Achtergrond Autonieuws

Review – de nieuwe BMW i5 en BMW 5 Serie – Indrukwekkend!

mei 24, 2023

BMW 5 Serie

Bij de uitgaande modelgeneratie van de BMW 5 Serie (de G30) koos BMW voor een evolutie van het model ervoor. Deze keer zijn de veranderingen een stuk groter. Zowel qua design als techniek. Laten we met het design beginnen. Het lijnenspel is duidelijk anders dan bij de voorgaande BMW 5 Serie, maar de auto is nog steeds direct duidelijk herkenbaar als een BMW. Daarvoor zorgt de kenmerkende nierengrille wel. De nieren zijn ook bij de BMW 5 Serie groot, maar niet zo overdreven zoals bij bijvoorbeeld de 7 Serie. De bijzonder strak gelijnde achterzijde heeft wel een vleugje 7 Serie.

Ook als BMW i5

Het grootste nieuws van de BMW 5 Serie vinden we op gebied van de motoren. Voor het eerst is de BMW 5 Serie namelijk ook leverbaar met uitsluitend elektromotoren aan boord. Dan luistert de auto natuurlijk naar de naam BMW i5. De BMW i5 is voorzien van de vijfde generatie BMW eDrive technologie en debuteert in twee varianten: de eDrive40 en de M60 xDrive. Die laatste is ook meteen het voorlopige topmodel van de nieuwe BMW 5 Serie. Uiterlijk verschilt de BMW i5 niet tot nauwelijks van de overige BMW 5 Serie-modellen. Wat logootjes en blauwe accenten, daarmee heb je de verschillen wel weer gehad.

Afmetingen nieuwe BMW 5 Serie

Een heldere en minimalistische designtaal benadrukt de sportieve elegantie en uitstraling van de nieuwe BMW 5 Serie Sedan. Ten opzichte van het voorgaande model is de nieuwe generatie 97 mm langer geworden, met een lengte van 5.060 mm in totaal. De breedte nam met 32 mm toe tot 1.900 mm en de hoogte met 36 mm tot 1.515 mm. De wielbasis is met 20 mm toegenomen en meet nu 2.995 mm.

De nieuwe BMW 5 Serie G60 – BMW i5 (2024) review – AutoRAI TV

Tot 582 km actieradius

De BMW i5 is voorzien van een 81,2 kWh batterijpakket (bruikbare capaciteit). Daarmee heeft de BMW i5 M60 xDrive een WLTP-actieradius van 455–516 km en de BMW i5 eDrive40 een WLTP-actieradius van 477–582 km. De BMW i5 kan AC-laden met tot 11 kW, met 22 kW als optie. De batterij is met een snellader op te laden met tot 205 kW. Daarmee is de accu van de BMW i5 bijvoorbeeld van 10 tot 80 procent op te laden in zo’n 30 minuten.

Aan sportieve prestaties natuurlijk ook geen gebrek. De BMW i5 M60 xDrive heeft een systeemvermogen van liefst 442 kW (601 pk). Twee geïntegreerde aandrijfunits op de voor- en achteras zorgen voor volledig elektrische vierwielaandrijving. Het systeemkoppel bedraagt tot 820 Nm met ingeschakelde M Sport Boost of M Launch Control-functie. Daarmee accelereert de BMW i5 M60 in 3,8 seconden van 0 naar 100 km/u. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 230 km/u.

De BMW i5 eDrive40 beschikt over een vermogen van 250 kW (340 pk) en een maximaal koppel van 430 Nm met Sport Boost of Launch Control-functie. De BMW i5 eDrive40 accelereert van 0 naar 100 km/h in 6,0 seconden en de topsnelheid bedraagt 193 km/h.

Motoren BMW 5 Serie

Natuurlijk zijn er ook weer benzine- en dieselmotoren in het aanbod te vinden. Het gaat daarbij om nieuw ontwikkelde motoren, die alle zijn voorzien van 48-volt mild hybrid technologie en die standaard zijn gekoppeld aan een nieuwe achttraps Steptronic Sport-transmissie.

Het Europese aanbod bestaat uit de viercilinder BMW 520i Sedan-modellen met 158 kW (208 pk) en de BMW 520d Sedan (optioneel met xDrive) met 145 kW (197 pk). In het voorjaar van 2024 wordt het aanbod verder uitgebreid met twee plug-in hybride modellen van de nieuwste generatie. Ook komt in 2024 een nieuwe zes-in-lijn dieselmotor beschikbaar, net als een derde variant van de volledig elektrische BMW i5, met elektrische vierwielaandrijving.

Verbeterde rijeigenschappen

De rijeigenschappen van de nieuwe BMW i5 en 5 Serie worden natuurlijk ook niet vergeten. Mede dankzij een bijna perfecte 50/50 gewichtsverdeling voor/achter zijn die verder verbeterd. De specifieke afstelling van het onderstel is bovendien aangepast op de verschillende motorvarianten. Direct aangestuurde tractiecontrole, een geïntegreerd remsysteem en Variable Sport Steering behoren tot de standaarduitrusting. Het M Sportonderstel en het Adaptieve M Onderstel Professional zijn natuurlijk optioneel leverbaar.

Interieur BMW i5 en 5 Serie

In het interieur lijken de nieuwe BMW i5 en 5 Serie wel sterk op de BMW i7 en 7 Serie. We zien het BMW Curved Display en verder een strakke, opgeruimde vormgeving. Het BMW Curved Display bestaat uit een 12,3 inch Information Display en een 14,9 inch Control Display. Verschillende bedieningselementen op stuurwiel en middenconsole zijn geen echte knoppen, maar geven bij aanraking wel haptische feedback. Opvallend is de (optionele) BMW Interaction Bar. Die strekt zich uit over het gehele dashboard tot in de portieren en is voorzien van aanrakingsgevoelige bedieningspanelen. Het is daarmee een soort super breed touchscreen voor de bijrijder.

Het BMW iDrive-systeem draait op het nieuwe BMW Operating System 8.5 en is voorzien van de nieuwe functie QuickSelect. Daarmee kan je snel functies bedienen, zonder naar een submenu te moeten wisselen. Ook los daarvan heeft het vernieuwde iDrive-systeem een verbeterde menustructuur, dat sterk lijkt op die van smartphones en tablets. Behalve met de kenmerkende BMW iDrive Controller op de middenconsole kan je het systeem ook bedienen met spraakcommando’s of gewoon met aanraking op het scherm.

BMW i5 - interieur

Gamen en film kijken in de BMW

Moet je even wachten tot de BMW i5 is opgeladen? Dan is het zelfs mogen om in de auto games te spelen, via het Control Display. Dat kan ook in de BMW 5 Serie, zolang de auto maar stil staat. Dat gamen kan in de nieuwe BMW 5 Serie voor het eerst via het AirConsole-platform. Liever een film kijken? Videostreaming is ook mogelijk via het Control Display. Met standaard twee 5G-antennes (optioneel vier) is optimale connectiviteit en telefoonverbinding gegarandeerd.

Volledig vegan interieur

De nieuwe BMW 5 Serie Sedan is het eerste model van het merk met standaard een volledig vegan interieur. Niet alleen de stoelen, het dashboard en de portierpanelen zijn met duurzaam materiaal bekleed, maar voor het eerst ook het stuurwiel. De Veganza-bekleding heeft wel lederachtige eigenschappen. Liever echt leder? Dat kan ook nog steeds, met het optionele BMW Individual Merino-leder in verschillende bicolor-varianten. Standaard zit je op nieuw ontworpen sportstoelen. De optionele comfortstoelen bieden een brede keuze aan elektrisch bedienbare instellingsmogelijkheden.

Bijzondere rijassistentie en geautomatiseerde rijfuncties

Het aantal standaard of optioneel leverbare systemen voor geautomatiseerd rijden en parkeren is voor de nieuwe BMW 5 Serie Sedan aanzienlijk uitgebreid. Bovendien zitten er een paar bijzondere dingen tussen. Zelfs een wereldprimeur is het systeem van de Active Lane Change Assistant met ‘oogbediening’. De BMW stelt voor om van rijstrook te wisselen en voor het eerst is het voldoende om in de buitenspiegel te kijken om de manoeuvre te activeren. De Active Lane Change Assistant neemt automatisch de besturing over, zolang de verkeerssituatie dat toelaat natuurlijk.

