Autonieuws Autotests

Review: Lotus Emira V6, eerste test op Nederlandse bodem! (2022)

november 17, 2022

Bedank China maar!

Voordat je deze Lotus Emira review leest: elke Lotus-fan zou eigenlijk met spoed een bedankkaartje moeten sturen naar China, want dankzij Geely bestaat Lotus nog. Dit Chinese autoconcern vormt ook het moederbedrijf van Volvo, Polestar, Lynk & Co, Proton en sinds enige tijd ook van Lotus. Dankzij Geely heeft Lotus flink kunnen investeren in de toekomst. Onder de noemer Vision80 presenteerde Lotus een strategisch plan dat de transformatie van Lotus begeleidt naar zijn 80ste verjaardag in 2028. De concrete boodschap: het roer gaat om bij Lotus. De Lotus Emira vormt het afscheidsmodel van Lotus zoals we dat al jaren kennen. Met een verbrandingsmotor dus. De toekomst van Lotus is elektrisch.

Lotus 2.0

De Lotus Emira is de ‘last hurrah’ van een Lotus met een verbrandingsmotor. Lotus verkoopt het model wereldwijd. Het doel van de auto is om samen met de elektrische Evija hypercar de merkbekendheid van Lotus wereldwijd een stevige impuls te geven. Tegelijkertijd is Lotus druk met de herpositionering en uitbreiding van het Lotus-retailnetwerk. Dat moet ook wel, want er komen vooral elektrische auto’s aan die voor een grotere groep aantrekkelijk zijn. Denk aan de elektrische performance-SUV Eletre.

Lotus Emira - achterkant

Commandant

Afijn, in dit verhaal praten we nog niet over elektrisch. Elektrische bediening van de ramen misschien, maar niet over een batterij-elektrische aandrijflijn. De Lotus Emira – spreek de naam uit als ‘Eh-meer-ah’ – is nog een lekker ouderwetse sportauto met verbrandingsmotor. Emira laat zich in tal van oude talen overigens vertalen als ‘commandant’ of ‘leider’. Daarmee sluit de naam mooi aan op de missie van de auto: een nieuw tijdperk inluiden voor Lotus.

Lotus Emira - zijkant

Lotus Emira V6 kan brullen!

Gelukkig mag de Emira dat nog brullend doen. In de door ons gereden Lotus Emira V6 Supercharged First Edition mag je elke keer genieten van een brullende V6-motor. De First Edition is altijd uitgerust met de welbekende 3,5-liter V6. Ooit begonnen als Toyota-blok, maar door Lotus stevig onder handen genomen en voorzien van een supercharger. Een fijne krachtbron die vooral van toeren maken houdt. De zespitter produceert 400 pk (298 kW) en 420 Nm aan koppel. Daarmee sprint de Lotus Emira in 4,3 seconden van 0 naar 100 km/u en wordt een topsnelheid van 290 km/u bereikt. Uitstekende cijfers.

“Lotus weet dat gewicht waarschijnlijk perfect te maskeren, toch?”

En hoe zit het met gewicht van de Lotus Emira?

De echte Lotus-fans moeten wellicht even ‘schakelen’ om te accepteren dat deze Emira qua gewicht niet in de buurt komt van een eerste of tweede generatie Elise. Nieuwe veiligheidseisen en een rijkere uitrusting verhogen het wagengewicht. De Lotus Emira weegt in zijn lichtste vorm 1.405 kilogram. Ter vergelijking: dat is haast twee keer zoveel als een eerste generatie Elise. Toch moet je deze Emira niet zien als een opvolger van de Elise. Nee, de Emira is net als de Evora meer een GT-model van Lotus. Overigens weten ook niet veel mensen dat de Lotus Evora ook een gewicht van ongeveer 1.400 kilogram had.

Lotus Emira V6: eindelijk rijden in Nederland! – REVIEW – AutoRAI TV

Lotus Emira - geel

Gewicht maskeren

En hallo, het is wel Lotus. Dus Lotus weet dat gewicht waarschijnlijk perfect te maskeren, toch? De vraag stellen is de vraag beantwoorden. Ook hier een volmondige ja. Het is zelfs bijzonder knap van Lotus hoe ze dat gewicht naar de achtergrond weten te tillen. Rijden in de Emira is een geweldige ervaring.

Ik voel een connectie

Je voelt je echt verbonden met de auto, zoals de bekende blauwe inwoners in de blockbuster Avatar een connectie kunnen maken met alles om zich heen. Je kunt lezen en schrijven met deze Lotus. Bij Lotus zijn ze heer en meester in het ontwikkelen van een fijne stuurinrichting met bijpassend onderstel. De Emira vormt geen uitzondering. Opvallend is dat deze Lotus nog over een hydraulische stuurinrichting beschikt, waardoor je als bestuurder uitstekende feedback krijgt op alle input en de informatie van het wegdek. Lotus levert standaard Goodyear Eagle F1 Supersport-banden, terwijl Michelin Pilot Sport Cup 2-rubber optioneel leverbaar is in combinatie met het Lotus Drivers Pack.

Lotus Emira op een polderweg

Tour- of Sport-onderstel

De auto heeft twee chassis set-ups. Standje Tour is afgestemd op dagelijks gebruik op de weg en levert de optimale mix van Lotus’ dynamische prestaties en handling met de nadruk op comfort. Voor het Nederlandse wegennet en polderwegen de betere keuze. De afstelling Sports is verkrijgbaar met het optionele Lotus Drivers Pack en biedt een iets stijvere ophanging voor verbeterde dynamische capaciteiten. Wie met regelmaat op het circuit te vinden is, kan beter hier voor kiezen. Wie de Emira als daily driver inzet, doet er verstandig aan om voor Tour te kiezen.

“Gevoelsmatig zou de Emira ook 500 pk kunnen hebben, zonder dat het te gek wordt”

400 pk? Hij kan makkelijk 500 pk hebben

Het onderstel is daarnaast extreem communicatief, zonder dat de auto nerveus aanvoelt. Er zit een mooie balans in. Wie speelt met het gas zal merken dat het achterwerk beweeglijk is. Een drift is zo gepiept. Wel weten wat je doet dus. Alle 400 pk’s van de V6-motor zijn bruikbaar, ook in Nederland. We reden de Emira op de snelweg en op polderwegen en overal kom je als stuurman aan je trekken. 400 pk is niet misselijkmakend snel, maar gewoon een fijne hoeveelheid vermogen. Gevoelsmatig zou de Emira ook 500 pk kunnen hebben, zonder dat het te gek wordt. Hij heeft meer in zijn mars.

Lotus Emira - zijkant

Lotus Emira met AMG-viercilinder

Lotus levert de Emira ook met een 2,0-liter viercilindermotor van technisch partner AMG. Deze krachtbron met 360 pk en 430 Nm heeft een achttrapsautomaat met dubbele koppeling, een groot verschil met de zestraps handbak (eventueel gerobotiseerd) in de V6-variant. Voor de Nederlandse markt is de viercilinder misschien wel belangrijkste krachtbron, want het verschil in CO2-uitstoot is groot: 258 g/km voor de V6 en 199 g/km voor de AMG-viercilinder. Dat scheelt in Nederland het nodige aan BPM. De AMG-motor heeft overigens veel meer in petto, want in de A 45 S schopt de vierpitter het tot 421 pk. Lotus moet zich echter houden aan 360 pk. Nog altijd goed voor een 0-100-tijd van 4,5 seconden en een topsnelheid van 283 km/u.

Nederlandse prijs Lotus Emira

In Nederland heeft de Lotus Emira met 2.0 AMG-krachtbron een richtprijs van 100.000 euro en de V6 een richtprijs van 130.000 euro. De First Edition met V6 schopt het zelfs tot 150.000 euro. Leuk hè, 51.805 euro aan BPM? Lotus trapt af met een Emira Coupé, een Lotus Emira Roadster volgt over een kleine twee jaar. Een auto als de Emira verkoopt gelukkig zichzelf. Zijn looks spreken tot de verbeelding. Wie een Ferrari heeft besteld, krabt zich wellicht even achter de oren bij het zien van de Emira.

Aluminium chassis

De Lotus Emira heeft een nieuw ontwikkeld chassis van geëxtrudeerd en verlijmd aluminium. De auto is 4.412 mm lang, 1.895 mm breed en slechts 1.255 mm hoog. De wielbasis bedraagt 2.575 mm. Wie hem ziet staan, blijft even staan. Want dit apparaat oogt fantastisch. Hij zit vol met fraaie details, ook in het interieur.

Interieur Lotus Emira

In het interieur van de Emira bespeuren we een 10,25-inch touchscreen in combinatie met een 12,3-inch digitaal instrumentancluster. De vormgeving van de displays is exclusief door Lotus ontworpen. Android Auto en Apple CarPlay zijn standaard geïntegreerd. Om de ontwikkelingskosten te drukken komen verschillende componenten van andere Geely-producten. Het stuurwiel zal je bijvoorbeeld ook aantreffen in een Lynk&Co 01, net als de hendels achter het stuur. De startknop met rood klepje is afgekeken van Lamborghini, maar geeft keer op keer wel een speciaal gevoel als je de auto start of uitschakelt en dat is ook wat waard.

Een Lotus die ook praktisch is

Voor een Lotus is de Emira extreem praktisch. De auto heeft twee centrale bekerhouders – wat een luxe! – met een telefoonvak ertussen. Deurvakken bieden plaats aan een fles van 500 ml. Hij heeft zelfs een dashboardkastje, een armsteun tussen de stoelen met USB- en 12V-poorten. Boodschappen doen met de Emira? Geen probleem! Bagage of andere grote voorwerpen kunnen achter de twee stoelen (208 liter) of in de bagageruimte achter de motor worden opgeborgen. In deze ruimte (151 liter) past een standaard flightcase of een set golfclubs. Kleine kanttekening: de bagageruimte achterin kan maximaal 50 kilogram dragen.

“Lotus weet nog heel goed wat er wordt verstaan onder een lekker potje sturen.”

Conclusie Lotus Emira review

Dan de vraag: is het nog een echte Lotus? Absoluut! Maar wel volgens het nieuwe concept. Puur rijden in de mix van luxe en comfort. Geef toe: dat is echt geen vervelende cocktail. Maar de tijd dat een Lotus minder dan 800 kilogram weegt is voorbij. Wen er maar aan. Lotus wordt meer mainstream. Maar gelukkig weten ze bij Lotus nog heel goed wat er wordt verstaan onder een potje lekker sturen. En dan die looks! Misschien de Lotus Emira wel het koopje van de eeuw. Helemaal in een knallend kleurtje.