Review – Dacia Duster (2022): Nieuw gezicht, zelfde recept
Nieuw logo voor Dacia
De Dacia Duster is één van de eerste auto’s die het nieuwe logo van Dacia draagt. Dat nieuwe logo bestaat uit een tegenover elkaar staande ‘D’ en ‘C’ die in het midden samenkomen. Volgens Dacia staat het nieuwe logo voor ‘eenvoud’, ‘authenticiteit’ en ‘robuustheid’. Woorden die lijken te passen bij het nuchtere merk. Het nieuwe logo zit inmiddels op alle modellen van Dacia. Ja, ook de elektrische Spring.
Dacia Duster (2022) – Nieuw gezicht, zelfde recept! – REVIEW – AutoRAI TV
Minimale uiterlijke wijzigingen
Om het nieuwe logo een plek te geven, wijzigt Dacia de indeling van de grille van de Duster. De L-vormige inzetstukken van voorheen maken plaats voor horizontale inzetstukken die aansluiten op het logo. Wat ons betreft een geslaagde wijziging, al was het front van de Duster voorheen ook niet lelijk te noemen. Daarnaast heeft het zilverkleurige inzetstuk in de voorbumper een iets donkere tint dan voorheen. Dat geldt overigens ook voor details als het inzetstuk in de achterbumper, de dakdragers en de zijspiegels.
Aan de achterkant staat ‘Dacia’ voortaan groot uitgeschreven op de achterklep. De modelaanduiding verhuist naar linksonder en rechtsonder staat ‘4×4’. Jazeker, we hebben hier van doen met de vierwielaangedreven variant van de Duster. Daarover later meer.
Interieur krijgt extra aandacht
Waar Dacia het exterieur van de Duster slechts op detailniveau wijzigt, gaat het merk binnenin wat rigoureuzer te werk. Zo zijn de ventilatieroosters niet langer rond, maar rechthoekig. Ook hebben de uitstroomopeningen meer lamellen, waardoor je de luchtstroom beter kunt reguleren dan voorheen. Een andere belangrijke wijziging is de elektronische handrem. De Duster had altijd nog een conventionele handrem, maar die maakt nu plaats voor een klein knopje. Het resultaat is een meer opgeruimde middentunnel, al komt een conventionele handrem wel weer meer van pas in het terrein.
Het nieuwe logo van Dacia mag uiteraard niet ontbreken in het interieur. Op het stuur staat ‘Dacia’ volledig uitgeschreven in het nieuwe lettertype, net als op de achterklep. Verder houdt Dacia de lijn aan die het eerder al insloeg bij de gefacelifte Duster. We rijden met het duurste uitrustingsniveau, de Journey, en dat betekent dat zaken als een uitgebreid infotainmentsysteem met Apple CarPlay en Android Auto, cruise control en een licht- en regensensor standaard aanwezig zijn. Inderdaad, afzien in een Dacia hoeft niet meer.
Rijden als een maatje groter
Klim aan boord van de Dacia Duster en je hebt haast het idee dat je in een auto van een maatje groter zit. Door de hoge zitpositie heb je goed overzicht en je kunt de motorkap vanuit het interieur goed zien, wat een soort ‘king of the road‘-gevoel geeft. In verfijning blinkt het interieur niet per se uit, maar er zijn geen rammeltjes of kraakjes te horen en het geheel voelt robuust aan. Ook de zitpositie is goed, wel was het prettig geweest als de zittingen nog net iets meer ondersteuning boden aan de bovenbenen.
De 150 pk sterke krachtbron vormt in de praktijk een fijne match met de handgeschakelde zesbak. Nooit voelt de Duster traag aan en je hebt eigenlijk altijd koppel voorhanden. Bij een tussensprint van 80 naar 120 km/u kun je de bak bijvoorbeeld prima in de zesde versnelling laten staan. Wel valt in de test op dat de bak met name bij de eerste versnellingen wat hakerig schakelt. Uiteindelijk kun je dat met wat behendig voetenwerk wel compenseren, maar echt soepel voelt het niet aan. Het zou kunnen zijn dat dit komt door de nieuwigheid van de testauto, die nog geen 1.000 kilometer op de klok had toen wij ‘m meekregen.
Naast het hakerige schakelen is het even wennen dat de overbrenging van de eerste versnellingen tamelijk kort is. Je moet bij het optrekken al vrij snel doorschakelen naar de derde versnelling, waarna de versnellingen juist weer langer worden. Handig in het terrein natuurlijk, die korte eerste versnellingen, maar voor de openbare weg hadden ze wel wat langer mogen zijn. Deze punten hoeven echter geen dealbreakers te zijn. Over het geheel genomen rijdt de nieuwe Duster gewoon goed en heb je er vooral een comfortabele reisgenoot aan.
Prijzen en uitvoeringen Dacia Duster 2022
De opnieuw vernieuwde Dacia Duster is er op het moment van schrijven vanaf 20.950 euro. Dan staat de compacte SUV op de stoep als TCe 100 Bi-Fuel Essential. Zaken als led-koplampen met lichtsensor, centrale vergrendeling met afstandsbediening en een radio met Bluetooth-connectiviteit zijn in dat geval standaard aanwezig. Airconditioning zit er dan nog niet op, dat is pas standaard vanaf de minimaal 22.650 euro kostende Expression. Op dat uitrustingsniveau krijg je eveneens cruise control, parkeersensoren achter, een 8-inch touchscreen met Apple CarPlay/Android Auto en 16-inch lichtmetalen wielen. Gezien de relatief bescheiden meerprijs lijkt ons die uitvoering zeker het overwegen waard.
Boven de Essential en Expression staat de Journey, waarmee wij onderweg waren. De Journey kost minimaal 24.250 euro, maar dan heb je wel meteen zaken als een achteruitrijcamera, automatische airco, een regensensor, elektrisch inklapbare buitenspiegels en de exterieurdetails op de foto’s aan boord.
Biedt de TCe 100 Bi-Fuel net wat te weinig vermogen voor jou, dan kun je voor minimaal 25.390 euro opteren voor de TCe 130, die dan meteen als Expression de fabriek verlaat. De basisuitvoering Essential is namelijk alleen leverbaar in combinatie met de basismotor. De vierwielaangedreven TCe 150 4×4 heeft een fors hogere vanafprijs van 29.990 euro, maar zoals wij ‘m reden kost hij dik 32 mille. Alle bovenstaande motoren van de Duster zijn gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak. Liever een automaat? Dan moet je 29.350 euro achterlaten bij Dacia voor de TCe 150 EDC met zestraps automaat.
Conclusie Dacia Duster 2022
Met het nieuwe logo frist Dacia het uiterlijk van de Duster in 2022 weer iets op. Het nieuwe logo maakt dat de Duster op detailniveau wat strakker oogt, maar heel groot is de optelsom der veranderingen niet. De Duster blijft een enorm veelzijdige auto met een nette prijs, zowel in absolute als relatieve zin. De meest verfijnde auto is het niet, maar hij heeft wel karakter. Dat is in de huidige automarkt ook al heel wat waard!