Review – Mercedes-Benz EQS SUV, waarom kopen?
Eerste volledig elektrische luxe SUV
De EQS SUV is de eerste volledig elektrische luxe SUV van Mercedes-EQ. Klein is deze elektrische SUV niet. Hij is 5.125 mm lang, 2.157 mm breed en 1.718 mm hoog. De wielbasis is met 3.210 mm aan de forse kant en bovendien gelijk aan de EQS Limousine waarmee de EQS SUV veel technische componenten deelt. De riante wielbasis resulteert ook in bijzonder veel interieurruimte. En dan bedoelen we ook echt: heel veel interieurruimte. Het is een van de sterke punten van deze Mercedes-Benz EQS SUV.
Optioneel met derde zitrij
Weet dat de tweede zitrij standaard elektrisch verstelbaar is en dat er in de bagageruimte gemakkelijk vier golftassen passen. Optioneel levert het merk een derde zitrij met twee afzonderlijke stoelen. Naar wens is de EQS SUV dus een zevenzitter.
De vanafprijs van een Mercedes-Benz EQS SUV
Als we praten over een vanafprijs van 120.827 euro, dan weet jij natuurlijk direct dat we hier niet te maken hebben met een auto die voor iedereen bereikbaar is. Nee, met deze EQS SUV mikt Mercedes-Benz op het hogere segment waarin mensen winkelen met een vaak rijk gevulde portemonnee. Waarom zou je deze Mercedes-Benz EQS SUV moeten kopen? Omdat de auto misschien ruimte combineert met comfort en connectiviteit van topniveau? Dat zou een reden kunnen zijn.
Het besluit om een EQS SUV te kopen zal vooral afhangen of je gecharmeerd bent van zijn design. Want bijzonder oogt deze auto sowieso. Kijk alleen al naar het front. Het driedimensionale sterpatroon in de ‘grille’ grijpt terug op de oorspronkelijke ster van de Daimler-Motorengesellschaft die in 1911 als handelsmerk werd geregistreerd. Het zijn vooral de subtiele details die deze auto sieren. Het is bovendien een SUV waarin Mercedes-Benz ontzettend technologie toepast.
Achterwielaandrijving is standaard
Zo heeft de EQS SUV bijvoorbeeld standaard een elektromotor op de achteras en de varianten met 4MATIC hebben ook elektromotor op de achteras. Bij de 4MATIC-modellen zorgt de Torque Shift-functie voor een intelligente, traploze verdeling van het aandrijfkoppel tussen de achterste en voorste elektromotor. De elektromotoren op de voor- en achteras zijn permanent synchroonmotoren (PSM). Wat hier de voordelen van zijn? Ze hebben een hoge vermogensdichtheid, een hoog rendement en een hoge vermogensbestendigheid.
Mercedes-Benz EQS SUV 2023, waarom kopen? – REVIEW – AutoRAI TV
Slim onderstel
Het onderstel van de nieuwe Mercedes-Benz EQS SUV heeft een vooras met vier draagarmen en een onafhankelijke multilink achteras. De luchtvering AIRMATIC met verstelbare demping (ADS+) behoort eveneens tot de standaarduitrusting. Het voertuigniveau kan hiermee enkele centimeters worden verhoogd. Het onderstel voelt prettig en vooral comfortabel aan. Bovendien is het dankzij goede geluidsisolatie extreem stil aan boord van deze auto.
Rijmodi en meesturende achteras
Er is keuze uit verschillende rijmodi, te weten ‘ECO’, ‘Comfort’, ‘Sport’ en ‘Individual’. Ga je voor een 4MATIC-variant, dan krijg je ook een ‘Offroad’-modus. Een achterasbesturing met een stuurhoek tot 4,5° is eveneens standaard. Het systeem biedt veel wendbaarheid in de stad en dynamiek buiten de stad. Via een OTA-update is optioneel een variant met een stuurhoek tot 10° leverbaar. In de praktijk moet je even wennen aan zo’n meesturende achteras, omdat het wat onnatuurlijk aanvoelt. Maar al snel wil je niet meer zonder. Het is bovendien een bijzonder gezicht als de achterwielen meesturen.
Vier motorvarianten
Er is keuze uit in totaal verschillende motorvarianten. Dat zijn de EQS SUV 450+, de EQS 450 4Matic, EQS SUV 500 4Matic en de EQS SUV 580 4Matic. De verschillen zetten we hieronder voor jou op een rij.
