langer dan zijn Japanse broer en twee centimeter langer dan de Kadjar. De wielbasis is gelijk aan de Japanner: 2,67 meter.
Design
De Autral is niet alleen groter dan het model dat hij vervangt, hij oogt ook een stukje stoerder dankzij zijn strakke lijnenspel. Daarnaast heeft de grille van de bonkige SUV geen spijlen maar honderden diamantvormpjes, wat voor een agressieve neus zorgt. De herkenbare C-vormige lichtunits lijken sterk op die van de nieuwe Mégane E-Tech Electric.
Esprit Alpine
De Austral is de eerste personenauto van Renault waar een extra sportief ogende Esprit Alpine-uitvoering van op de markt komt. De Esprit Alpine-line vervangt voortaan de R.S-line bij Renault. Alpine ken je natuurlijk als het sportwagenmerk van de Renault Group en van het Formule 1-team. De Fransen willen met het nieuwe uitrustingsniveau de connectie met de sportieve tak wat duidelijker zichtbaar maken. Het gaat dan ook – net als bij de R.S.-line – om uiterlijk vertoon en om niet om een hoger vermogen en betere prestaties.
Sinistere look
De Austral met het Alpine-pakket is lekker duister aangekleed, met een hoop zwarte accenten rondom de auto. Denk aan zwarte wielen, raamomlijsting, spiegelkappen en dorpels. Alpine-logo’s ontbreken uiteraard ook niet aan de buitenkant. De instaplijsten en hoofdsteunen zijn ook voorzien van het bekende A-logo en de gordels en stoelen zijn voorzien van blauwe stiksels. Tegen een meerprijs is een sinistere mat grijze lakkleur leverbaar, enkel en alleen op de Esprit Alpine-uitvoering.
Mégane E-Tech Electric
Het interieur van de Austral is vrijwel identiek aan dat van de Mégane E-Tech Electric. Dat is goed nieuws, want ook in Austral kun je dus twee grote 12-inch beeldschermen krijgen, waarop Android Automotive draait. Dit infotainmentsysteem maakt gebruik van allerlei Google-apps – zoals Google Maps en Google Assistent – en werkt razendsnel. Sterker nog, het is misschien wel het snelste systeem dat nu op de markt is. Let wel, het grote infotainmentscherm krijg je niet in de basisuitvoering. Dan moet je het doen met 9-inch scherm. Wie nog meer informatie tot zich wil nemen, kan ook een 9,3-inch head-up display voor z’n neus krijgen.
Bagageruimte Renault Austral
Dat de Austral een flinke SUV is, merk je vooral helemaal achterin. Daar is ruimte voor 500 liter bagageruimte, zo’n 25 liter meer dan er in de Kadjar gaat. Gooi je de achterbank plat, dan ontstaat er 1.525 liter aan ruimte. Een verschuifbare achterbank is optioneel leverbaar, waardoor je 75 liter ruimte extra kunt creëren, als passagiers weinig behoefte aan beenruimte hebben. De bank is tot 16 centimeter verschuifbaar.
Onder de laadvloer kun je ook nog een hoop spulletjes kwijt. Maar let op: in de E-Tech Hybrid-versie ligt onder de laadvloer de 12-volt accu. Hierdoor kun je op deze plek nog maar weinig spulletjes kwijt. Omdat de bagageruimte boven de laadvloer nog steeds riant is, valt hier goed mee te leven.
Niet volledig elektrisch
In tegenstelling tot de nieuwe Mégane, is de Austral niet volledig elektrisch. De Austral komt op de markt met een hele nieuwe 1,2-liter driecilinder turbobenzinemotor. Standaard is die goed voor 130 pk en werkt hij samen met een 48-volt mild hybride-systeem. De startmotor geeft af en toe een duwtje tijdens het accelereren, waardoor het verbruik volgens Renault zeer laag komt te liggen. Of dat klopt, zullen we later tijdens een langere testperiode in Nederland onderzoeken. Schakelen gaat met deze motorvariant altijd met de hand.
E-Tech Hybrid
Wil je een automaat, dan moet je voor de full hybride-versie gaan: de Austral E-Tech Hybrid. Deze versie heeft geen stekker, maar een zelfopladende aandrijflijn die direct is afgeleid van de Formule 1-techniek van Renault. Dat klinkt als een marketingpraatje, maar er ligt wel degelijk een behoorlijk geavanceerd stukje techniek onder de motorkap.
De 200 pk sterke aandrijflijn bestaat namelijk ook uit dezelfde 1,2-liter driecilinder benzinemotor, maar wordt geholpen door niet één, maar twee elektromotoren. Een van de elektromotoren zorgt samen met de benzinemotor voor de aandrijving en de andere fungeert net als bij de mild-hybride als startmotor en generator. Die kan dus energie opwekken tijden het afremmen.
De versnellingsbak heeft geen koppeling, waardoor de Austral altijd wegrijdt op de elektromotor. Hierdoor rij je bij het stoplicht altijd lekker vlot en soepel weg, omdat je profiteert van het direct verkrijgbare koppel van de elektromotor. De benzinemotor springt pas later bij en laadt regelmatig de batterij op. De complexe, maar muisstille aandrijflijn geeft je het gevoel dat je bijna altijd elektrisch rijdt, tenzij je écht flink gaat trappen. Een knappe prestatie van de Fransen.
Nieuw maar toch bekend
De E-Tech Hybrid aandrijflijn van de Austral is compleet nieuw, maar doet sterk denken aan de hybride aandrijflijn die je in de Renault Arkana en Clio kunt krijgen, en die ook in de Nissan Juke en Dacia Jogger ligt. Het verschil? In die modellen maakt de hybride-aandrijflijn gebruik van een 1,6-liter atmosferische viercilinder en in de Austral gaat het om een geblazen 1,2-liter driecilinder.
4Control
De nieuwe Austral is als eerste Renault-model leverbaar met de derde generatie ‘4CONTROL Advanced’ vierwielbesturing. Vrij uniek in dit segment, meestal hebben alleen grote Duitsers of statige Franse sedans, zoals de Renault Talisman, een meesturende achteras. De achterwielen van de Austral sturen tot maximaal 5 graden mee, met als resultaat een zeer kleine draaicirkel. In nauwe straatjes van Spaanse dorpjes die we tijdens onze testrit doorkruisen, weten we zonder veel moeite – en weinig steken – de flinke SUV te keren dankzij het 4CONTROL-systeem.
Wat kost de Renault Austral?
Instappen in een Austral doe je vanaf 36.480 euro. Je krijgt dan de mild-hybride met 130 pk. Voor de 200 pk sterke E-Teech Hybrid moet je minstens 43.000 euro overmaken naar Renault. Alle details over de Austral – en hoe hij rijdt – vertellen we je in de video hieronder: