Autonieuws Autotests

Review – Dacia Jogger Hybrid 140 (2023) – Hoe doen ze het!?

juni 6, 2023

Goede start

Binnen een tijdsbestek van minder dan een jaar heeft de Jogger zich razendsnel weten op te werken tot de op één na bestverkochte auto in het C-segment, op SUV’s na. Ongeveer een jaar na de lancering van de Jogger rijden er al dik 50.000 exemplaren op de weg. Dacia heeft moeite om de vraag bij te houden, er zijn al ruim 80.000 orders geplaatst.

LPG

Twee op de drie Jogger-klanten kiest tot nu toe voor de TCe 100 ECO-G motorvariant, die zowel benzine als LPG lust. Omdat prijsverschillen tussen verschillende uitrustingsniveau’s klein zijn, kiezen de meeste klanten tevens meteen voor het hoogste afwerkingsniveau. Klanten die nu nog meer comfort wensen, kunnen nu voor een Jogger met een extra prettige aandrijflijn kiezen.

Hybride

Dacia introduceert namelijk zijn eerste auto met hybridetechniek: de Jogger Hybrid 140. De deels geëlektrificeerde Jogger maakt gebruik van een bekende Renault-aandrijflijn, die we ook kennen van de Clio Hybrid en ook de Nissan Juke Hybrid. Het bestaat uit een 1,6-liter viercilinder benzinemotor, twee elektromotoren en een geëlektrificeerde automatische transmissie met vier versnellingen voor de verbrandingsmotor en twee versnellingen voor de elektromotor. Een complex stukje techniek dus.

No-nonsense

Toen we al in 2022 vernamen dat Dacia van plan was om deze aandrijflijn in de Jogger te lepelen, werden we direct enthousiast. De Clio en Juke zijn namelijk enorm opgeknapt van deze Renault-aandrijflijn en dat kan ook gezegd worden van de Jogger. Hoewel de Jogger met zijn beschikbare vermogens van 100 en 110 pk voldoende kracht levert voor alledaags rijden, slaat het niet direct een grijns op je gezicht. Dat hoeft natuurlijk ook niet in een no-nonsense gezinsauto, maar dat het wel kan bewijst de Jogger Hybrid 140.

Vlot, rap en snel

De hybride aandrijflijn geeft de Jogger letterlijk en figuurlijk een boost op het gebied van prestaties, efficiëntie en raffinement. Het vermogen van de motor en de responsieve acceleratie zijn indrukwekkend. De Jogger komt moeiteloos van zijn plek. Je zou zijn acceleratievermogen zelfs als vlot, rap of snel kunnen omschrijven. Geen woorden die je verwacht bij een Dacia met zeven zitplaatsen.

Elektrisch rijden

De Jogger rijdt altijd elektrisch weg. Vanuit stilstand geniet je dus van een flinke dosis trekkracht, vanwege het direct verkrijgbare vermogen van de elektromotor(en). Ook bij lage snelheden tot 50 km/u zorgt de elektromotor voor een flinke versnelling, zelfs als je het gaspedaal lichtjes aanraakt.

De aandrijflijn zorgt bij vlagen voor een kleine glimlach achter het stuur. De prestaties gaan goed samen met het vrij stugge onderstel van de Jogger. De zevenzitter gaat prima een bocht om. Het nadeel is dat oneffenheden in het wegdek wel duidelijk voelbaar zijn.

Zuinig

De aandrijflijn draagt ook bij aan verbeterde brandstofefficiëntie en lagere emissies, wat goed nieuws is voor zowel je portemonnee als het milieu. Volgens het merk kun je tot 80% van de tijd in de stad volledig elektrisch te rijden, waardoor je tot 40% minder brandstof verbruikt in vergelijking met een verbrandingsmotor.

Tijdens onze testweek komen we niet in de stad. Wél op de plek waar de meeste Joggers zich vaak zullen begeven: de snelweg en provinciale wegen. Volgens het boekje moet een brandstofverbruik van 1 op 20,4 haalbaar zijn. We komen in de buurt. Na een week geeft de boordcomputer 1 op 19 aan. Niet slecht voor een reus op wielen met drie zitrijen.  

Comfortabel

Ook zodra de Jogger onderweg is verzet de elektromotor veel werk. Hij kan niet alleen de wielen aandrijven, maar ook energie opwekken. De automaat heeft een zogeheten ‘B’-modus. In deze stand werkt de elektromotor als een dynamo en kan hij energie terugwinnen tijdens het afremmen. Deze energie gebruikt de elektromotor weer om de wielen aan te drijven. Efficiënt, maar ook comfortabel. Je hoeft namelijk minder vaak het rempedaal in te drukken, enkel je voet van het gaspedaal halen vertraagt de auto vaak voldoende.

Praktisch

Over de praktische aspecten van de Jogger hebben we al veel geschreven. Bekijk vooral de video hieronder als je tot in detail wil zien wat de Jogger allemaal te bieden heeft. De Hybrid versie komt in Nederland altijd met drie zitrijen. De derde zitrij kun je eenvoudig verwijderen. Met de achterbank plat kun je 1.807 liter kwijt. Genoeg om een flinke koelkast te vervoeren. Als je alle zitplaatsen gebruikt blijft er 160 liter ruimte over. Nét genoeg voor de dagelijkse boodschappen.

Dacia Sleep Pack

Avonturiers kunnen tegenwoordig bij Dacia het Sleep Pack kopen, voor zo’n 1.500 euro. Deze bestaat uit een houten constructie en een matras, die ruimte biedt aan twee personen met een lengte tot 1,90 meter. Daarnaast biedt Dacia voor een schappelijke 600 euro nog een tent aan, die je aan je Jogger kunt bevestigen. Zo tover je de zevenzitter eenvoudig om tot een mini-camper. In de video hieronder vertellen we je meer over deze tamelijk briljante accessoires.

Wat kost de Dacia Jogger Hybrid?

De Jogger Hybrid is er vanaf 29.650 euro. De door ons geteste Extreme-variant is er vanaf 30.650 euro. Een stevige prijs voor een Dacia, maar voor een zevenzitter zeer schappelijk. In een tijd waarin zelfs een kale Volkswagen Golf minstens 35.000 euro kost, doet Dacia dat toch opmerkelijk goed.

Natuurlijk zijn er compromissen bij het bereiken van deze scherpe prijsstelling. De Jogger Hybrid mist de afwerkingen en geavanceerde rijhulptechnologieën die we in duurdere modellen vinden. Toch biedt hij een zeer degelijke rijervaring en de veel functionaliteit voor gezinnen die behoefte hebben aan extra zitplaatsen of avonturiers die een ruime, zuinige auto zoeken.