Autonieuws Autotests

Review – Lancia Ypsilon (2024), maakt hij de premiumbelofte waar?

juli 7, 2024

Specifieke bodemgroep

Wie houden we hier voor de gek? Want je ziet toch ook wel dat dit gewoon een Peugeot 208 of Opel Corsa is? Ja en nee. Je moet vooral wat achtergrond weten. Moederconcern Stellantis een specifieke bodemgroep waarop de verschillende automerken hun eigen modellen kunnen produceren. Zo heeft Opel de Corsa, Peugeot de 208 en nu Lancia dus de Ypsilon. Elk merk heeft zijn eigen design, zijn eigen look & feel, maar onderhuids zijn de verschillen echt veel kleiner.

Ander karakter

En dat zie je ook terug bij deze nieuwe Lancia Ypsilon. De kleine is volledig gelijk aan andere modellen binnen de stellers De aandrijflijnen van dit model kan je bijvoorbeeld ook terugvinden in de modellen van Opel en Peugeot. Maar er zijn natuurlijk wel karakterverschillen. Door middel van andere software poogt Stellantis een ander karakter aan een model te geven. Bij deze Lancia ligt het accent op comfort, dat is direct duidelijk als je in deze auto rijdt. Maar er is ook ruimte voor dynamiek. En dat laatste komt door een groot verschil ten opzichte van de Corsa en 208. De auto heeft namelijk voor en achter een 24 mm grotere spoorbreedte ten opzichte van het standaard platform waarop ook de Corsa en 208 op staan. Een specifieke stuurwielinrichting en ook specifieke wielophanging maken dat deze Lancia Ypsilon daadwerkelijk anders stuurt dan zijn broertjes. Stellen dat de Ypsilon een 208 is met een ander design, is dus veel te kort door de bocht. De nieuwe Ypsilon voelt aan als een andere auto.

Lancia Ypsilon: oud en nieuw
Lancia Ypsilon: oud en nieuw

Premium concurrenten van Lancia Ypsilon

En dat moet ook wel, want Lancia mikt zoals gezegd op premium concurrenten als de Audi A1 en nieuwe MINI. Dat zijn niet de minste auto’s. Qua uitstraling heeft de Ypsilon echt dat Italiaanse flair-randje. Het is een bijzondere auto om te zien, helemaal in een flitsende kleurstelling. Maar wat maakt deze Ypsilon dan echt premium? Onder meer extra geluidsisolatie in wielkasten, motorkap en onderstel zorgt ervoor dat de auto extra stil is. Ook het deurgeluid kreeg van de engineers extra aandacht. De deuren klinken minder blikkerig tijdens het sluiten. Die kleine dingen kunnen wel het verschil maken.

SALA

Een goede ambiance in het interieur is ook belangrijk om dat premium gevoel op te roepen. En ook op dat gebied zit het wel snor in de Ypsilon. Er is zelfs gedacht aan een heus koffietafeltje. En ook het kleurgebruik stemt tevreden, laat staan de bekleding van de stoelen. Fluweel! Waar zie je dat nog? Een belangrijke rol in het interieur van deze nieuwe Lancia is weggelegd voor SALA. SALA betekent in het Italiaans woonkamer, maar in de Ypsilon heeft het ook een andere betekenis: Sound/Air/Light/Augmentation. Het infotainmentsysteem is SALA gedoopt, net als de spraakassistent. Die werkt overigens met ChatGPT. Je kan hem dus alles vragen, inclusief om een intro om een videoreview te starten. Maar dat zal je ook wel merken als je onze videoreview van de Lancia Ypsilon bekijkt.

LANCIA YPSILON (2024) REVIEW: Dit kan Lancia beter aanpassen! – AutoRAI TV

Zachte toplaag?

De toplaag van het dashboard is gemaakt van een hard type kunststof. Hier zien we liever een zachte toplaag. Maakt het toch net af en past binnen de premium positionering van de Ypsilon. Achterin zitten kan, maar je moet niet te lang zijn. Dat ‘probleem’ hebben ook de 208 en Corsa. De bagageruimte is daarentegen aan de ruime kan met 352 liter aan inhoud. 

Standaarduitrusting Lancia Ypsilon

De Ypsilon heeft best een rijke standaarduitrusting met onder meer een multifunctioneel stuurwiel, elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels, automatische airconditioning en Keyless Start. Daarnaast is iedere Ypsilon ook standaard uitgerust met draadloze Apple CarPlay en Android Auto, een 10,25-inch digitaal instrumentarium en een 10,25-inch touchscreen. Klanten kunnen ook rekenen op een uitgebreide reeks slimme rijhulpsystemen. Tot de standaarduitrusting behoren onder meer Lane Keeping Assist, Driver Attention Alert, Adaptive Cruise Control, verkeersbordenherkenning, Forward Collision Warning, parkeersensoren achter en Intelligent Speed Assist.

LX

De uitrusting van de Ypsilon LX – het tweede uitrustingsniveau – biedt, bovenop de standaarduitrusting, zaken als sfeerverlichting in het interieur, een automatisch dimmende binnenspiegel, elektrisch inklapbare buitenspiegels, 17-inch lichtmetalen wielen, donker getinte ruiten achter, twee USB-C-aansluitingen achter en een inductielader voor smartphones. Vanaf de uitvoering LX is de Ypsilon ook uitgerust met S.A.L.A.

Uitvoeringen Lancia Ypsilon
Uitvoeringen Lancia Ypsilon

Lancia Ypsilon Edizione Limitata Cassina

Er is ook een speciale Lancia Ypsilon Edizione Limitata Cassina verkrijgbaar, gebouwd in een oplage van 1.906 gecertificeerde en genummerde exemplaren als verwijzing naar het jaar waarin Lancia is opgericht. Cassina is een Italiaanse interieurontwerper. Deze versie heeft stoelbekleding in zachte, blauw fluwelen en 100% gerecyclede stof met ‘Cannelloni-structuur’ en dubbel stiksel. Hetzelfde blauw komt ook terug in de accenten op de portierpanelen, het dashboard en het exterieur. Ook opvallend is de multifunctionele ‘tavolino’ van Cassina. Dit is een nieuw designelement van bio-plastic en bekleed met zadelleder. In het geval van deze Edizione Limitata Cassina heeft de Ypsilon zelfs een elektrisch verstelbare bestuurdersstoel inclusief massagefunctie, verwarmbare voorstoelen, onderscheidende 17-inch lichtmetalen wielen ‘Dark’ en een speciale genummerde koffietafel. Dat klinkt dan weer best premium.


Close-up van de middenconsole van een auto met een cirkelvormig blauw leren deksel met "Cessna" erop in reliëf, te midden van verschillende bedieningsknoppen. Het ontwerp weerspiegelt de verfijning van de Lancia Ypsilon uit 2024 en belichaamt werkelijk een premiumbelofte.


Het interieur van de achterbank van een auto met donkerblauwe gestoffeerde stoelen met verticale stiksels en hoofdsteunen, met een open deur aan de rechterkant, is een voorbeeld van de premium belofte van de Lancia Ypsilon uit 2024.


Interieur van de Lancia Ypsilon 2024 met een digitaal dashboarddisplay, een stuurwiel en gewatteerde stoelen met blauwe accenten. Het ontwerp is strak en minimaal, met de nadruk op technologie en comfort, en doet zijn premiumbelofte echt eer aan.

Elektrische versie

De Lancia Ypsilon is verkrijgbaar met verschillende aandrijflijnen. Laten we beginnen met de elektrische variant. De aandrijflijn van deze uitvoering bestaat uit een 115 kW (156 pk) sterke elektromotor die wordt gevoed door een 51 kWh-batterij. Hiermee is een actieradius tot 402 kilometer (WLTP, gecombineerde cyclus) mogelijk. De batterij is geschikt voor DC-snelladen, waarmee die in slechts 24 minuten van 20% tot 80% is op te laden. Dat staat gelijk aan 100 kilometer actieradius voor iedere 10 minuten snelladen. Deze aandrijflijn past perfect bij het comfortabele karakter van de Ypsilon, maar heeft ook voldoende vermogensreserve om zo nu en dan sportief te rijden.

