Autonieuws Autotests

Review – Abarth 500e Cabrio Turismo (2023)

november 10, 2023

Terecht of niet: vanaf 2035 mogen in Europa geen nieuwe auto’s met brandstofmotor meer worden verkocht. In de tussentijd moeten merken de gemiddelde CO2-emissie van hun modellen verder en verder omlaag brengen. Wat doe je dan, als fabrikant van sportieve auto’s, waarvan het kenmerkende geluid een vast onderdeel is van de rijbeleving? Nou, je komt met zoiets als dit: de Abarth 500e.










Specificaties Abarth 500e

Laten we maar gelijk met de specificaties beginnen. De Abarth 500e beschikt – ongeacht de specifieke uitvoering – over een vermogen van 114 kW (155 pk) en maximaal 255 Nm koppel. Als vanouds zit de motor gewoon onder het motorkapje en drijft hij de voorwielen aan. Met dat vermogen sprint de Abarth in precies 7,0 seconden naar de 100 km/u en de topsnelheid ligt op 155 km/u.

Daarmee zijn de prestaties alvast gelijkwaardig aan die van de benzinemodellen van voorheen. De vorige Abarth 500-familie kende wel een aantal krachtiger versies, maar doordat de Abarth 500e zijn vermogen en koppel dankzij de elektromotor direct beschikbaar heeft, heeft hij wel de snelste acceleratie. De tussensprint van 40 naar 60 km/u duurt zelfs maar 1,5 seconden. Vanuit stilstand naar de 100 km/u was alleen de Abarth 695 Biposto net wat sneller.










Actieradius Abarth 500e

Ook niet onbelangrijk bij een elektrische auto: de actieradius. De Abarth 500e is voorzien van een 42,2 kWh batterijpakket (37,8 kWh bruikbaar), goed voor een WLTP-actieradius van 242 km. Dit is de waarde voor de door ons geteste Abarth 500e Cabrio Turismo. De andere 500e-modellen hebben een iets grotere actieradius, afhankelijk van de uitvoering tot 265 km. De actieradius in de praktijk komen we op terug, we willen eerst graag met de auto op pad.










Rijden met de Abarth 500e

Achter het stuur is het vertrouwd, alsof je in een traditioneel Abarth 500-model zit. Dat betekent ook dat de zitpositie relatief hoog is, zowel ten opzichte van de auto als in absolute zin. Voor het sportieve gevoel was het wellicht fijn geweest als de stoel nog wat lager kon. Dat sportieve gevoel komt echter direct zodra we op weg gaan. Door het direct beschikbare vermogen schiet de Abarth uit de startblokken en voelt hij sneller aan dan hij op papier is. Dat is al zo in de standaard rijmodus Turismo, waarin het vermogen is beperkt tot 100 kW (136 pk) en het koppel tot 200 Nm. Laat staan als je in rijmodus Scorpion Street of Scorpion Track al het vermogen los laat.

Net als bij de eerdere benzinemodellen komt de Abarth 500e het beste tot zijn recht op bochtige buitenwegen. De snelweg handelt hij prima af, maar harder rijden zorgt niet voor meer rijplezier. Nee, hij nodigt echt uit om eens de binnendoorroute naar je bestemming te nemen. Met plezier valt hij de bochten aan en de wegligging is daarbij indrukwekkend. Binnen de grenzen van wat op de openbare weg verantwoord is, hebben we de Abarth niet eens tot een klein beetje onderstuur kunnen verleiden. Zelfs door plotselinge dwarsrichels laat hij zich niet van de wijs brengen.










Ook hier biedt de elektrotechniek juist een voordeel. De Abarth 500-modellen met benzinemotoren waren relatief topzwaar, zoals bij de Trofeo Abarth 500 (raceklasse) nog wel eens bleek. Dankzij de batterij in de bodem ligt de Abarth 500e juist als een blok op de weg. Toegegeven, met een kentekengewicht van 1.335 kg (1.310 kg voor de hatchback) is hij wel zwaar voor zijn formaat. Aan de andere kant zorgt dat er, samen met die hogere zitpositie, in positieve zin wel voor dat je gevoelsmatig met een grotere auto onderweg bent. Totdat je achterom kijkt en ziet dat je toch echt in een kleine hatchback zit.

In goede Abarth-traditie is de 500e wel hard geveerd, zodanig dat je zelfs op een ogenschijnlijk vlakke snelweg nog wel eens zit te ‘stuiteren’. Bij een sportieve rit draagt dat juist bij aan de ‘racebeleving’ van de auto, tijdens gewoon woon-werkverkeer hadden we nog wel een wat comfortabeler instelling gewild.










Is de Abarth 500e praktisch?

Dat brengt ons gelijk bij het volgende punt: praktisch gebruiksgemak. Ook dat zit bij de Abarth 500e wel goed. Ten eerste is de nieuwe Abarth – net als de Fiat 500e (rijtest) – zo’n zes centimeter langer geworden. Dat klinkt als een klein verschil, maar de binnenruimte is er gevoelsmatig veel meer op vooruit gegaan. De bagageruimte is met 185 liter op papier vrijwel gelijk gebleven. De extra lengte is vooral ten goede gekomen aan de ruimte op de achterbank.

In de vorige Fiat/Abarth 500 kon je als 1,80 meter lange volwassene echt niet achterin zitten. In de nieuwe Fiat/Abarth 500e is het natuurlijk nog steeds krap achterin, maar de extra wagenlengte geeft je wel net wat meer beenruimte. De voorpassagier moet zijn stoel nog steeds wat meer naar voren zetten en ook blijft de hoofdruimte krap, maar deze keer past het wel. Net aan.










Abarth 500e actieradius in de praktijk

Een andere vorm van praktisch gebruiksgemak is de actieradius in de praktijk. Het gemiddelde WLTP-verbruik bedraagt voor de geteste uitvoering 18,8 kWh/100 km. Aan het einde van de testweek kwamen wij uit op een gemiddeld verbruik van 17,2 kWh/100 km. Een stuk lager dus. Dat is bereikt met een redelijk gelijke verdeling tussen snelwegen en N-wegen. Verder reden we voornamelijk met de stroom van het verkeer mee, al hebben we op de binnenwegen natuurlijk ook wel de sportieve rijeigenschappen aangesproken.

Ons praktijkverbruik komt met een bruikbare batterijcapaciteit van 37,3 kWh neer op een actieradius in de praktijk van 220 km. Daar is de boordcomputer van de auto het mee eens, want na het volledig opladen van de batterij voorspelde die iedere keer inderdaad een actieradius van rond de 220 km. Of dat voor jou genoeg is moet je zelf bepalen, maar zolang we op bestemming konden bijladen waren ook langere snelwegritten goed te doen.










Eigenaardigheden Abarth 500e

Als echte Italiaan heeft de Abarth 500e ook wel wat eigenaardigheden. Zo hebben we langer dan we willen toegeven gezocht naar de audiobediening. De stuurbediening zit volledig uit het zicht verborgen aan de achterkant van de horizontale spaken. De reguliere audiobediening zoek je tevergeefs op het dashboard, want die zit tussen de stoelen, naast de elektronische handrem. Daar verwacht je het niet. De transmissieknoppen (of beter: rijrichtingkeuze) zitten dan weer wél op het dashboard, onderaan de middenconsole en net wat ver bij je vandaan. Gelukkig heb je die alleen nodig tijdens het parkeren, ofwel wanneer je stilstaat.

Iets heel anders: bij het ontgrendelen en afsluiten lichten alleen de knipperlichten op, je hoort geen geruststellende ‘klik’. Een kleinigheid, maar we hebben toch meer dan eens getwijfeld of we de auto wel goed hadden afgesloten. Iets dat nog altijd voor wel meer elektrische auto’s geldt: er is niet echt een goede opbergplek voor de laadkabel. Die moet gewoon los in de bagageruimte (of in een optionele tas gepropt). Leuke details zijn er ook, zoals de skyline van Turijn op de draadloze smarthone-lader en zijruitverwarming (rechtsachter) in de vorm van de A van Abarth. Al zal dat laatste toeval zijn, want de Fiat-versie heeft dat ook.










En het geluid dan?

Hebben we dan alles gehad? Bijna. We horen het de merkpuristen al vragen: een elektrische Abarth, die mist toch dat kenmerkende geluid? Dat klopt, maar daar heeft Abarth wat op gevonden: de Engine Sound Generator. Plat gezegd is dat gewoon een grote speaker onder de achterbumper, die het kenmerkende Abarth-uitlaatgeluid voortbrengt. Mits je het inschakelt, want standaard staat het uit. Inschakelen doe je via een menu voor display-instellingen – daar zoek je het niet – dat bovendien alleen toegankelijk is bij stilstand. Over eigenaardigheden gesproken. De Engine Sound Generator is trouwens alleen leverbaar voor de Turismo-uitvoering.

Eenmaal ingeschakeld klinkt het kenmerkende gepruttel van een stationair draaiende Abarth. Geef je ‘gas’, dan klimt de ‘motor’ heel overtuigend in de toeren. Minder overtuigend is dat het geluid geen schakelmomenten heeft. Het is als het ware één lange versnelling, met een volume dat mee klimt met de rijsnelheid. Op constante snelheid wordt het geluid daardoor ook een monotone brom of zoem, wat zeker op de snelweg eigenlijk gewoon wat hinderlijk is. Hopelijk volgt er nog een software-update die hoorbare schakelmomenten toevoegt. En als we toch bezig zijn: uitlaatplofjes bij gas los, want die ontbreken ook.










Bij wisselende snelheden, zoals op de genoemde buitenwegen, is het geluid echter best overtuigend. We hebben er ook anderen mee in de war kunnen brengen, zelfs mensen met toch wel enige autokennis. “Huh, maar de nieuwe Abarth was toch alleen elektrisch!?” Aan de andere kant: zeker als je het weet hoor je toch wel dat je naar een opname luistert. Je kunt muziek afspelen via de beste boxen, maar je hoort toch dat het geen live orkest is. Dat idee. Een laatste detail: door de externe speaker hoor je het geluid buiten de auto beter dan erin. Dat zouden wij precies andersom hebben gedaan.

Prijzen en uitrustingen

Bij sportieve auto’s zijn de prijzen vaak het minst leuke hoofdstuk en dat is voor de Abarth 500e niet anders. De prijslijst begint bij 38.490 euro voor de Abarth 500e met vast dak en 41.490 euro voor de geteste Cabrio. Daar komt in beide gevallen nog 4.000 euro bij als je gaat voor de Turismo-uitvoering. Voor de context: de reguliere Fiat 500e heeft een vanafprijs van 28.990 euro (31.990 euro voor de Cabrio).










De Abarth is dus niet goedkoop, maar op gebied van uitrustingen krijg je daar ook wel veel voor terug. Enkele highlights: 17-inch lichtmetalen sportvelgen, full-led-verlichting, sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen, automatische airconditioning, een 7-inch digitaal instrumentarium, 10,25-inch centraal touchscreen, voorbereiding voor draadloos Apple CarPlay en Android Auto en de Uconnect-diensten. Ook handig: een 11 kW boordlader is eveneens standaard, zodat het opladen best snel gaat. De gebruikelijke veiligheids- en assistentiesystemen zijn natuurlijk ook van de partij.

Het testexemplaar is de Turismo-uitvoering. Dan krijg je onder meer 18-inch lichtmetalen sportvelgen, een met alcantara en leder bekleed sportstuur, met alcantara bekleed dashboard, stoelverwarming, de Engine Sound Generator en een JBL-audiosysteem. Daarna is alleen nog de opvallende carrosseriekleur Acid Green aangevinkt, wat het totaal op 46.190 euro brengt.










Conclusie

Wat ons betreft is de Abarth 500e een succesvol vervolg op de geliefde Abarth-modellen met benzinemotor. Ook de nieuwe Abarth laat zien dat je echt geen enorm motorvermogen nodig hebt om veel rijplezier te beleven. Dit is echt weer zo’n auto die uitnodigt om de hoofdwegen links te laten liggen en lekker de bochtige binnenwegen te nemen. Bovendien zorgt het direct beschikbare vermogen ervoor dat hij sneller aanvoelt dan hij op papier is. Sterker nog, het is misschien vloeken in de Abarth-kerk, maar hij rijdt door die directe reactie zelfs wat leuker dan de benzine-Abarth… En die Sound Generator… tja. Het idee is leuk, maar in ieder geval in huidige vorm hoeft het van ons niet zo. De Abarth 500e overtuigt ook zonder geluid.