Autotests

Review – Citroën C4 PureTech 130 (2022)

juli 15, 2022

De Citroën C4 begon in 2004 als een hatchback voor de middenklasse, als opvolger van de populaire Xsara. Er waren in feite twee versies van de C4. Enerzijds was er de vijfdeurs hatchback, met een speelse vormgeving maar verder praktisch ingesteld op het grote publiek. Ook was er de driedeurs hatchback, met een spectaculaire en coupé-achtige achterzijde, vooral bedoeld voor de sportieve rijder.

In 2010 kwam de tweede generatie op de markt, maar die was er alleen nog als vijfdeurs hatchback met vrij gewone vormgeving. In de verkopen deed die het ook niet slecht, maar met name de merkliefhebbers hadden liever wat meer van de Citroën-typerende eigenzinnigheid gezien. De tweede generatie Citroën C4 werd in Europa tot 2018 verkocht.










Met schone lei

De derde generatie liet even op zich wachten, want dat huidige model kwam in 2020 op de markt. Men is dan ook met schone lei begonnen. De Citroën C4 is weer lekker eigenzinnig, maar geen hatchback meer. In plaats daarvan is hij wat crossover-achtig. Hij staat wat hoger op de wielen, heeft een wat hogere carrosserie en toch ook een ‘sportief’ aflopende daklijn. Met een beetje fantasie zijn er zelfs enkele stijlkenmerken van de klassieke Citroën GS(A) in te herkennen.










Geavanceerd comfort

Naast het terugbrengen van die eigenzinnigheid, stond ook het comfort hoog op het prioriteitenlijstje bij de ontwikkeling. Dat begint al met de (optionele) Advanced Comfort Seats, die hun naam helemaal waarmaken. Ze bieden een erg prettige zitpositie, waarop we ook een lange reis probleemloos hebben uitgezeten. Enig verbeterpunt is misschien de zijdelingse steun, maar de C4 is toch al niet echt een auto voor vlot bochtenwerk. Voor extra comfort zorgen de armsteun op portier en middenconsole, die beide op precies de juiste hoogte zitten.










Ruimte achterin

Ook op de achterbank is plaats genoeg. Met 1,80 m lengte kan je prima ‘achter jezelf’ zitten en ondanks de aflopende daklijn is er ook genoeg hoofdruimte. Heel veel marge is er echter niet. Verder wordt het ook wat krap als je met drie volwassenen achterin wilt zitten, maar drie kinderen gaat prima. De bagageruimte heeft een inhoud van 380 liter, of zelfs 1.250 met de achterbank plat.










Cruisen met de Citroën C4

Heerlijk cruisen is wat de Citroën C4 het liefste doet. Het onderstel weet zelfs de meeste korte of grotere oneffenheden keurig glad te strijken, met dank aan het merkeigen Progressive Hydraulic Cushions-veersysteem van Citroën. Je zou bijna kunnen stellen dat hij Amerikaans geveerd is. Toch deint hij niet hinderlijk op langere oneffenheden en helt de auto ook niet sterk over in bochten.

Dat de Citroën C4 liever een stuk gaat cruisen dan sportief de bocht aanvallen blijkt ook uit het karakter van de aandrijflijn. Wij rijden met de PureTech 130 met achttrapsautomaat. Aan het vermogen van 96 kW (130 pk) heb je zeker in Nederland echt genoeg hoor, maar je merkt gewoon dat de auto liever op zijn gemak versnelt dan een sprintje trekt. Ook zit er enige vertraging in de reactie op het gaspedaal. Als je bijvoorbeeld even snel wilt invoegen op een drukke rotonde is dat wat hinderlijk, verder is er prima mee te leven.










Rijmodi Eco en Sport

Bij een Citroën C4 met automaat zijn er ook verschillende rijmodi. Naast de ‘standaard’ rijmodus is er ook keuze uit Eco en Sport. In Eco-modus is de aandrijflijn extra zuinig afgestemd. In de praktijk voelt het vooral alsof een deel van de pk’s ineens is verdwenen. De Sport-modus heeft het omgekeerde effect: de motor reageert dan extra levendig op het gaspedaal. De wat vertraagde reactie op gasinput blijft ook in Sport-modus helaas aanwezig. Heel erg is dat op zich ook weer niet, want de Citroën C4 is zoals gezegd niet bedoeld voor sportiviteit. Daarvoor kan je tegenwoordig terecht bij ‘zustermerk’ Peugeot.










Praktijkverbruik Citroën C4 PureTech 130

Op papier heeft de Citroën C4 PureTech 130 een gemiddeld verbruik van 5,4 l/100 km (1 op 18,5). Dat zijn de officiële WLTP-cijfers voor een route met een mix van snelweg, buitenweg en stad. Met voornamelijk snelwegkilometers kwamen wij op een gemiddeld verbruik van 4,9 l/100 km (1 op 20,4). Dan hebben we het op de snelwegweg (deels in het buitenland) niet eens per se rustig aan gedaan. Echt heel netjes dus.










Prijzen en motoren Citroën C4

De Citroën C4 is leverbaar vanaf 32.100 euro. Voor dat bedrag krijg je de PureTech 100-benzinemotor, met zoals de naam al aangeeft een vermogen van 73 kW (100 pk) en gekoppeld aan een handgeschakelde transmissie met zes versnellingen. De krachtiger PureTech 130 is leverbaar vanaf 33.600 euro, of vanaf 35.100 euro met achttrapsautomaat. Dieselen kan ook, vanaf 39.190 euro voor de BlueHDi 130, die altijd is voorzien van achttrapsautomaat.

Er is ook een volledig elektrisch aangedreven uitvoering van de Citroën C4, de ë-C4. Die is leverbaar vanaf 40.240 euro (eventuele subsidies niet meegerekend) en beschikt over een vermogen van 100 kW (136 pk) en een actieradius van 357 km (WLTP).










Uitvoeringen en uitrustingen Citroën C4

Aan uitrustingsniveaus is er keuze uit de Feel (vanaf 32.100 euro), Feel Pack (vanaf 35.00 euro) en Shine (vanaf 36.350 euro). De PureTech 100 is er alleen als Feel, de Feel is niet leverbaar als diesel en verder zijn alle uitrustingsniveaus met alle aandrijfvarianten te combineren.

Enkele highlights uit de standaarduitrusting: 18-inch stalen velgen met wieldop, het comfortabele Progressive Hydraulic Cushions-veersysteem, met leder bekleed stuurwiel en pookknop, automatische airco met carbonfilter, een 10-inch centraal touchscreen voor de bediening van het infotainment (incl. Bluetooth en Apple CarPlay) en natuurlijk een hele reeks veiligheids- en assistentiesystemen.

De testauto op de foto’s is uitgevoerd als topmodel Shine, inclusief een aantal opties als rode lak en bekleding en het panoramische schuif-/kanteldak. Het volledig overzicht van uitvoeringen, uitrustingen en prijzen voor de Citroën C4 is te vinden op www.citroen.nl.










Nieuw: de Citroën C4 X

Binnenkort wordt het Citroën C4-aanbod uitgebreid met een nieuwe X-variant. Die zou je kunnen zien als een sedanversie met sportieve daklijn, al blijft het net als de reguliere C4 wel ook een wat hoger model. Het grootste voordeel ten opzichte van de reguliere C4 is de extra bagageruimte, al zal de rustiger vormgegeven achterzijde ook de nodige klanten aanspreken. Verder is de nieuwe C4 X in Nederland straks alleen leverbaar als volledig elektrische ë-C4 X. Meer over de nieuwe Citroën ë-C4 X lees je hier.

Nieuwe-Citroen-e-C4-X

Conclusie

De Citroën C4 is een heerlijke cruiser. Hij biedt het comfort waar het merk om bekend staat en zorgt ervoor dat je ook na een lange snelwegrit nog uitgerust uitstapt. Daarnaast biedt hij ook achterin genoeg ruimte, zowel op de achterbank als qua bagageruimte. Een prettige verrassing is het lage praktijkverbruik, al hangt dat natuurlijk sterk samen met hoe je de auto gebruikt.