Een groene Lancia Ypsilon, die zijn premiumbelofte uit 2024 belichaamt, staat op een zonnige dag geparkeerd op een geplaveid plein met gebouwen in Europese stijl op de achtergrond.
Een groene Lancia Ypsilon, die zijn premiumbelofte uit 2024 belichaamt, staat op een zonnige dag geparkeerd op een geplaveid plein met gebouwen in Europese stijl op de achtergrond.

Lancia Ypsilon met 1.2 Turbo Hybrid-aandrijflijn

De Ypsilon is ook leverbaar met een 1.2 Turbo Hybrid-aandrijflijn, bestaande uit een driecilinder turbobenzinemotor met een vermogen van 74 kW (100 pk) in combinatie met 48V hybridetechnologie. Een automatische zestraps e-DCT-transmissie is standaard. Deze motorvariant kan bij lage snelheden, bijvoorbeeld tijdens parkeren en manoeuvreren, volledig elektrisch rijden. Deze aandrijflijn maakt een acceleratie van 0 naar 100 km/u in 9,3 seconden en een topsnelheid van 190 km/u mogelijk. Vooral deze hybride aandrijflijn is bijzonder fijn. De elektrische ‘push’ tijdens accelereren is ook goed voelbaar, vooral bij bij lagere toerentallen. Terugschakelen is haast niet nodig. 

Tijdens de eerste testkilometers bleef het gemiddelde verbruik van de Hybrid-aandrijflijn steken op ongeveer 1 op 20, waardoor de 1 op 18 dit Lancia opgeeft toch vrij bescheiden blijkt te zijn. Ook de automatische transmissie schakelt soepel. Nog veel leuker: de Ypsilon met hybride aandrijflijn is gevoelsmatig veel lichter dan de batterij-elektrische versie. Logisch ook, want het scheelt een paar honderd kilogram.

Van elke Lancia een HF!

De elektrificatiestrategie van Lancia draait om de introductie van drie nieuwe modellen – één per twee jaar. De Lancia Ypsilon verschijnt eerst als BEV, dus met een volledig elektrische aandrijflijn. Volgens het strategisch plan ‘Dare Forward’ van Stellantis introduceert Lancia vanaf 2026 alleen nog volledig elektrisch aangedreven modellen. De planning is alsvolgt. In 2024 trapt het merk af met deze Ypsilon. In 2025 volgt de Ypsilon HF, gevolgd door de Gamma (ook als Gamma HF) in 2026. De Delta verschijn in 2028. Van die Delta komt ook een Delta HF.

Lancia Ypsilon 1.2 Turbo Hybrid 100 pk eDCT 6 (mild-hybride)

Lancia Ypsilon Electric 156 pk 51 kWh

Specificaties Lancia Ypsilon Electric 2024

Lancia showrooms

Er komen zes Lancia-showrooms in Nederland. Stellantis-dealer Broekhuis in Zwolle aangesteld als de eerste officiële Lancia-showroom. De nieuwe Lancia Ypsilon markeert de terugkeer van het merk naar Europa. Vanaf de eerste helft van 2024 start Lancia met een netwerk van ruim zeventig nieuwe dealers in hetzelfde aantal grote Europese steden. De eerste landen waar Lancia terugkeert, zijn België – met tien dealers en dertien aftersales servicepunten – en Nederland met zes dealers en evenveel after-sales servicecentra. Frankrijk en Spanje volgen en Duitsland volgt in 2025.

Conclusie review Lancia Ypsilon

De nieuwe Lancia Ypsilon is op diverse fronten echt premium, maar kan met name op het gebied van materiaalgebruik nog wat punten pakken. Ook de hinderlijke reflectie in de achterlichten – waarbij wegmarkeringen op het wegdek reflecteren in de achterlichten – is een vorm van een aandacht. Lancia heeft al aangegeven dit op te pakken. Aan de andere kant kan je het ook omschrijven als karakter. En een Italiaanse moet het juist van dat karakter hebben. Eigenzinnigheid. Onderscheidend vermogen. Lekker comfy. En op verzoek sportief. Aan die eisen voldoet de nieuwe Ypsilon allemaal. Van de 208 en Corsa is het absoluut de beter rijdende auto.