Over automatisch rijden gesproken, ook op dat gebied bieden de nieuwe BMW i5 en 5 Serie iets bijzonders, de Highway Assistant. Die is alleen nog leverbaar in Duitsland, maar we willen hem toch even benoemen. De Highway Assistant kan het sturen tot 130 km/u namelijk volledig overnemen. Je kunt het stuur volledig en voor langere tijd los laten. Je moet wel nog steeds op de weg blijven letten om indien nodig in te kunnen grijpen. Ook werkt het systeem alleen op snelwegen met duidelijk gescheiden rijstroken en duidelijke wegmarkeringen.

Exclusieve kennismaking voor AutoRAI.nl

AutoRAI.nl mocht al een paar dagen voor onthulling exclusief kennismaken met de nieuwe BMW i5 en 5 Serie, in een geheime closed room. Benieuwd hoe de nieuwe BMW in werkelijkheid is? Kijk dan snel de video hieronder.

Introductie en prijzen BMW i5 en 5 Serie

De Nederlandse marktintroductie van de nieuwe BMW 5 Serie Sedan is in oktober 2023. De nieuwe BMW 5 Serie Sedan zal beschikbaar zijn vanaf een consumentenadviesprijs van € 65.379,- als BMW 520i Sedan. De volledig elektrische BMW i5 zal een consumentenadviesprijs hebben vanaf € 77.572,- in de vorm van de BMW i5 eDrive40. De volledig elektrische M Performance variant BMW i5 M60 xDrive zal beschikbaar zijn voor een consumentenadvies prijs vanaf € 108.427,-.

Naast de volledig elektrische BMW i5 en de Plug-in Hybride modellen komen er ook benzine- en dieselmotoren beschikbaar. Deze zijn alle voorzien van 48-volt Mild Hybrid technologie en standaard gekoppeld aan een nieuwe 8-traps Steptronic Sport transmissie. Het Nederlandse aanbod bestaat uit de viercilinder BMW 520i Sedan met 158 kW (208 pk), de BMW 520d Sedan en de BMW 520d xDrive Sedan met ieder 145 kW (197 pk). Aan het einde van dit jaar wordt het aanbod verder uitgebreid met twee Plug-in Hybride modellen van de nieuwste generatie. Ook komt in 2024 een nieuwe zes-in-lijn dieselmotor beschikbaar, net als een derde variant van de volledig elektrische BMW i5 met vierwielaandrijving.

BMW i5 eDrive40
Power consumption combined in WLTP cycle: 19.5 – 15.9 kWh/100 km
Electric range in WLTP cycle: 477 – 582 km

BMW i5 M60 xDrive
Power consumption combined in WLTP cycle: 20.6 – 18.2 kWh/100 km
Electric range in WLTP cycle: 455 – 516 km

BMW 530e (from spring 2024)
Fuel consumption in l/100km combined in WLTP cycle: 0.8 – 0.6
Power consumption in kWh/100 km combined in WLTP cycle: 21.4 – 18.9
CO2 emissions in g/km combined in WLTP cycle: 19 – 14

BMW 550e xDrive (from spring 2024)
Fuel consumption in l/100km combined in WLTP cycle: 1.1 – 0.8 
Power consumption in kWh/100 km combined in WLTP cycle: 22.5 – 20.1
CO2 emissions in g/km combined in WLTP cycle: 24 – 19

BMW 520i
Fuel consumption in l/100km combined in WLTP cycle: 6.4 – 5.7
CO2 emissions in g/km combined in WLTP cycle: 144 – 130

BMW 520d
Fuel consumption in l/100km combined in WLTP cycle: 5.6 – 5.1
CO2 emissions in g/km combined in WLTP cycle: 147 – 133

BMW 520d xDrive
Fuel consumption in l/100km combined in WLTP cycle: 6.0 – 5.5
CO2 emissions in g/km combined in WLTP cycle: 157 – 143