Achtergrond Autonieuws Autotests

Review – Opel Corsa Rally Electric, hoe leuk is een elektrische rallyauto?

juni 5, 2024

Opel Corsa Electric Rally in de regen

De rallysport heeft stiekem een grote schare fans. Logisch ook, want het is een bijzonder leuke vorm van autosport. Toegankelijk, laagdrempelig en altijd gezellig. Als het regent zijn de omstandigheden helemaal spartaans. Je voelt hem al aankomen… Tijdens onze rit in de elektrische Opel Corsa Electric Rally kwam de regen onophoudelijk uit de hemel, resulterend in lekker veel blubber en glibberig asfalt. Top!

Integrated sound module

Maar wat maakt een rallyauto dan zo leuk? Het afblazen van de turbo? De dik uitgeklopte wielkasten? De looks van de auto’s? Waarschijnlijk is het een combinatie van factoren. Maar zo’n Opel Corsa Electric Rally maakt niet echt herrie. Nou ja, in het interieur zit een knop om het publiek wat ‘geluid te geven’ via de Integrated sound module, maar winnen van een roffelende Subaru-boxer of hoogtoerige Lancer Evo-vierpitter kan een EV-aandrijflijn niet. Toch is zo’n elektrische rallyauto leuker dan je denkt.

Opel Corsa Electric Rally

De prijs

De Opel Corsa Electric Rally is gebaseerd op de Opel Corsa Electric en is voorzien van een 100 kW (136 pk) en 260 Nm sterke elektromotor. De Corsa Electric Rally is uitgerust met dezelfde 50 kWh lithium-ionbatterij als de Corsa Electric productieauto. Uiteraard voldoet de auto volledig aan de FIA-reglementen dankzij een geïntegreerde rolkooi, brandblusser en veiligheidsharnassen. De aanschafprijs voor een Opel Corsa Electric Rally bedraagt 53.900 euro exclusief BTW. De huidige Opel Corsa Rally Electric is dus relatief gezien best goed te betalen. Per kilometer betaal je ongeveer 7,50 euro, versus 15 euro voor een rallyauto met verbrandingsmotor.

Prestaties en actieradius Opel Corsa Electric Rally

Natuurlijk ben je benieuwd naar meer specificaties. De topsnelheid van de 1.700 kilogram zware auto bedraagt 150 km/u en de 0-100-tijd komt uit op ongeveer 7,5 seconden. In de ‘competition’ modus kan de auto ongeveer 60 kilometer rijden op een volle lading stroom. Maar wie slim handelt, schakelt na een helse rit direct de Eco mode in, want dan heeft de auto een range van 337 kilometer. In theorie is het dus mogelijk om een rally uit te rijden op een lading stroom.










Opladen via Charging Grid-containersysteem

Anders zorgt het laadnetwerk van Opel voor de benodigde stroom om een rally alsnog uit te rijden. Snelladen kan namelijk met 100 kW via een CCS-stekker en DC-installatie. Dat opladen verloopt via een Charging Grid. Dit mag je zien als een containersysteem met omvormer en achttien laadpunten. Deze voorziening maakt gebruik van het normale stroomnetwerk, dus geen dieselgeneratoren. Het moest natuurlijk wel duurzaam zijn. De batterijen van de auto’s worden altijd op een gunstige temperatuur gehouden om prestaties te leveren en om snel te kunnen laden.

Speciale accubescherming

De 50 kWh batterij lithium-ion heeft specifieke accubescherming aan de onderkant van de auto in de vorm van een aluminium plaat van 6 mm dik. De auto heeft verder energieterugwinning aan boord. Slim rijden betekent dus ook energie terugwinnen die je weer kan gebruiken in ’the heat of the moment’.

Specifieke kenmerken

Uniek is dat Opel Motorsport sinds het begin van de merkencup nog nooit problemen heeft gehad met de batterij of elektromotor. Dat komt grotendeels omdat het gewoon dezelfde techniek is als die van de straatversie. De techniek is dus behoorlijk fool proof. Om alle power efficiënt over te brengen op de ondergrond, beschikt de Opel Corsa Electric Rally over een automatisch sperdifferentieel en een specifieke aandrijfas. Zaken als ESP, tractiecontrole en ABS zijn volledig uitschakelbaar. Bilstein wielophanging maakt het feest compleet. UIteraard moet zo’n rallyauto ook aan specifieke veiligheidseisen voldoen. Zo is het hoogvoltagesysteem zowel vanbinnen als vanbuiten uitschakelbaar zodat hulpverleners veilig kunnen werken als dat nodig is. Gelukkig is dat nog nooit nodig geweest.

Waardevolle kennis

Opel gebruikt alle kennis opgedaan in deze elektrische merkencup weer in productiemodellen. In feite zijn de rallyevenementen waardevolle testkilometers voor Opel. Want elke meter wordt op de limiet gereden en stellen de rallycoureurs de aandrijflijn op de proef. Ook de FIA WRC kijkt mee, want een EV Rally 5 FIA-klasse is in ontwikkeling. De Corsa Electric Rally Cup vormt in die zin een soort van blauwdruk voor die nieuwe rallyklasse. We zijn benieuwd! Wil je weten hoe zo’n elektrische rallyauto rijdt? Check dan vooral onderstaande video! Een voorproefje: het voelt heel puur aan en is leuker dan je denkt!

GETEST: rallyrijden in een elektrische auto is bizar (maar de toekomst?) – AutoRAI TV