Autonieuws Autotests

Review – Audi RS3 Sportback (2023) op Circuit Zandvoort – De laatste der Mohikanen

april 7, 2023

Hot hatchback op zijn retour?

In de jaren ’80 kon je als automerk eigenlijk niet zonder een zogenaamde hot hatchback in je aanbod. Bijna iedere zichzelf respecterende fabrikant had er wel een. Inmiddels is de hot hatchback flink op zijn retour. Naast de toch al afnemende vraag in het echt sportieve segment, doen steeds strengere emissienormen dergelijke auto’s definitief de das om. Audi was er in 1999 relatief laat bij met de S3 en de eerste ‘volbloed’ Audi RS3 verscheen zelfs pas in 2011. Aan de andere kant is Audi wel ook een van de weinige merken die anno 2023 nog steeds een volbloed hot hatchback leveren. Vandaag mag ik daar weer even van genieten, op een circuit nog wel.

Audi RS3 Sportback – de specs

Het meest bijzondere kenmerk van de Audi RS3 Sportback is te vinden onder de motorkap: de voor het merk haast iconische 2,5-liter vijfcilinder turbobenzinemotor. In zijn meest actuele vorm levert die liefst 294 kW (400 pk), met een zo mogelijk nog hoger koppel van 500 Nm. Bij deze hot hatchback gaat de aandrijving niet alleen naar de voorwielen, maar naar alle vier. De 100 km/u is al na 3,8 seconden bereikt en de topsnelheid is begrensd op de ‘standaard’ 250 km/u.

Audi RS3 Sportback

Tijd voor beleving

Ik ben hier echter niet gekomen om droge cijfers op te lepelen. Ik wil ze ervaren. Daarvoor heeft Audi ons uitgenodigd op Circuit Zandvoort. Ik rij achter een instructeur aan, maar die houdt het tempo er goed in. De Audi RS3 heeft mij al snel voor zich gewonnen. Het kenmerkende geluid van de vijfcilinder is oorstrelend en nodigt uit om naar de volgende bocht te accelereren.

Audi RS 3 Sportback

Het karakter van een voorwielaandrijver

Over bochten gesproken, ondanks zijn vierwielaandrijving heeft de Audi RS3 wel het karakter van een voorwielaandrijver. Ga te hard een bocht in of te vroeg op het gas en hij zoekt de buitenkant van de baan op. Wat dat betreft is het bij de RS3 veel belangrijker om je rempunt goed te bepalen dan bij de Audi RS e-tron GT en Audi R8 V10, die ik vlak voor de RS3 Sportback reed. Waar die eerste twee best vergevingsgezind zijn, is het bij de RS3 toch wat meer een uitdaging om de ideale lijn goed te blijven volgen.

Beweeglijk

Wat ook opvalt is dat de koets van de Audi RS3 veel beweeglijker is dan bij de andere genoemde Audi’s. Zeker bij het aanremmen van een bocht is dat goed te merken. Dat is wellicht even wennen, maar met wat oefening kan je dat gebruiken om de RS3 voor de bocht wat te ‘zetten’, zodat je beter de bocht in duikt. Zo veel ronden heb ik echter niet op het circuit, dus net wanneer dat ‘zetten’ een beetje begint te lukken en ik de ideale lijn goed kan volgen, moet ik alweer de pits opzoeken.

Audi RS3 Sportback op Circuit Zandvoort

Erg mooie soundtrack

Goed, het is me niet gelukt om het maximale uit de Audi RS3 te halen. Daarvoor ontbreekt het mij aan circuitervaring, maar dat was ook niet de insteek van deze circuitdag. Het ging nu om het genieten van het feit dat er nog hot hatchbacks zijn en dit specifieke exemplaar heeft er uitstekend voor gezorgd dat dat lukt. We hebben ons speels op de bochten geworpen en ondertussen zorgde de vijfcilinder voor een erg mooie soundtrack.

Zelf rijden met een Audi RS3 Sportback?

Wil je de Audi RS3 Sportback een keer zelf ervaren? Dat kan met de Audi Driving Experience. Daar zijn verschillende varianten van. Wij namen deel aan de Sportscar Experience, waarbij je mag rijden met de Audi RS3 Sportback, Audi R8 V10 en Audi RS e-tron GT. Behalve op Circuit Zandvoort is deze experience ook te boeken op de circuits Spa-Francorchamps, de Nürburgring, Bilster Berg Drive Resort en de Red Bull Ring. Dat is dan inclusief verblijf in een hotel. De prijzen beginnen bij 1.295 euro voor de experience op Circuit Zandvoort. Niet goedkoop dus, maar je krijgt er wel een onvergetelijke ervaring voor terug.

Ook in knalgeel een plaatje!