REVIEW – DACIA JOGGER – 7-ZITTER VOOR SLECHTS 20 MILLE!
Even duur als een stadsauto
Goed betaalbare zevenzitters, die zijn er in ons land eigenlijk niet. Gelukkig bestaat een merk als Dacia. Die biedt namelijk wél een betaalbare auto met drie zitrijen aan: de Jogger. Wij gingen op pad met de allergoedkoopste zevenzitter van Europa.
Grote gezinsauto
We wonen in een duur land, dat alsmaar duurder wordt. Grote gezinnen hebben het dan ook niet makkelijk in Nederland. De oververhitte huizenmarkt en oplopende inflatie maakt het leven voor gezinnen met veel kinderen extra moeilijk, maar ons belastingstelsel helpt ook niet mee. Een grote auto, die plek biedt aan meer dan vijf personen, is in Nederland schreeuwend duur. Je bent al snel alleen al 8.000 euro of meer kwijt aan BPM. Zoek je een zevenzitter onder de 30 mille? Vergeet het maar.
Prijs Dacia Jogger
Dacia levert de Jogger met keuze uit drie uitvoeringen en twee motorvarianten. Hoeveel betaal je dan voor de allergoedkoopste 7-zitter van Europa? Prijzen beginnen in Nederland bij 19.150 euro voor de vijfpersoons Essential-uitvoering met de 100 pk sterke TCe 100 Bi-Fuel motor. Voor zeven volwaardige zitplaatsen moet je 1.000 euro meer betalen. De overige twee uitrustingsniveaus zijn de Comfort en Extreme. Dit zijn de vanafprijzen:
Prijzen Dacia Jogger TCe 100 Bi-Fuel (100 pk) 5 zitplaatsen:
- Essential 19.150 euro
- Comfort 21.050 euro
- Extreme 22.050 euro
Prijzen Dacia Jogger TCe 100 Bi-Fuel (100 pk) 7 zitplaatsen:https://5058a13b7ee069ad8b33aab14b748522.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html
- Essential 20.150 euro
- Comfort 22.050 euro
- Extreme 23.050 euro
Motoren
De Jogger is voorlopig alleen leverbaar met een handbak met zes versnellingen. Heb je een hekel aan schakelen en wil je meer vermogen? Dan moet je nog even geduld hebben. In 2023 komt een 140 pk sterke hybride-variant met automaat op de markt.
De Jogger die wij testen is voorzien van de 100 pk sterke TCe 100 Bi-Fuel motor. Deze 1.0-liter driecilinder lust zowel benzine als LPG. Een krachtigere 110 pk sterke TCe benzinemotor is ook leverbaar. Voor 10 pk extra moet je 500 euro extra betalen, maar dan kun je niet meer goedkoop LPG tanken. Ons advies: laat lekker staan en ga voor de Bi-Fuel versie.
Dacia op LPG
De kosten van de hogere wegenbelasting met een LPG-auto heb je er met de huidige benzineprijs al na 4.000 kilometer uit. Daarna kun je flink besparen op brandstofkosten. Daarnaast heeft de Bi-Fuel variant een actieradius tot liefst 1.000 kilometer. Toch leuk, in een ‘benzineauto’.
Via een knopje naast het stuur kun je tijdens het rijden van benzine naar LPG switchen. Hier merk je verder niets van. De Jogger hapert, stottert, schokt of schudt geen seconden als hij overschakelt tussen de twee brandstoffen. Ook fijn: de onderhoudsintervallen- en kosten zijn gelijk aan die van de benzine-uitvoering. Dat de LPG-installatie niet ten koste gaat van de bagageruimte is ook niet onbelangrijk. Deze auto koop je namelijk voor zijn imposante interieurruimte en laadcapaciteit.
Voldoende vermogen?
Dacia heeft voor een aluminium motorblok gekozen om het voertuiggewicht laag te houden. De Jogger weegt zo’n 1.200 kilogram. Absoluut geen zwaargewicht dus. De 100 pk sterke driecilinder zorgt dan ook voor voldoende power om goed met het verkeer mee te komen. Indrukwekkende prestaties hoef je uiteraard niet te verwachten, maar daar koop je geen auto met drie zitrijen voor.
Afmetingen
De Jogger is een grote jongen. Met een lengte van 4.55 meter is het zelfs de langste Dacia die je nu kunt kopen. De wielbasis – dus de ruimte tussen de voor- en achterwielen – bedraagt een stevige 2.897 mm. Het resultaat is bijzonder veel interieurruimte.
