Autonieuws Autotests

Review – Lamborghini Huracán Tecnica (2023)

november 1, 2022

Elektrificatie

Ook in het segment waarin alleen de superrijken kunnen shoppen is elektrificatie aan de orde van de dag. Dan hebben we het niet eens over volledig elektrische modellen zoals de Rimac Nevera, maar over auto’s van traditionele supercarbouwers, die ook aan de stekker gaan. Denk aan de McLaren Artura en Ferrari SF90 alsook 296 GTB, alle drie plug-in hybrides. Waanzinnige auto’s, die dankzij elektrische ondersteuning sneller dan ooit bij het stoplicht vertrekken. Maar het rauwe, pure geluid van een ongeblazen V10 kunnen ze ons niet doen vergeten.

Opvolger Lamborghini Huracán

Gelukkig kun je bij Lamborghini nog terecht voor een portie ouderwets V10-geweld. Niet dat het Italiaanse merk niet met z’n tijd meegaat. De Huracán krijgt in 2025 een opvolger, die deels elektrisch wordt. Ze moeten wel, willen de Italianen auto’s blijven verkopen in Europa. Maar niet getreurd, de Huracán-opvolger krijgt een V8, in tegenstelling tot zijn concurrenten, de Ferrari 296 GTB en McLaren Artura, die beide met een V6 door het leven gaan.

Lamborghini Sterrato

Maar goed, zo ver is het nog niet. Voordat het merk de V10 definitief aan de wilgen hangt, brengt het eerst nog twee nieuwe uitvoeringen van de Huracán op de markt: de Tecnica en de Sterrato. Die laatste is een off-road studiemodel, dat het merk in beperkte oplage op de markt brengt in 2023. Daarna is het – na tien productiejaren – definitief afgelopen voor de Huracán. Tot die tijd bouwt het merk ook de Tecnica, die sinds 2022 op de markt is.

EVO – Tecnica – STO

Het Lamborghini Huracán-assortiment ziet er daardoor momenteel als volgt uit: de ‘instapper’ is de Huracán EVO, die leverbaar is met vierwiel- en achterwielaandrijving, met óf zonder dak. Het topmodel is de Huracán STO, die je kunt zien als een straatlegale raceversie. Daar tussenin positioneert het merk de Tecnica. Die zit tussen beide modellen in qua comfort, maar niet qua specificaties. De Tecnica beschikt namelijk net als de STO over 640 pk en 656 Nm. Voldoende dus.

Nieuw gezicht

De Tecnica herken je meteen. De ontwerpers hebben het front bijna geheel hertekend. De voorbumper is nog scherper en voorzien van een bijzonder Y-designelement, dat een knipoog is naar de Lamborghini Sián. Daarnaast zijn er een hoop nieuwe aerodynamische elementen, zoals een nieuwe splitter die koele lucht naar de radiatoren en koolstofkeramische remmen stuurt of simpelweg om de auto heen leidt.

Afweergeschut

De achterbumper is ook bijgevijld en voorzien van een opvallende diffuser en twee vuistdikke koelopeningen, waar bijna je hele arm in past. Hier kan de hitte uit het motorcompartiment ontsnappen. Dankzij het nieuwe bumperwerk is de Tecnica 6,1 centimeter langer dan een Huracán Evo. Twee hexagonale uitlaatpijpen steken als afweergeschut aan de achterkant uit en een vaste spoiler zorgt voor 35 procent meer downforce in vergelijking met de Evo, maar met 20 procent minder luchtweerstand.

Molto grasso

De achterbumper is aan de zijkanten wat naar binnen ingenomen, zodat er van achteren meer rubber van de Bridgestone-achterbanden zichtbaar is. Dat voegt niets toe aan de aerodynamica van de auto, maar ziet er volgens de Italianen lekker dik uit. We parafraseren een beetje, maar dat is wel waar het op neerkomt. De monsterlijke Potenza Sport sloffen zijn bijna in de gehele breedte zichtbaar. Zoek je nog meer grip, dan legt Lamborghini Potenza Race-banden om de 21-inch velgen.