EQS SUV 450+
- 360 pk/265 kW
- 108,4 kWh batterij
- 633 km range (WLTP)
- 120.827 euro
EQS SUV 450 4Matic
- 360 pk/265 kW
- 108,4 kWh batterij
- 596 km range (WLTP)
- 127.845 euro
EQS SUV 500 4Matic
- 449 pk/330 kW
- 108,4 kWh batterij
- 596 km range (WLTP)
- 150.166 euro
EQS SUV 580 4Matic
- 544 pk/400 kW
- 108,4 kWh batterij
- 594 km range (WLTP)
- 167.291 euro
De beste keuze: de basisversie
Rationeel gezien is de basisvariant de beste keuze, want deze uitvoering heeft de grootste range en is stukken ‘voordeliger’. Maar de koper van een EQS SUV doet zichzelf ook een cadeautje, en dus kiezen veel klanten voor het topmodel: de EQS SUV 580 4Matic. Met een uitgebreide optielijst loopt de prijs van zo’n elektrische SUV bijzonder snel op. Een bedrag van 200.000 euro aftikken? Geen probleem. Het door ons gereden exemplaar kost overigens 177.000 euro. Dat bedrag is inclusief het forse Hyperscreen, een optie van liefst 8.712 euro. Daarover later meer.
Prestaties Mercedes-Benz EQS SUV 580 4Matic
Het systeemvermogen van de Mercedes-Benz EQS SUV 580 4Matic komt uit op 544 pk (400 kW) en 858 Nm aan koppel, goed voor een 0-100-tijd van 4,6 seconden en een topsnelheid van 210 km/u. Niet slecht voor een EV-gevaarte van liefst 2.710 kilogram. Geremd mag deze EQS SUV overigens 1.800 kilogram trekken. Dat getal geldt voor alle varianten, met uitzondering van de EQS 450+. Die mag 750 kilogram geremd trekken.
Giga-accu!
Van grote invloed op het totaalgewicht van deze EQS SUV is natuurlijk het immense 108,4 kWh accupakket. Opladen via een normale laadpaal kan met 11 of 22 kW, maar bij een snellader kunnen laadsnelheden tot 200 kW gehaald worden. Het opladen van de batterij van 10 tot 80 procent duurt dan ongeveer 31 minuten. Het gewicht van de accu is goed voelbaar tijdens afremmen. Je moet gevoelsmatig flink trappen om deze auto tot stoppen te dwingen. De EQS SUV is ook geen scheurijzer. Het is een auto om in tot rust te komen. Daartoe is de auto ook volledig ingericht. Comfort had bij de ontwikkeling de overhand.
Energizing Air Control
Het comfort wordt bereikt door goede geluidsisolatie, een fijne demping, extreem goede stoelen en vooral een zeer fraaie afwerking. Maar comfort gaat verder dan dat. Ook Energizing Air Control verhoogt het comfort aan boord. Dit systeem bestaat onder meer uit een HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air) met een zeer hoog filtratieniveau om fijne deeltjes, microdeeltjes, pollen en andere stoffen die met de buitenlucht binnenkomen, op te vangen. Hooikoorts? Kiss my *ss!
Energizing Comfort
Ook Energizing Comfort is een geweldige voorziening aan boord van deze Mercedes-Benz EQS SUV. Dit comfortprogramma is inmiddels vaste prik in elke luxueuze Mercedes-Benz. Het systeem combineert stoelmassage met audiobeleving en warmte of koeling. Dat geluid komt in deze SUV nog beter tot zijn recht dankzij het Dolby Atmos sound system. Dit systeem tilt de audio-ervaring in de EQS SUV naar een nieuw niveau. Individuele instrumenten of stemmen in de studiomix kunnen rondom het luistergebied worden geplaatst. Geloof ons: dit is een van de beste rijdende ‘klankkasten’ op de markt. Indrukwekkend!
MBUX Hyperscreen
Ook indrukwekkend is het optionele MBUX Hyperscreen. Dit zeer grote, gebogen scherm loopt bijna van A-stijl tot A-stijl en bevat drie individuele schermen die onder één glazen afdekking visueel in elkaar overvloeien. Onder het juiste daglicht valt goed op dat het om drie afzonderlijke displays gaat. Het 12,3 inch oled- voorpassagiersdisplay heeft een eigen weergave en bediening. In Europa en in een groeiend aantal landen kan de voorpassagier ook dynamische content bekijken tijdens het rijden. Hoe alles precies werkt, leggen we tot in detail uit in de reviewvideo van de Mercedes-Benz EQS SUV. En hadden we het MBUX augmented reality head-up display al genoemd? Dit systeem toont veel augmented reality-content voor rijassistentiesystemen en navigatie-informatie. Werkt geweldig en het ziet er bovendien gelikt uit. Kortom: verwennerij op wielen. Maar niet goedkoop. En nog belangrijk: aan de maat!
Maatje kleiner
Mag het een maatje minder? Ook dan is er keuze genoeg bij Mercedes-Benz. Denk bijvoorbeeld aan een EQE SUV, aan een EQC, EQB of EQA. Of als je liever een wat hoekiger ontwerp wenst in het formaatje EQS SUV: wacht dan even op de EQG, een elektrische versie van de iconische G-Klasse. De Mercedes-Benz EQS SUV 580 4Matic is in ieder geval een auto die vooral indruk maakt door zijn uitzonderlijk hoge comfortniveau en ruimte-aanbod. Daarmee pakt het recept van S-Klasse luxe gecombineerd met praktische eigenschappen van een SUV dus uitstekend uit in de praktijk.