Autonieuws Autotests

Review – Lexus LBX (2024) – Compacte hybride SUV van Lexus

december 21, 2023

Lexus LBX is een hybride

We gaan in deze Lexus LBX review in op alle facetten van de LBX Hybrid. Een hybride? Geen batterij-elektrische auto? Als je je afvraagt waarom Lexus niet direct met een volledig elektrische B-SUV komt: dat is omdat Lexus de tijd nu nog niet rijp vindt. In heel veel Europese landen is de laadinfrastructuur nog niet volwassen genoeg voor batterij-elektrische auto’s. De komende vijf to zes jaar is een hybride volgens Lexus de betere oplossing. Bovendien is het een feit dat ongeveer 80 procent van de kopers in het B-segment kiest voor een model met een benzinemotor.

Concurrenten Lexus LBX

Oké, dus LBX staat voor ‘Lexus Benzine Crossover’? Nee, dat dan weer niet. De naam staat voor Lexus Breakthrough Crossover. De term ‘breakthrough’ doelt dan vooral op de samenstelling van het model, waarbij Lexus luxe uit hogere segmenten toepast in zijn kleinste model. De Lexus LBX is het antwoord van Lexus op compacte crossovers zoals de Audi Q2, DS3 Crossback of de elektrische Volvo EX30. Een compacte crossover dus, met een premium look & feel.

De volledig nieuwe, hybride-elektrische LBX is de kleinste Lexus tot nu toe, zelfs kleiner dan de CT. Van die CT rijden op het moment van schrijven nog zo’n 8.000 exemplaren rond in Nederland. Lexus verwacht dat voor die mensen deze LBX ook een mooie ‘upgrade’ is. Lexus Nederland heeft sowieso grote verwachtingen van de LBX. Het merk verwacht de aantallen zelfs te kunnen verdubbelen. De tijd zal het leren.

LEXUS LBX Review (2024) – Minpunten & Pluspunten – AutoRAI TV

Is de Lexus LBX identiek aan de Toyota Yaris Cross?

Onderhuids deelt de LBX veel technologie met de Toyota Yaris Cross Hybrid, zoals het platform en de aandrijflijn. Maar je mag niet stellen dat de LBX een Yaris Cross met Lexus-koetswerk is. Nee, het platform van de LBX wijkt op diverse punten af van de Toyota. Zo is de wielbasis wat groter, evenals de spoorbreedte voor. De ontwikkeling van het LBX-platform nam vijf to zes jaar in beslag, ook al is het een derivaat van GA-B platform waarop Toyota zijn Yaris en Yaris Cross bouwt.

Aandrijflijn LBX

Lexus levert de LBX uitsluitend als hybride. De 1,5-liter driecilinder benzinemotor – bekend van onder meer de Yaris Cross – werkt samen met een elektromotor. Het systeemvermogen komt uit op 100 kW (136 pk) met een maximaal koppel van 185 Nm. Dat is 6 pk meer dan de Yaris Cross Hybrid 130. Ietsje meer vermogen voor de LBX dus. Dat komt door andere software, een sterkere bipolaire nikkelmetaalhybride-batterij (NiMH) en een balansas in de aandrijflijn, voor een stillere loop.

Lexus LBX 2024

Vierwielaandrijving: E-Four

Optioneel is de Lexus LBX ook verkrijgbaar met vierwielaandrijving. Deze E-Four-aandrijflijn heeft een elektromotor op de achteras, maar het systeemvermogen blijft met 136 pk gelijk. In situaties waarbij extra grip nodig is, stuurt het systeem automatisch elektrische aandrijfkracht naar de achterwielen. De voorwielaandrijver heeft McPherson-wielophanging vóór en een torsieas achter. De Lexus LBX met vierwielaandrijving heeft achter een double-wishbone ophanging.

Design

Het design van de LBX oogt vooral clean. De kenmerkende ‘spindle grille’ van Lexus – in typische zandlopervorm – is op een andere manier toegepast op de LBX. Deze ‘grille’ is nu geïntegreerd in de bumper. Opvallend is dat de A-stijl ver naar achteren is geplaatst. Daardoor is de motorkap relatief lang en lijkt het passagierscompartiment compact. Samen met de korte overhangen, de 18-inch lichtmetalen wielen en de sterk gewelfde wielkasten leidt dat tot een krachtig ogend totaalpakket.

Lexus LBX 2024

Lichtgewicht materialen

Om het gewicht van de LBX te drukken, past Lexus ook lichtgewicht materialen toe. De motorkap is bijvoorbeeld van aluminium gemaakt. De wielkasten en onderste deurpanelen zijn gefabriceerd van giethars. Voor de middenstijlen en de bumperversteviging zijn sterke maar lichte materialen gebruikt.

Afmetingen

Hoe groot is de Lexus LBX? Hij is lekker compact. De nieuwe Lexus LBX is 4.190 mm lang, 1.825 mm breed en 1.545 mm hoog. Zijn wielbasis bedraagt 2.580 mm. Door de vorm van het model is de instap naar achteren– net als bij de Yaris Cross – aan de krappe kant. Ook de beenruimte achterin houdt niet over. Achterin zitten kan wel, maar bij voorkeur als je wat kleiner bent. Kinderen zitten er zonder problemen. De bagageruimte van 402 liter is niet class leading, maar wel voldoende groot voor boodschappentassen, trolleys of weekendtassen.

De bagageruimte van de Lexus LBX

Interieur Lexus LBX

Door naar het interieur. Opvallend is dat je voor een crossover lekker laag kunt zitten in de LBX. De minimale zithoogte bedraagt 28,5 centimeter. Daardoor voel je met je billen goed aan wat de auto doet. Sowieso is de zitpositie uitstekend voor elkaar. De stuurkolom is goed verstelbaar. Uiteraard is hoger zitten ook mogelijk. Het interieur is voor een model in het B-segment uitstekend afgewerkt. Lexus past fraaie materialen toe, zoals een zachte toplaag op de portieren voor en voor de bovenlaag van het dashboard. Opvallend is dat de ruitenwissers over geïntegreerde sproeikoppen beschikken, zodat de ruitenwisservloeistof mooi gelijkmatig over de voorruit wordt verdeeld. Premium hoor!

Vegan

Aan sfeerverlichting met meer dan 50 verschillende kleuren is ook gedacht. De Lexus LBX is leverbaar met semi-aniline leder en een vegan-vriendelijk interieur. De belangrijkste bedieningselementen zijn mooi in het blikveld van de bestuurder geplaatst. Alles is onder handbereik. Als bestuurder kijk je uit op een 12,3-inch digitaal instrumentenpaneel. De bestuurder kan de weergave naar eigen wens aanpassen. Optioneel is een head-up display leverbaar. In de middenconsole is een groot touchscreen geïntegreerd. Het interieur heeft ook bekerhouders en USB-poorten in de console.

Het dashboard is uitstekend afgewerkt.

9,8-inch touchscreen

Via het standaard 9,8-inch touchscreen zijn alle functies van de nieuwste versie van het Lexus Link Connect systeem te bedienen. Hierbij inbegrepen zijn onder meer cloud-based navigatie en routeplanning met real-time verkeersinformatie. De stembediening is te activeren door ‘Hey Lexus’ uit te spreken. Smartphones (Apple en Android) kunnen als digitale sleutel fungeren (openen portieren en starten van de auto). Updates vinden over-the-air plaats. Optioneel is een Mark Levinson Premium Sound System met dertien speakers leverbaar. Met de Mark Levinson-geluidsinstallatie wordt een subwoofer in de achterklep geïntegreerd, zodat er geen bagageruimte verloren gaat.

Dit kan echt beter

Is alles dan uitstekend? Nee, sommige zaken zijn voor verbetering vatbaar, zo blijkt tijdens onze Lexus LBX review. De selectieknoppen op het stuurwiel zijn omslachtig te bedienen. Ze zijn aanraakgevoelig. Je legt dus eerst je vinger op de toets, waarna de functie in beeld verschijnt op het display of head-up display. Dat is te omslachtig, want je moet je ogen van de weg halen om te kijken wat je precies doet. Dit zien we liever veranderen. Daarnaast beschikt de LBX over de nodige veiligheidssystemen. Sommige werken prima, andere systemen schakel je liever uit, zoals de snelheidswaarschuwing. Tip: schakel de systemen nog voor vertrek uit, dat scheelt ergernis onderweg. Nadeel: je moet dit wel elke keer doen als je de auto opstart. Kan Lexus overigens niets aan doen, want een snelheidswaarschuwing en een sensor die de aandacht van de bestuurder controleert, zijn per 2024 wettelijk verplicht.

De ruimte achterin is wat beperkt.

Veiligheidssystemen Lexus LBX

Hoe veilig is een Lexus LBX? Zoals reeds aangegeven: deze crossover heeft de nodige veiligheidssystemen aan boord, allemaal gebundeld onder de noemer Lexus Safety System+. De auto heeft onder meer Pre-Collision System met afslagassistent, Dynamic Radar Cruise Control, Lane Tracing/Lane Keep Assist en Road Sign Assist (verkeerbordenherkenning). Ook Safe Exit Assist is inbegrepen. Hierbij is het E-latch deuropeningssysteem gekoppeld aan de Blind Spot Monitor (dodehoek-assistent). Het extended safety pakket voegt Front Cross Traffic Alert en een Panoramic View Monitor aan de auto toe.

Hoe rijdt de Lexus LBX?

Uiteraard vertellen we je in deze Lexus LBX review ook graag hoe deze auto rijdt. Welnu: op dat gebied heeft de LBX ons positief verrast. Met name het onderstel en het stuurgevoel zorgen ervoor dat deze Lexus bijzonder lekker rijdt. We durven zelfs te stellen dat de auto nog meer vermogen aan kan. Het onderstel is er in ieder geval klaar voor. Er is een fijne balans tussen comfort en dynamiek. In tegenstelling tot diverse concurrenten, geeft de LBX veel feedback via de stuurinrichting. Hoewel de auto door de kopers rustig zal worden gereden, kun je met een LBX ook lekker ‘hoeken’ zonder dat het gevoel van controle verloren gaat.