Ordine di accensione

De motorkap is deels vervaardigd uit koolstofvezel en ligt aanzienlijk lager dan bij een EVO of STO. Daar maakt de kap onderdeel uit van de daklijn, bij de Technica stopt het dak abrupt achter de bestuurdersstoel, waarna de lage motorkap verder gaat. Hierdoor heeft de Tecnica een klein achterruitje, waardoor je nét niets kunt zien. Een titanium buizenframe zit namelijk in de weg. Met een beetje geluk kun je de spoiler in de binnenspiegel je zien, maar overig verkeer kun je vergeten. Het zijn zaken die je voor lief neemt bij een Lamborghini. Op de motorkap heeft het merk een kleine plaatje geplakt, waar een Italiaanse vlag en de ontstekingsvolgorde (ordine di accensione) van de 5,2-liter V10 op staat. Kleine details, waar het hart van een autoliefhebber sneller van gaat kloppen.










Gehoorbescherming

Zodra je de Huracán start gaat het hartkloppen over in stevig gebonk. De Tecnica komt met een luide brul tot leven, waardoor we ons afvragen of dit wel de meer geciviliseerde Huracán is ten opzichte van de STO. Zodra de auto in beweging komt zwakt het geluid snel af, zoals de bedoeling is. Bij lage belasting blijven de kleppen van het in- en uitlaatsysteem namelijk dicht, zodat je gewoon een conversatie met je passagier kunt voeren. Best prettig, een Lamborghini waarmee je rustig van punt A naar punt B kunt rijden, zonder gehoorbescherming.

Ouderwets plezier

Zodra je het gas dieper intrapt – of van de rijstand Strada overstapt naar Sport of Corsa – gaan alle kleppen open en komt het beest met tien cilinders tot leven. Een rauwe Italiaanse symfonie is het gevolg. Een geluid waar ze in de Formule 1 op dit moment jaloers op zijn. Geen turbo’s, geen batterijen, geen ondersteunende elektromotoren. Gewoon tien cilinders, gevuld met benzine en zuurstof. Op papier hopeloos ouderwets, maar qua beleving nog onverslaanbaar.

De V10-motor is een klasse apart. Helemaal boven 6.000 toeren per minuut verandert het kippenvel op je armen in puur schuurpapier, zo intens is de beleving als je de V10 de sporen geeft. De Lambo schakelt elke 1.000 toeren meer extra muziekinstrumenten in om vervolgens tot aan de begrenzer een soundtrack af te spelen die je vol in je ziel raakt.

Prestaties

Uiteraard is het geluid slechts een deel van de beleving. Ook de prestaties zijn indrukwekkend. De Tecnica zit in 3,2 seconden op de 100 km/u. Slechts 0,2 seconden langzamer dan de STO. De sprint 0 naar 200 km/ gaat in 9,1 seconden en de topsnelheid ligt op 325 km/u. Dat is 10 km/u hoger dan bij de STO, dankzij de bescheiden achterspoiler van de Tecnica.

Uiterst precies

Met een gewicht van 1.339 kilogram weegt de Tecnica slechts 40 kilogram meer dan een STO. Net als zijn circuitwaardige broer stuurt de Tecnica uiterst precies. Nooit voelt de besturing te zwaar of te licht, het is precies goed. Achterwielbesturing stuurt bij als dat nodig is en zorgt ervoor dat je nog harder door een bocht kan. De remmen van de Tecnica zijn net zo indrukwekkend als de acceleratietijden. De keramische schijven brengen als het moet de auto in 31,5 meter van 100 km/u tot stilstand.










Daily driver?

Maar is de Tecnica dan echt een Lamborghini die je comfortabel als daily kunt gebruiken? Dat ligt aan je definitie van comfort. Als je met de Tecnica over een euromunt rijdt, kun je niet zeggen of het kop of munt was. Dat kan met de STO wel. Maar écht comfortabel kunnen we de Tecnica niet noemen, daar is het onderstel simpelweg te hard voor. Ook in de Strada-stand zijn de variabele schokdempers, die gebruikmaken van magnetische vloeistof, te stijf om écht voor comfort te zorgen. Het is én blijft een supercar. Maar voor een supercar valt er goed mee te leven en voor een lange roadtrip naar de Amalfikust met de blauwe Italiaan kun je ons zo wakker bellen.

Fotografie: YN – Automotive Photographer