Autonieuws Autotests

Review – Dubbeltest Opel Astra Electric en Peugeot e-308 (2024)

april 1, 2024

Het zogenaamde ‘rebadgen’, het aanbieden van één auto onder meerdere merknamen, is van alle tijden. Zeker binnen concerns. Soms gaat het slechts om andere logo’s, waarvan de nieuwe Mitsubishi Colt een recent voorbeeld is. Andere keren krijgen auto’s wel een eigen carrosserie en komt alleen de onderhuidse techniek overeen. Dat is het geval bij de auto’s die in deze review centraal staan: de Peugeot e-308 en Opel Astra Electric.










Motorenaanbod Opel Astra Electric en Peugeot e-308

Beide modellen staan op het EMP2-platform van moederbedrijf Stellantis. Dat mag je op zich gelijk weer vergeten, punt is dat beide modellen in de basis identiek zijn. Toch zien we op gebied van motoren al de eerste verschillen tussen beide. Zo is de instapmotor, een 1,2-liter driecilinder turbobenzinemotor met 81 kW (110 pk) en handgeschakelde zesbak, alleen leverbaar voor de Opel. De iets krachtiger versie met 96 kW (130 pk) is bij beide auto’s te vinden, maar alleen bij Peugeot kan je hem optioneel krijgen met achttrapsautomaat. In plaats daarvan biedt Opel een variant die de Peugeot geheel niet heeft: een 100 kW (136 pk) sterke mild hybrid-versie van dezelfde motor, aangeduid als Hybrid en gekoppeld aan een zestrapsautomaat. Sinds begin 2023 zijn bij beide auto’s in het geheel geen dieselmotoren meer te krijgen

Kijken we naar de plug-in hybridemodellen, dan is het aanbod wel gelijk. Bij beide auto’s zien we zowel een 133 kW (180 pk) als een 165 kW (225 pk) sterke versie, beide met achttrapsautomaat. Er is wel een klein verschil in positionering. De krachtigste versie hangt bij Opel samen met het geherintroduceerde (semi-)sportieve GSe-label, bij Peugeot is de krachtigste versie een ‘gewone’ uitvoering.

Dan de volledig elektrische modellen. Ook hier is het aanbod identiek. Zowel bij de Peugeot e-308 als Opel Astra Electric krijg je een 115 kW (156 pk) sterke elektromotor met aandrijving op de voorwielen en 54 kWh batterij.



















Prijzen Opel Astra Electric en Peugeot e-308

De Opel Astra is leverbaar vanaf 33.499 euro, de Peugeot 308 kan je vanaf 32.300 euro meenemen. Dat terwijl je standaard een iets krachtiger motor meekrijgt. Wil je een automaat, dan stijgt de prijs van de Opel naar 36.999 euro en betaal je voor de Peugeot 35.200 euro, met als verschil dat de Opel dan een paar pk meer heeft.

De vanafprijs van de plug-in hybride aandrijflijn is voor beide auto’s vrijwel gelijk: 40.999 euro voor de Opel en 40.470 euro. Bij de volledig elektrische modellen komt de Opel als de voordeligste uit de bus. De Opel Astra Electric is er vanaf 40.749 euro en de Peugeot e-308 kost minimaal 43.585 euro.

Echt grote verschillen zijn dit echter niet en er staan ook enkele afwijkingen in bijbehorende uitrustingen tegenover.



















Uitrustingen Opel Astra Electric en Peugeot e-308

In grote lijnen komt het uitvoeringenaanbod overeen. Opel biedt opbouwend in luxe de Edition, GS, Ultimate en GSe. Peugeot zet daar de Active Pack Business, Allure en GT tegenover. Een (semi-)sportief topmodel zoals de GSe ontbreekt dus bij Peugeot. Het gaat te ver om hier alle uitrustingen van deze modellen op te sommen, we richten ons op de verschillen.

Om te beginnen zijn de Edition van Opel en de Active Pack Business van Peugeot gelijkwaardig. Er zijn wat detailverschillen, maar het belangrijkste verschil dat we in de prijslijst kunnen ontdekken is dat de Peugeot geen standaard adaptieve cruise control heeft. Daarna zijn de Astra GS en 308 Allure gelijkwaardig, waarbij de Opel zich onderscheidt met Keyless Entry en de Peugeot met geïntegreerde navigatie en een Air Quality System voor het interieur.



















Dan blijven de Ultimate (Opel) en GT (Peugeot) over als gelijkwaardige hoogste uitrustingsniveaus. Bij Peugeot is de adaptieve cruise control hier pas standaard, terwijl de Astra alleen als Ultimate standaard navigatie heeft. Als Ultimate krijgt ook de Opel standaard interieurluchtreiniging. Het belangrijkste verschil is dat de Opel zich onderscheidt met standaard voorruitverwarming en een schuif-/kanteldak, zaken die bij de Peugeot altijd optioneel blijven. Het head-up display van de Astra Ultimate is voor de Peugeot geheel niet leverbaar, omdat diens reguliere tellers al hoger staan. Meer daarover in het volgende ‘hoofdstuk’. Voor de volledigheid: de Astra GSe is qua luxe gelijk aan de Ultimate, maar heeft een nadrukkelijk sportieve aankleding en krachtiger aandrijflijn.

Tot slot valt op dat de Peugeot e-308 als Allure en GT wat luxer is dan dezelfde uitrustingsniveaus met brandstof- of hybride aandrijving. Zo heeft de e-308 Allure al standaard adaptieve cruise control en stuur- en stoelverwarming. Die laatste twee zijn zelfs voor de brandstof- en hybride-GT nog optioneel.



















Design en interieurconcept

Onderhuids zijn de Opel Astra en Peugeot 308 dus vrijwel identiek, maar dat geldt zeker niet voor het design. Opel kiest voor een vrij zakelijke, strakke vormgeving met prominent Opel Vizor, de zwarte ‘balk’ over de voorzijde. Peugeot kiest voor een wat drukker en dynamischer design, met de kenmerkende led-slagtanden voor de dagrijverlichting. Bepaal vooral zelf welk design jou het meeste aanspreekt.

Vanbinnen is het verschil tussen beide auto’s pas echt groot. Ook hier kiest Opel vooral voor zakelijk en strak, al zijn er afhankelijk van de uitvoering nog wel wat kleuraccenten. Bij Peugeot zien we de voor het merk typerende i-Cockpit, waarbij de tellers boven het stuur staan in plaats van erachter. Ook is het stuurwiel wat kleiner dan gebruikelijk. In theorie zorgt dat voor een fijnere besturing, terwijl de hoog geplaatste tellers een duur head-up display overbodig maken. Ga wel even zelf proefzitten: het kan zijn dat de tellers bij een voor jou ideale zitpositie precies achter de stuurwielrand vallen.













Ruimte aan boord

Brengt het afwijkende design nog andere afmetingen met zich mee? Jazeker. Te beginnen met de bagageruimte. Achterin de Opel Astra Electric past 352 liter, de Peugeot komt tot een inhoud van 412 liter. De Opel heeft ook een ongeveer vijf centimeter hogere tildrempel. De overige interieurmaten gaan gelijk op. De Peugeot biedt net iets meer been- en schouderruimte, maar dat komt voor een deel doordat de stoelen net wat kleiner zijn.

Bovendien: al deze verschillen zijn minimaal weten we eigenlijk alleen omdat we de officiële afmetingen hebben opgezocht. Qua ruimtebeleving in de praktijk is er geen verschil. Met 1,80 meter lengte zitten we in beide auto’s prima ‘achter onszelf’, met genoeg been- en hoofdruimte. Echt veel marge is er echter niet.













Rijeigenschappen Opel Astra Electric en Peugeot e-308

Ook op gebied van rijeigenschappen is er weinig verschil. Zoals je van een EV mag verwachten is de aandrijving direct, vloeiend en stil. Daardoor is bandengeruis wel relatief aanwezig (mede afhankelijk van het wegdek) en op hogere snelheden komt daar wat windgeruis bij. Storend is dat allemaal niet. Afgezien van de volledig elektrische aandrijving rijden beide auto’s ook niet anders dan de brandstof- of hybridemodellen van de Opel Astra (rijtest) en Peugeot 308 (rijtest).

Zijn er dan echt geen onderlinge verschillen? Toch wel. De onderstelafstemming zou voor beide modellen identiek moeten zijn, maar de besturing is wel anders. De Opel heeft op een prettige manier een net iets zwaardere besturing en moet daarmee prettiger sturen op hogere snelheden “zoals op de Autobahn”, aldus Stellantis. De Opel heeft wel onze voorkeur op snelwegritten, maar of dat nou echt komt door andere besturing? In ieder geval licht het grotere stuurwiel gewoon prettiger in de hand bij rustig cruisen dan het kleine Peugeot-stuurtje. Dat komt dan weer beter tot zijn recht op bochtige wegen, ontdekten we al eerder.



















Een laatste verschil zijn de assistentie- en veiligheidssystemen. Beide auto’s hebben dezelfde systemen aan boord, maar bij de Peugeot zijn ze wat meer aanwezig. Zowel de rijstrookassistent als de front collision warning laten met respectievelijk subtiele ingrepen en waarschuwingsgeluiden net iets te vaak merken dat ze er zijn. Bij de Opel hebben we niets van hun aanwezigheid gemerkt. Dat kan een kwestie van toeval zijn, maar navraag leert dat de Peugeot inderdaad wel iets strakker is afgesteld.

Actieradius in de praktijk

Tot slot het praktijkverbruik. Ondanks de identiek aandrijflijn heeft de Opel Astra Electric een officieel WLTP-verbruik van 14,8 kWh/100 km, terwijl de Peugeot e-308 precies 15,0 kWh/100 km verbruikt. Dat vertaalt zich in een actieradius van respectievelijk 418 en 410 kilometer.



















Bij vertrek met een volle batterij vermeldt de boordcomputer bij beide auto’s enthousiast een actieradius van 220 km. Eenmaal onderweg wordt dat al gauw gecorrigeerd naar een meer realistische voorspelling. Het praktijkverbruik kwam uit op 16,8 kWh/100 km voor de Opel en 19,6 kWh/100 km voor de Peugeot. We hebben de batterij niet leeg gereden, maar dit zou neerkomen op een totale actieradius van net geen 370 km voor de Opel en ruim 310 km voor de Peugeot. Voor de context: met beide auto’s reden we vooral op snel- en N-wegen.

Best een verschil, maar dat is te verklaren. De Peugeot reden we in een week met temperaturen rond het vriespunt. De Opel reden we een aantal weken later, met temperaturen rond de tien graden. Dat maakt best een verschil. Laten we het erop houden dat je voor de actieradius niet per se de een of de ander hoeft te kiezen, dat gaat onder gelijke omstandigheden gelijk op.



















Conclusie

Onderhuids zijn de Opel Astra Electric en Peugeot e-308 gelijk aan elkaar en ook in andere opzichten zijn er weinig verschillen. Welke neem je dan? Qua rijeigenschappen gaan beide auto’s in ieder geval gelijk op. De Opel heeft een lichte voorkeur op de snelweg, de Peugeot op bochtige wegen. Echt groot is het verschil echter niet. Ook qua specificaties en actieradius zijn er geen echt grote verschillen. Heb je specifieke wensen op gebied van de uitrustingen aan boord, leg dan beide prijslijsten naast elkaar en kijk gedetailleerd welke wat biedt vanaf welk uitrustingsniveau.

Verder onderscheiden beide auto’s zich vooral nadrukkelijk met hun vormgeving en interieurconcept. Ga je voor het strakke design van de Astra of de meer dynamische lijnen van de 308? Vind je de Peugeot i-Cockpit geweldig of kies je toch liever het meer traditionele Opel-interieur? Zo hebben beide auto’s toch duidelijk een eigen identiteit.