Review – Mercedes-Benz Vito en eVito (2024)
Strenge regels
Elektrische voertuigen veroorzaken niet alleen opschudding in de consumentenmarkt, maar ook in de zakelijke sector. Met de voortdurend toenemende regelgeving met betrekking tot emissies en toegang tot stadscentra én nieuwe bpm-regels, worden elektrische bedrijfswagens zoals de eVito steeds aantrekkelijker. In 2019 reden we voor het eerst met de eVito. Het was destijds de eerste volwaardige elektrische bestelwagen in het midsize segment. Een pionier dus.
In vier jaar tijd heeft de bus verschillende updates gekregen en nu is hij in zijn beste vorm. De eVito wordt geleverd met een 85 kW (116 pk) elektromotor, gekoppeld aan een 60 kWh accupakket. Dit vertaalt zich naar een rijbereik van 320 kilometer, wat vaak ruim voldoende is voor de meeste dagelijkse activiteiten. Voor diegenen die meer kracht en autonomie nodig hebben, is er ook de eVito Tourer – geschikt voor personenvervoer tot acht personen – die een krachtigere motor en een groter accupakket biedt, waardoor het rijbereik stijgt tot 380 kilometer.
Hoe snel kan de eVito laden?
Met laadopties variërend van 80 kW (kleine accu) tot 110 kW (grote accu, eVito Tourer), kan de eVito na een laadsessie weer snel de weg op. Bij een snellader zit de accu na ongeveer een half uur op 80%. Het accupakket van de eVito bevindt zich onder de laadvloer, waardoor de praktische bruikbaarheid behouden blijft. Met een laadvermogen van 950 kilogram en een maximaal laadvolume van 6,6 m³, biedt de eVito voldoende ruimte voor pakketten, gereedschap of andere bedrijfsmaterialen. Op dit vlak blijft de dieselversie echter nog steeds superieur, want die mag een paar honderd kilo meer vervoeren.
Diesel, zeg je?
Dieselen is namelijk nog steeds mogelijk met de Duitse bus. En nog steeds interessant, als je een snelle beslisser bent. Wie in 2024 nog snel een dieselbus aanschaft, heeft nog enkele jaren toegang tot de binnenstad met zijn nieuwe aanwinst. De Vito op diesel wordt aangedreven door een 2,0-liter viercilindermotor, met vermogens variërend van 75 tot 174 kW (102 tot 237 pk).
Mild hybrid
Dit jaar komt er ook nog een benzinevariant beschikbaar, wat een ideale oplossing kan zijn voor kopers die liever niet elektrisch willen of kunnen rijden. De benzine-Vito is uitgerust met een 2,0-liter viercilinder motor met mild hybrid-technologie, goed voor 170 kW (231) pk en 370 Nm koppel. Het kost echter wat meer moeite om deze versie te verkrijgen, omdat hij alleen beschikbaar is als Mixto. Laat dat nou nét de versie zijn die niet naar Nederland komt. Gelukkig biedt Mercedes-Benz Vans Nederland de mogelijkheid om een Mixto om te bouwen tot een gesloten bestelversie, zodat je de komende jaren toch nog met een nieuwe Vito met brandstofmotor kunt rijden, ook in de binnenstad.
Flink bijgepunt
Het exterieur van de Vito en eVito heeft een subtiele update gekregen, met een nieuwe grille, bumpers en led-verlichting die niet alleen functioneel zijn, maar ook een vleugje elegantie toevoegen aan het ontwerp. Zelfs een Vito met ongespoten bumpers – je kunt ze ook laten meespuiten – ziet er nu deftig uit. Dankzij rookglas aan de achterkant zorgt ziet de Vito er zelfs van achter statig uit.
Hoger niveau
Binnenin heeft de Vito een aanzienlijke transformatie ondergaan. Bij het betreden word je begroet door het geavanceerde MBUX-infotainmentsysteem, bekend uit de personenauto’s van Mercedes-Benz. Het tilt het interieur van de Vito naar een aanzienlijk hoger niveau. Het 10-inch scherm is dankzij haarscherpe graphics fijn om naar te kijken en dankzij indrukwekkende rekenkracht prettig te bedienen. Navigeren door de menu’s gaat soepel en het ingebouwde navigatiesysteem met 3D-satellietbeelden ziet er fantastisch uit. Geef je de voorkeur aan Google Maps, dan kun je eenvoudig je telefoon koppelen via Android Auto of Apple Carplay. Een digitaal instrumentenpaneel is niet beschikbaar, maar het eenvoudige instrumentencluster biedt alle essentiële informatie op een klassieke, intuïtieve manier.
Meer rijhulpsystemen
De vernieuwde Vito en eVito zijn – net als moderne personenauto’s – nu standaard uitgerust met geavanceerde rijhulpsystemen zoals cruisecontrol, actieve remassistentie en een 360-graden camera. Dankzij deze systemen weet je precies wat er rondom de bus gebeurt. Wel zo prettig, als je midden in de drukke binnenstad moet zijn. Dankzij een digitale achteruitrijcamera heb je ook in de gesloten versie zicht naar achteren. Optionele extra’s zoals een dodehoekmonitor en een rijstrookassistent raden we aan, want zorgen voor extra veiligheid voor bestuurders die vaak lange dagen maken.
Conclusie
Al met al biedt de vernieuwde Mercedes-Benz Vito en eVito een indrukwekkende combinatie van prestaties, praktisch nut en geavanceerde technologie. Zijn uitstekende rijbereik en snellaadmogelijkheid maken hem ideaal voor zowel grote als kleine Nederlandse ondernemers die snel hun wagenpark willen verduurzamen. Het vernieuwde interieur – met het MBUX-systeem en een deftig Mercedes-stuurwiel – geeft de bestuurder bijna het gevoel dat hij in een luxe E-Klasse zit. Dat hebben we nog niet eerder ervaren in een gesloten bedrijfswagen. Voor de vernieuwde Vito vraagt het merk minimaal 34.660 euro, de eVito is er vanaf 54.710 euro. Benieuwd hoe de vernieuwde eVito rijdt? In de video hieronder vertellen we je meer over de eVito en zijn grote broer, de eSprinter: