Autonieuws Autotests

Review – Mitsubishi Space Star (2023), de goedkoopste auto van Nederland

februari 14, 2023

Mitsubishi Space Star, al een golden oldie

Al bijna tien jaar is de Mitsubishi Space Star op de markt. Mitsubishi heeft er wel alles aan gedaan om de auto actueel te houden met regelmatige updates en facelifts. Nieuwe bumpers, wielen, kleuren, verbeterd infotainment, elke keer werd deze A-segment vijfdeurs hatchback opgefrist. Dat wierp zijn vruchten af, want in 2022 registreerde Mitsubishi Motors Nederland nog een mooi aantal van 1.411 exemplaren van de Space Star. In 2018 waren dat er zelfs nog 3.335. Nette cijfers! In heel Europa verkocht Mitsubishi Motors in 2022 nog 29.000 stuks.

Hoe lang nog?

Op een andere facelift van de Space Star hoef je overigens niet meer te rekenen, de auto zit al echt in de laatste levensfase. Maar op een productiestop hoef je voorlopig ook nog niet te rekenen, want volgens de woordvoerster van Mitsubishi Motors Nederland blijft de Space Star in ieder geval gewoon in 2023 op de Nederlandse op de markt. Er is dus nog tijd genoeg om naar de showroom te rennen om een exemplaar te bestellen, mocht je dat willen doen.

Mitsubishi Space Star

Had Renault niet iets goedkopers?

De Mitsubishi Space Star is en blijft voorlopig dus nog even de goedkoopste auto van Nederland. En de Renault Twizy 80 dan? Toegegeven, dat is formeel ook een ‘auto’, maar geen volwaardige auto. De Space Star is dat wel, vandaar dat de titel ‘goedkoopste auto van Nederland’ naar deze vijfdeurs hatchback gaat.

GETEST: De goedkoopste auto van Nederland! – Mitsubishi Space Star 2023 – AutoRAI TV

De vanafprijs van de Space Star

Zoals gezegd is de Space Star er vanaf 15.990 euro. Uiteraard is die vanafprijs puur een lokkertje, zoals we wel gewend zijn. De basisversie heeft niet eens airco. Dan moet je al minimaal voor de Connect+ gaan en die kost al 17.990 euro. Je krijgt dan ook direct een 7-inch Smartphone link Display. In het basismodel krijg je twee speakers, maar geen audio-installatie. Kortom: voor 15.990 euro krijg je niet heel veel, maar dat geldt ook voor basismodellen van andere autofabrikanten.

Mitsubishi Space Star

Investeer liever wat meer geld

Beter investeer je dus wat meer euro’s in een duurdere uitvoering. Prijzen lopen op tot 23.490 euro voor de Instyle CVT. De Instyle-variant zonder CVT is er vanaf 21.490 euro. De Connect+ is wat ons betreft de beste keuze, alleen moet je het dan wel zonder cruise control stellen. De variant die je hier op beeld en foto’s ziet, betreft een Mitsubishi Space Star Dynamic CVT. Prijskaartje: 20.990 euro.

Uitrusting Space Star Dynamic

Je krijgt in het geval van de Dynamic 14-inch lichtmetaal, een achteruitrijcamera en automatische climate control. Navigatie is mogelijk door via het Smartphone-link Display Audio (SDA) verbinding te maken met Apple CarPlay of Android Auto. Als je de CVT zou weglaten, betaal je 18.990 euro. Een vergelijkbaar uitgeruste Hyundai i10 (Comfort) kost je 18.695 euro. Bij Kia moet je denken aan de Picanto DynamicLine. Die kost 17.895 euro. Hier is de Kia dus in het voordeel.




























Private lease

De Mitsubishi Space Star rijden via private lease is natuurlijk geen probleem. Op basis van een looptijd van 60 maanden en 5.000 kilometer per jaar kost een Space Star Connect+ je minimaal 289 euro per maand. De rijker uitgeruste Dynamic kost 305 euro per maand.

Aandrijflijn Mitsubishi Space Star

Elke Mitsubishi Space Star is uitgerust met een 1,2-liter (1.193 cc) 12-kleps driecilinder (MIVEC ECI-Multi 3A92) benzinemotor met een vermogen van 52 kW (71 pk) bij 6.000 tpm en een koppel van 102 Nm bij 3.500 tpm. De topsnelheid komt uit op 167 km/u (CVT haalt 163 km/u). En de sprint van 0 naar 100 km/u? Daar moet je 14,2 seconden geduld voor hebben in het geval van de handgeschakelde vijfbak. De CVT heeft 15,8 seconden nodig voor dezelfde sprint.

Gemiddeld verbruik

Op papier noteert de Space Star een gemiddeld verbruik van 5,0 l/100 km, iets wat in de praktijk ook goed te realiseren is. Aan wegenbelasting ben je nauwelijks geld kwijt, want het ledig voertuiggewicht komt uit op slechts 840 kilogram. Dat zien we niet zo vaak meer in autoland. Licht is fijn! Maar houd wel rekening met zijwind, want daar is de Space Star best gevoelig voor. Door dat lage gewicht is de 71 pk sterke benzinemotor sterk genoeg om vlot tempo te krijgen in deze A-segmenter. De auto rijdt verrassend lichtvoetig, al is de besturing rond de middenstand wat indirect.

Aandachtspunten

Andere aandachtspunten: de Space Star heeft zowel voorin als achterin vrij korte zittingen, het stuurwiel is niet in diepte verstelbaar en de zonnekleppen zijn zo groot dat ze een beetje aan functie verliezen. Voor Android Auto/Apple Carplay is verbinding via een USB-kabel noodzakelijk. De Space Star heeft een USB A-poort, dus USB C-gebruikers moeten een verlengstukje gebruiken.

Hyundai i10

De opvolger om de titel ‘goedkoopste auto van Nederland’ te dragen, staat al klaar. Je moet dan wel naar een ander merk: de Hyundai i10. Die kost 16.595 euro. Ook al een flinke klap geld, maar daar kan Hyundai weinig aan doen. De BPM in Nederland doet kleine auto’s in het A-segment de das om, net als alle andere auto’s met een verbrandingsmotor overigens. Overigens gelijk een tip van het huis: het basismodel van de i10 heeft ook geen airco. Pas vanaf uitvoeringsniveau Comfort (18.695 euro) heb je airco.

Conclusie Mitsubishi Space Star

Dat was hem dan: de review van de goedkoopste auto van Nederland. De Mitsubishi Space Star is ondanks zijn hogere leeftijd nog steeds relevant. Het is een no-nonsense auto die je mag vergelijken met een Dacia Sandero. What you see is what you get. De Dacia is daarbij wel wat ruimer en wat betreft infotainment ook moderner. Moet je de Space Star dan laten staan? Nee, helemaal niet, want hij rijdt opvallend plezierig en staat al jaren bekend als een betrouwbaar karretje. Maar ergens zegt het verstand ook dat je voor 20.990 euro een jong gebruikte occasions aanschaft die rijker in de spulletjes zit. Het is aan jou, maar met het product is niets mis. De Mitsubishi Space Star is wat dat betreft te vergelijken met een goede wijn. De afgelopen tien jaar is hij mooi gerijpt en telkens wat meer volwassen geworden.



























































Mitsubishi Space Star 2023