Rijden in de Lexus LBX

Veel remgevoel

Ook het remgevoel is goed. Het remsysteem beschikt over een automatische remkrachtverdeling (Vehicle Braking Posture Control). Dat zorgt voor een lineair remgedrag. Het systeem beperkt ook de rolneiging in bochten en het elimineert ongewenste trillingen. Verwacht overigens niet de geluidsisolatie van een duurdere Lexus waarin het motorgeluid nauwelijks hoorbaar is. De driecilinder in de LBX laat van zich horen, maar niet op storend niveau. Als ‘petrolhead’ zal je het roffelende geluid van de driepitter misschien zelfs wel waarderen. Schakelen gebeurt met een CVT. Dat betekent dus een ‘opspoelende’ motor als je het gas flink intrapt. Bij rustig rijden blijft het toerental mooi beperkt.

Belangrijkste specificaties Lexus LBX

Prijzen Lexus LBX, inclusief private lease

Klinkt allemaal leuk en aardig, maar het nuchtere Nederlandse publiek wil ook graag weten wat dat alles moet kosten. De prijzen van de LBX beginnen bij 35.995 euro of 499 euro per maand in private lease op basis van Lexus Private (Flex)Lease, een looptijd van 72 maanden en 5.000 kilometer per jaar. De meerkilometerprijs varieert tussen € 0,04 en € 0,15 per kilometer.

Lexus LBX 2024

Atmospheres

Schrik overigens niet als we vertellen dat prijzen kunnen oplopen tot meer dan 50.000 euro. De LBX is verkrijgbaar in verschillende atmospheres. De Emotion- en Cool-atmospheres focussen op sportiviteit en dynamiek. De Elegant- en Relax-atmospheres staan voor verfijnde luxe. Deze atmospheres staan meer naast elkaar dan onder elkaar als het om prijs gaat. Jij bepaalt gewoon zelf welke aankleding het beste bij jouw smaak past.

Basisversie

De LBX is er ook in basisuitvoering, die al beschikt over het Lexus Safety System+. Het Lexus Link Connect multimediasysteem met 9,8 inch groot kleurendisplay, led-verlichting, Climate Control en 17-inch lichtmetalen velgen zijn standaard. Dit model is evenals de LBX Emotion en Elegant leverbaar met een vegan-vriendelijk, ledervrij interieur.

Interieur

Drie optiepakketten

Alle vier de atmospheres van de Lexus LBX zijn verder aan te kleden met drie optiepakketten. Het eerste pakket is het Tech Pack, dat naast een 12,3 inch groot digitaal instrumentarium, de Tazuna-cockpit, ook Smart Entry, een elektrisch bedienbare achterklep, nanoe-X-luchtzuivering, een draadloze telefoonlader en extra USB-poorten voor- en achterin toe. Dit pakket kost 1.495 euro.

Het Premium Pack omvat alles van het Tech Pack en voegt er een Digital Key, full led-koplampen met automatisch grootlicht, automatische koplamphoogteverstelling en automatische bochtenverlichting aan toe, samen met led-mistlampen. Het Premium Pack kost 2.495 euro.

Wie het maximale uit de LBX wil halen, kiest voor het Advanced Pack. Met alles van het Tech- en Premium Pack, aangevuld met een Panoramic View Monitor, een Head-up Display, stuurwielbediening met touch-knoppen, Intelligent Park Assist, Front Cross Traffic Alert en Active Noise Control. Ook krijgt de LBX met het Advanced Pack het zeer geavanceerde Mark Levinson audiosysteem met dertien speakers. Je betaalt voor het Advanced Pack wel een stevige 5.295 euro.

Conclusie Lexus LBX review

Moet je de Lexus LBX serieus overwegen als je interesse hebt in een compacte, luxueuze SUV in het B-segment? Absoluut, want wat rijden en comfort betreft is het verreweg een van de betere auto’s. Hij is alleen niet heel goedkoop en de ruimte achterin valt wat tegen. Lexus heeft nog wel een sterke troef in handen om je misschien toch over de streep te trekken: Lexus biedt tot 10 jaar of 200.000 kilometer garantie bij onderhoud door een Lexus-dealer of erkend reparateur in Nederland. Daar hebben concurrenten (nog) geen antwoord op. De Lexus LBX komt begin 2024 op de Nederlandse markt. Tot zover deze Lexus LBX review.

Komt er een elektrische Lexus LBX?

Wachten op een volledig elektrische Lexus LBX heeft geen zin. Die staat niet op de planning. Dat komt omdat hybride aandrijving volgens Lexus nog heel groot blijft de komende jaren. Door de komst van de LBX zal de Lexus UX niet verdwijnen uit het gamma. De UX blijft nog jaren op de markt en is er wel met 100% elektrische aandrijflijn.

















Lexus LBX 2024


























Lexus LBX 2024

















Lexus LBX autotest





Lexus LBX











Lexus LBX 2024


Lexus LBX


Lexus LBX








Lexus LBX 2024




















Lexus LBX