Autonieuws Autotests

Review – Mazda 6 Sportbreak 20th Anniversary (2024)

maart 14, 2024

Het D-segment is een lastige markt voor niet-Duitse merken. De ervaring leert namelijk dat de consument in deze klasse vooral ‘Duits’ wil rijden. Merken uit andere landen schoppen het doorgaans tot een klein marktaandeel. Toch weet de Mazda 6 zich goed staande te houden. Hij voert de verkooplijsten niet aan, maar heeft er wel een vaste plek in veroverd. Wel begint de auto nu wat op leeftijd te raken. Is het nog steeds zo’n goed aanbod? En wat als we hem letterlijk naar het territorium van de Duitse concurrentie brengen, de Autobahn?

Mazda 6 20th Anniversary

Het is niet de minste uitvoering die Mazda voor ons heeft klaarstaan. Dit is een Mazda 6 Sportbreak in 20th Anniversary-uitvoering. Dat is een speciale uitvoering die vorig jaar samen met een modeljaarupdate werd geïntroduceerd, ter gelegenheid van twintig jaar Mazda 6. Je herkent de 20th Anniversary aan speciale logo’s, glanzend zilverkleurige 19-inch lichtmetalen velgen en de modelspecifieke carrosseriekleur Artisan Red. Die kleur is wel optioneel, met standaard wit als enige andere optie. Ons advies: altijd Artisan Red aanvinken. Voor die 150 euro extra maak je de 20th Anniversary daarmee echt ‘af’.

Vanbinnen wordt je begroet door mooi lichtbruin Nappaleder met 20th Anniversary-logo op de hoofdsteunen. De verdere afwerking bestaat uit suède, aluminium en zelfs een beetje echt hout. Op gebied van uitrustingen biedt de 20th Anniversary ‘alles’. Zo’n beetje de gehele optielijst van de Mazda 6 is standaard aangevinkt. Slechts enkele highlights: adaptieve led-koplampen, achtvoudig elektrisch verstelbare en geventileerde voorstoelen met geheugenfunctie, stoelverwarming achterin (en voorin uiteraard), schuif-/kanteldak en een Bose Premium-audiosysteem. De enige resterende opties zijn accessoires zoals beschermmatten en transport- en opbergmogelijkheden. Daarmee heeft de 20th Anniversary wel een flink prijskaartje, waarover later in deze review meer.










Aandrijflijn Mazda 6 20th Anniversary

Als 20th Anniversary is de Mazda 6 altijd voorzien van de SkyActiv-G 194, een 2,5-liter viercilinder benzinemotor met zoals de naam al aangeeft een vermogen van 143 kW (194 pk). Het koppel bedraagt 258 Nm. Cilinderuitschakeling helpt het verbruik te beperken op momenten dat weinig vermogen wordt gevraagd. De actuele Mazda 6 heeft altijd voorwielaandrijving en een zestrapsautomaat. Voor de volledigheid: de standaardmotor voor de 6 is een 121 kW (165 pk) en 213 Nm sterke 2,0-liter viercilinder.










Ruimte aan boord van de Mazda 6 Sportbreak

Tijd om op reis te gaan. We reizen met twee personen en onze bagage vindt natuurlijk makkelijk plaats in de 506 liter grote bagageruimte (gemeten tot hoedenplank). De bagage van een heel gezin had ook makkelijk gepast. Op de achterbank is het eveneens ruim te noemen. Met een lengte van 1,80 meter kunnen we prima ‘achter onszelf’ plaatsnemen, zonder dat de knieën de voorstoel raken. De hoofdruimte is voldoende. Veel langer dan 1,80 meter moet je niet zijn – of je moet wat onderuit gaan zitten – maar we hebben in dit segment krappere auto’s gezien. Ook niet onbelangrijk: het zitcomfort van de achterbank zelf is ook dik in orde.













Mazda 6 is tijdloos – of toch niet?

Hoewel de eerste Mazda 6 dus alweer (ruim) twintig jaar geleden werd geïntroduceerd, is het model nog altijd maar bij de derde generatie. Het huidige model kwam in 2012 op de markt en heeft dus ook al een eigen jubileum achter de rug. Toch weet de Mazda 6 zijn leeftijd zeer goed te verbergen. De auto heeft nooit een echt ingrijpende facelift gehad en toch komt hij geenszins verouderd over. Zelfs niet naast recent geïntroduceerde Mazda-modellen. Dat is best knap.

Op één punt weet de Mazda 6 zijn leeftijd echter niet te verbergen en dat is het infotainment. Naar huidige maatstaven is het 8-inch LCD-touchscreen vrij klein en de vormgeving van de menu’s doet gedateerd aan. Dat je het touchscreen alleen bij stilstand kunt bedienen, is ook niet meer van deze tijd. In plaats daarvan zit op de middenconsole wel een draai- en drukknop en het moet gezegd: dat bedient eigenlijk sowieso veel fijner dan rechtstreeks via het scherm. Hoewel de menu’s er wat verouderd uitzien is de menustructuur wel logisch en intuïtief. Moderne zaken als draadloos Apple CarPlay en Android Auto zijn ook gewoon aanwezig.










Mazda 6 als comfortabele cruiser

Op de Nederlandse snelwegen is de Mazda 6 een comfortabele cruiser. Band- en windgeruis zijn slechts zachtjes aanwezig en worden al snel overstemd door een gesprek of het goede geluid van het Bose-audiosysteem. Het onderstel werkt langere oneffenheden goed weg. Kleinere oneffenheden zijn voelbaar, maar niet oncomfortabel. De stoelen blijven ook op lange ritten goede ondersteuning bieden. Op een gegeven moment pauzeren we toch maar omdat de inwendige mens daarom vraagt, qua zitcomfort hadden we het nog wel een paar uur uitgehouden.

Rijassistentie

De Driver Attention Alert denkt daar trouwens anders over. Op ogenschijnlijk geheel willekeurige momenten krijgen we het advies een pauze te nemen. Een verband tussen rijtijd en/of -omstandigheden hebben we niet ontdekt… Nu we het toch over assistentiesystemen hebben, de Lane Keep Assist doet op zich mooi subtiel zijn werk, zonder hinderlijk aan je stuur te trekken. Toch greep het naar onze zin net iets te vaak in en hebben we het uitgezet. Handig: de Mazda heeft dat bij een volgende rit onthouden. Van de aanwezigheid van de overige veiligheidssystemen hebben we in positieve zin niets gemerkt.

Mazda 6 op de Autobahn

Inmiddels hebben we de Duitse Autobahn bereikt. De hogere kruissnelheden vindt de Mazda geen enkel probleem, maar hij klimt wel het liefst op zijn gemak naar dat hogere tempo toe. Dat komt mede doordat de motor het volle vermogen pas bij 6.000 toeren vrijgeeft. Onder normale omstandigheden bereik je dat toerental niet. Daar moet je het gas flink voor intrappen en dan laat de motor ook wel goed van zich horen, terwijl hij normaal keurig op de achtergrond blijft.

Geen probleem. Eenmaal rustig opgeklommen naar een kruissnelheid van 150 à 160 km/u (waar het kon, uiteraard) heerst aan boord dezelfde rust als bij 100 à 130 km/u. Wat dat betreft voelt de Mazda 6 zich in het territorium van de Duitsers net zo goed thuis als op de Nederlandse snelwegen. Mocht je op de Autobahn mee willen doen aan de race om de topsnelheid: de Mazda 6 Sportbreak 20th Anniversary zou de 223 km/u moeten halen. Dan moet je het dus alleen niet erg vinden om de motor flink op toeren te jagen.

Mazda 6 op Landstraßen

We volgen de Autobahn tot in Beieren, waar we een aantal dagen doorbrengen. Ook op de glooiende Landstraßen voelt de Mazda 6 zich prima thuis. Het karakter van de motor is er niet naar om bochten aan te vallen (en dat is nu ook helemaal niet onze bedoeling), maar de Mazda laat zich strak door het mooie landschap sturen. De besturing heeft een prettige zwaarte en het stuurwiel ligt fijn in de hand.

Praktijkverbruik Mazda 6 SkyActiv-G 194

Na de dagen in Duitsland volgt uiteraard weer een Autobahn- en snelwegrit terug naar huis. Na een reis van in totaal bijna 2.000 kilometer noteren we een gemiddeld verbruik van 7,3 l/100 km, ofwel 1 op 13,7. Op zich niet verkeerd voor een grote gezinsauto zonder geëlektrificeerde aandrijflijn. Het officiële WLTP-verbruik voor de geteste uitvoering bedraagt overigens 7,6 l/100 km (1 op 13,2). Ondanks de lange stukken op Autobahn-tempo hebben we dus zuiniger gereden dan het theorieverbruik!

Prijzen Mazda 6

Tot slot het prijskaartje, waarop we zouden terugkomen. Voor de Mazda 6 20th Anniversary vraagt het merk minimaal 60.590 euro. Maak daar een rode Sportbreak van – onze testauto – en je zit op 62.540 euro. Dat is best een bedrag. Aan de andere kant: pak een concurrent van een Duits merk, selecteer wat opties en je zit ook al snel op een dergelijk bedrag – of hoger.

Bovendien kan het best wat voordeliger. Eerlijk gezegd biedt de 20th Anniversary ten opzichte van de Takumi, het hoogste reguliere uitrustingsniveau, namelijk alleen wat extra visuele aankleding. Voor de Takumi betaal je 59.240 euro (61.040 euro als Sportbreak). Nog meer besparen kan ook, want zelfs het standaard uitrustingsniveau Centre-Line is al alles behalve een kale instapper. Die voorziet je ook al van allerlei luxe en is er vanaf 47.340 euro (49.840 euro als Sportbreak). Voor het meest actuele overzicht van prijzen en uitrustingen verwijzen we naar Mazda.nl.

Conclusie

De Mazda 6 heeft ons deze week laten zien dat hij, behalve op gebied van infotainment, nog altijd prima is opgewassen tegen zijn veelal nieuwere concurrenten. Oké, geëlektrificeerde aandrijflijnen ontbreken in het aanbod, maar zolang elektrisch rijden niet voor iedereen een optie is, is dat niet per se een probleem. Een hybrideversie zou wellicht wel een goede aanvulling zijn. Voor de rest: op gebied van uitrustingen, rijcomfort en rijeigenschappen is de Mazda 6 nog altijd bij de tijd. Best knap, twaalf jaar na introductie.

Toekomst Mazda 6

Dat brengt ons bij het allerlaatste punt van de review. De 20th Anniversary is in de eerste plaats een jubileummodel, maar ook een beetje een afscheidsmodel. Het is namelijk al bekend dat de productie van de Mazda 6 na het huidige modeljaar 2024 ten einde komt. Dat is niet erg na een lange en succesvolle carrière. Het is alleen nog niet bekend wat daarna volgt.

Komt er een nieuwe Mazda 6? En wat voor auto wordt dat dan? Blijft het eigenzinnige Mazda vasthouden aan de traditionele sedan en stationwagen, of nemen de SUV-modellen van het merk toch het stokje over? Wij hopen dat eerste, maar dat laatste is wel de trend. Mazda heeft nog altijd niets over opvolging laten weten.

Tot het zo ver is heb je dit jaar dus nog de tijd om een gloednieuwe Mazda 6 te bestellen. In ‘ultieme’ vorm als 20th Anniversary, of in een van de andere uitvoeringen. De Mazda 6 blijft ondanks zijn leeftijd namelijk een erg goede en fijne auto.