Derde zitrij
Dat merken we direct als we plaatsnemen op de derde zitrij. Meestal passen hier alleen kinderen, zelfs in grote dure SUV’s met drie zitrijen. Maar als volwassen persoon van 1,80 meter zitten we verrassend goed helemaal achterin de Jogger. Sterker nog, als je 1,90 meter bent, pas je ook op de derde zit rij. Ons hoofd raakt het dak niet en de knieën prikken niet in de stoelen voor ons. De derde zitrij is dus helemaal geen vervelende plek om te zitten en helemaal perfect als je achterin louter kinderen plaatst.
Hoofdruimte
De stoelen in de Jogger staan in een soort bioscoopopstelling, van laag naar hoog. Zo krijgt iedereen wat meer beenruimte en heb je goed zicht naar voren. Handige accessoires voor op de tweede zitrij zijn onder andere wegklapbare tafeltjes met bekerhouders. Ideaal voor op vakantie. Standaard krijg je achterin twee ISOFIX-bevestigingspunten voor kinderzitjes.
Bagageruimte Dacia Jogger
Als vijfzitter biedt de Jogger een bagageruimte van 708 liter en 1.819 liter als je de tweede zitrij neerklapt. De zevenpersoonsversie biedt een bagageruimte van 160 liter en 506 liter als de derde zitrij is neergeklapt. Als je dan de achterbank neerklapt, zit je op 1.807 liter baageruimte. Kortom, de Jogger is een pakezel. De grote rechthoekige laadopening maakt het bovendien heel eenvoudig om grote items te laden.
Je kunt de achterste stoelen ook eenvoudig uit de auto halen en op zolder of in de garage zetten, totdat het volgende vakantieseizoen aanbreekt of kinderfeestje voor de deur staat. Als je nog meer ruimte nodig hebt, kun je ook heel eenvoudig een dakkoffer installeren. Het middelste gedeelte van de dakrails kun je namelijk in de breedte leggen, waardoor je altijd dakdragers bij je hebt. In de rijtestvideo hieronder kun je zo zien hoe dat gaat.
Tech & Gadgets
Het interieur van de Jogger is praktisch identiek aan dat van een Sandero. Een interieur zonder al te veel poespas dus en veel hard plastic. Dacia weet gelukkig als geen ander hoe je plastic mooi kunt vormgeven. Het interieur oogt dan ook totaal niet goedkoop. Dankzij een stoffen strip die over de gehele breedte van het dashboard loopt, wat leuke stiksels op de stoelen en chroomkleurige draaiknoppen uit het onderdelenmagazijn van Renault, heb je niet het idee dat je in een ‘budgetmodel’ zit.
Ook de uitrusting is goed voor elkaar. Standaard is de Essential-versie voorzien van een multimediasysteem met twee speakers, een houder voor de smartphone geïntegreerd in het dashboard, Bluetooth, een USB-poort, bedieningsknoppen op het stuurwiel en weergave van radio-informatie op de 3,5-inch TFT-display van de boordcomputer. Vanaf het uitrustingsniveau Comfort krijg je een 8-inch infotainmentscherm, dat geschikt is voor Android Auto en Apple CarPlay. Het eigen systeem van Dacia draait lekker vlot en is erg overzichtelijk. Er zijn weinig menu’s, maar dat maakt het systeem juist zo gebruiksvriendelijk.
Extra’s
Tegen een meerprijs voorziet Dacia de Jogger van navigatie, draadloze wifi-connectiviteit voor Apple CarPlay en Android Auto, een audiosysteem met zes speakers en twee extra USB-poorten. Ook leuk: je kunt tegenwoordig zelfs verwarmbare voorstoelen krijgen in een Dacia. Een optionele handsfree keycard kun je gebruiken om de achterklep op afstand te ontgrendelen. Bovendien kun je met deze optie instappen en wegrijden zonder dat je de sleutel uit je zak te hoeft te halen. Automatische ruitenwissers, een elektrische parkeerrem, een achteruitrijcamera, dodehoekwaarschuwing en parkeersensoren zijn andere zaken die het leven in de Jogger makkelijker kunnen maken.
Wil je alle details zien en weten hoe hij rijdt? Bekijk dan de rijtestvideo: