Review – BMW iX5 Hydrogen: een BMW X5 op waterstof, hoe rijdt dat?
BMW iX5 Hydrogen review
De afgelopen vier jaar heeft BMW Group intensief gewerkt aan de ontwikkeling van waterstoftechnologie. Dat doet het merk in samenwerking met Toyota. Toch is er maar weinig Toyota-techniek te vinden in de BMW iX5 Hydrogen. Alleen de zogeheten fuel-cell stack is van Toyota afkomstig. Voor de rest heeft BMW alles in eigen huis ontwikkeld. Het geeft aan dat BMW waterstoftechnologie heel serieus neemt en werkt aan een business case.
Waterstofeconomie
“Waterstof is een veelzijdige energiedrager die een sleutelrol speelt bij het streven naar klimaatneutraliteit”, zegt Frank Weber, lid van de raad van bestuur van BMW AG en verantwoordelijk voor ontwikkeling. “We zijn er zeker van dat waterstof aanzienlijk aan belang zal winnen voor de individuele mobiliteit. Brandstofcellen hebben ook geen zeldzame grondstoffen zoals kobalt, lithium of nikkel nodig. Met onze BMW iX5 Hydrogen-testvloot kunnen we nieuwe en waardevolle inzichten opdoen, waardoor we klanten een aantrekkelijk productaanbod kunnen bieden zodra de waterstofeconomie een wijdverspreide realiteit wordt.”
BMW en waterstof: na 2025
Nog even geduld dus als het om waterstoftechnologie gaat. BMW verwacht na 2025 het eerste model met deze technologie op de markt te brengen. Dat wordt dan automatisch in een groter model, zoals de BMW X5 of BMW 7 Serie. Voor kleinere voertuigen gelooft het merk in batterij-elektrische aandrijflijnen. Grotere voertuigen hebben juist baat bij waterstof-elektrische aandrijfsystemen. Denk hierbij ook aan de transportsector, zowel over de weg als over het water.
“BMW Group beschouwt FCEV-technologie als een potentiële aanvulling op de aandrijftechnologie van batterij-elektrische voertuigen.”
BMW Group
Vierde project
BMW experimenteert al langer met waterstoftechnologie. Zo presenteerde het merk in februari 2005 al de BMW h2R racer en verscheen in 2006 een BMW 7 Serie met een V12 en waterstoftechniek. Ook heeft BMW gewerkt aan een 5 Serie Gran Turismo met waterstoftechniek. Deze BMW iX5 Hydrogen is alweer het vierde waterstofmodel van BMW. Het merk gelooft in een tweedelige oplossing voor de toekomst: batterij-elektrisch en waterstof-elektrisch. Dat is wel duidelijk.
BMW iX5 Hydrogen – RIJDEN in BMW X5 met waterstoftechniek – AutoRAI TV
Kinderschoenen
Het komt nog maar heel weinig voor dat we in een nieuwe auto stappen met een waterstof-elektrische aandrijflijn. Dat komt vooral omdat de techniek nog in de kinderschoenen staat. Auto’s als de Toyota Mirai en Hyundai Nexo zijn al te koop. Bovendien is ook fabrikant Honda heel erg ver met de techniek. Een sessie van ongeveer 1,5 uur in de BMW iX5 Hydrogen maakt al snel duidelijk dat waterstoftechnologie er nu al helemaal klaar voor is. Dat leggen we graag uit.
Waterstof is geen brandstof
De auto rijdt als een normale BMW X5. Dat is het grootste compliment voor BMW. Hij is superstil, heel comfortabel en biedt veel stuurgevoel, eigenlijk zoals we van de X5 gewend zijn. Uiteraard rijdt de iX5 Hydrogen volledig elektrisch, want het is foutief om te stellen dat waterstof een brandstof is. Waterstof is een energiedrager. Met behulp van een brandstofcel reageert waterstof met zuurstof en ontstaat er elektriciteit. Het enige restproduct: waterdamp van gedemineraliseerd water. Dat is drinkbaar, maar door het ontbreken van mineralen niet heel gezond.
Je rijdt elektrisch in de BMW iX5 Hydrogen
Omdat de BMW iX5 Hydrogen volledig elektrisch rijdt, profiteer je dus ook van de eigenschappen die bij een dergelijke aandrijflijn horen. Dus instant trekkracht en altijd een aangename push in de rug bij volgas. De aandrijflijn van deze BMW X5 bestaat uit diverse componenten. Onder de motorkap schuilt de brandstofcel die in verticale positie is geplaatst. Het vermogen van de brandstofcel bedraagt 125 kW (170 pk). Op de achteras schuilt een krachtige elektromotor van de BMW iX. Die is indien de 2,3 kWh lithium-ion batterij volledig is opgeladen goed voor een output van 401 pk (295 kW) met een indrukwekkend koppel van 720 Nm.
BMW iX5 Hydrogen
De benodigde waterstof voor de brandstofcel is opgeslagen in twee waterstoftanks. Eentje is in lengterichting geplaatst onder de middentunnel, terwijl de andere overdwars ligt onder de achterbank. De twee tanks hebben een capaciteit van 6 kilogram waterstof, opgeslagen onder een druk van 700 bar. Het tanken van waterstof kost slechts drie tot vier minuten. Met een prijs van 17,99 euro per kilogram waterstof bij een waterstoftankstation moet je dus denken aan ongeveer 100 euro voor een volle tank. Daarmee kun je dan weer 500 kilometer rijden (WLTP).
Wel groen of blauw aub
Best interessant dus, helemaal als de prijs van waterstof in de toekomst zal dalen. De techniek heeft helemaal zin als waterstof op een groene of blauwe manier wordt opgewekt. Dat wil zeggen dat waterstof is gemaakt met behulp van zonne- of windenergie (groen) of waterkracht (blauw). Momenteel is waterstof nog ‘grijs’ omdat er aardgas voor nodig is om het te maken. Hier is nog veel werk aan de winkel.
Met alleen BEV’s gaan we het niet redden
Veelbelovend zijn de zonneparken in Noord-Afrika waar duizenden zonnepanelen niet alleen energie opwekken maar bij overcapaciteit ook waterstof. Het leidingnetwerk richting Europa ligt er al. In feite krijg je dan ‘gratis’ waterstof en dat zal de prijs enorm drukken. Als waterstof echt duurzaam wordt, dan zal er een enorme transitie plaatsvinden. Want met alleen BEV’s gaan we het niet redden. De accu’s zijn schreeuwend duur en hebben kostbare en vooral zeldzame metalen nodig. Daarnaast past een waterstofauto bij miljarden automobilisten veel meer in het gebruikerspatroon. Rijden, even kort tanken en weer verder. Precies zoals je nu al gewend bent. Zo simpel is. Het ombouwen van bestaande benzine- en dieseltankstations naar waterstoftanklocaties is ook vrij eenvoudig.
Belangrijke rol bij overheden en oliemaatschappijen
Een belangrijke rol ligt bij overheden en oliemaatschappijen. Die hebben de macht en het geld om te investeren in waterstoftechnologie. Maar die investeringen gaan langzaam. Niet zo gek natuurlijk, want oliemaatschappijen verdienen nog altijd miljarden euro’s aan fossiele brandstoffen. Commercieel belang gaat hierbij boven duurzamere mobiliteit. Maar goed, dat is een andere discussie. Waterstof is in opkomst, maar wel heel langzaam. Dat is anders bij BEV’s.
Wat kost het mij?
Onder de streep heeft alles met de juiste prijs te maken. Zo werkt de wereld. ‘Wat is voor mij voordeliger en handiger?’ Die vraag staat centraal bij de consument. Dat er vertrouwen is in waterstoftechnologie staat inmiddels wel vast, want het leeft enorm onder de bevolking. De vraag is niet of BEV of FCEV beter is. We hebben beide systemen nodig. Niet voor niets doet BMW kennis en ervaring op met de iX5 Hydrogen.
Productie in München
BMW produceert de BMW iX5 Hydrogen overigens in de proeffabriek van de BMW Group in het Research and Innovation Center in München. Dit is een soort hub tussen de ontwikkelingsfase en productiefase op grote schaal in waar elk nieuw model van een van de merken van BMW Group voor het eerst wordt gemaakt.
In het centrum werken ongeveer 900 mensen in de carrosseriebouw, assemblage, modelbouw, conceptvoertuigbouw en manufacturing. Ze werken elk aan maximaal zes voertuigprojecten tegelijk en hebben tot taak ervoor te zorgen dat zowel het product als het productieproces klaar zijn voor serieproductie.
Wereldwijde energietransitie
Volgens een rapport van het International Energy Agency (IEA) is het potentieel van waterstof als toekomstige energiebron voor de wereldwijde energietransitie enorm. Dankzij de opslag- en transportmogelijkheden kan waterstof voor een breed scala aan toepassingen worden gebruikt. De meeste geïndustrialiseerde landen passen daarom waterstofstrategieën toe en ondersteunen deze met roadmaps en concrete projecten.
In de transportsector kan waterstof – naast batterij-elektrische mobiliteit – een verdere technologische optie zijn om duurzame individuele mobiliteit op de lange termijn vorm te geven. Dit zal echter afhangen van een concurrerende productie van voldoende hoeveelheden waterstof uit groene stroom en van uitbreiding van de bijbehorende waterstoftankinfrastructuur, waar in veel landen al intensief naar wordt gestreefd. Ook in Nederland. Er komen in ons land steeds meer waterstoftanklocaties bij.
Conclusie BMW iX5 Hydrogen 2023
Duizenden woorden kunnen we wijden aan waterstoftechnologie. Puur omdat er zoveel te vertellen en uit te leggen valt. Bottom line is dat waterstoftechniek er gaat komen. De branstofcel rukt op en wordt in de nabije toekomst steeds goedkoper. Als er ook meer waterstoftanklocaties bij komen in Europa, de auto’s dalen in prijs en waterstof op een duurzame manier tot stand komt, dan ziet de toekomst van waterstof er heel rooskleurig uit. Ergens is het jammer en vooral frusterend dat de BMW iX5 Hydrogen er nu al klaar voor is. Want de auto rijdt geweldig en voelt volstrekt normaal aan. Kortom: dit willen mensen hebben. Even allemaal de schouders eronder en gaan met waterstof.
Technische gegevens BMW iX5 Hydrogen
- Maximaal vermogen elektromotor: 295 kW/401 pk
- Maximaal koppel elektromotor: 720 Nm
- Continu vermogen brandstofcel: 125 kW/170 pk
- Acceleratie 0-100 km/u: minder dan 6 seconden
- Topsnelheid: 205 km/u (met volledig opgeladen accu), 185 km/u
- Waterstofverbruik in WLTP-testcyclus: 1,19 kg/100 km
- Actieradius WLTP-testcyclus: 504 km
- Capaciteit 2 waterstoftanks: 6 kilogram gasvormig waterstof
- Vultijd waterstoftanks: 3-4 minuten
- Aandrijving: achterwielen