Productie Nederlandse Lightyear 0 (250.000 euro) van start
Productie in Finland
Lightyear produceert de 0 overigens niet in Nederland, maar bij het Finse Valmet Automotive. Per week rolt er een auto van de productieband. De productie wordt in de eerste vier maanden van 2023 opgevoerd. Het beoogde productie-aantal van de Lightyear 0 komt uit op 946 exemplaren. De gespecialiseerde productielijn bij Valmet is helemaal opnieuw opgebouwd om het fabricageproces van de bijzondere auto op zonne-energie en zijn complexe techniek te vergemakkelijken.
Naakte carrosserie komt uit Verenigd Koninkrijk
Het fabricageproces begint met de naakte carrosserie, die dient als het skelet van het voertuig. Deze body wordt geleverd vanuit het Verenigd Koninkrijk. Na een grondige inspectie worden de hoofdkabelboom en de vloermatten geïnstalleerd. Vervolgens gaat het voertuig naar de volgende fase van de assemblagelijn, waar isolatie wordt aangebracht en alle benodigde kabels en leidingen worden geïnstalleerd. Vervolgens komt de robotcel. In deze cel wordt een gespecialiseerde robot ingezet om de lijmbolletjes op de oh zo belangrijke zonnepanelen aan te brengen. Manipulatoren plaatsen vervolgens semi-handmatig het glas en de zonnepanelen op de carrosserie.
Voormontage
Gedurende deze tijd worden de voorste en achterste subassemblages, die het subframe, de ophanging, de wielmotoren en andere mechanische en elektrische onderdelen bevatten, voorgemonteerd. In andere voormontagehubs worden ook het dashboard, de middenconsole, de deuren en de achterklep gemonteerd.
Huwelijk Lightyear 0
Het spreekwoordelijke ‘huwelijk’ is de volgende stap in het proces. Hier worden de koets en de aandrijflijn samengevoegd. Daarna wordt de hoogspanningsaccu van 61,2 kWh geplaatst. Deze batterij weegt 350 kilogram. Het lage gewicht, in vergelijking met andere accu’s voor elektrische auto’s, draagt bij aan het lichte totaalgewicht van de Lightyear 0. Het voertuig weegt slechts 1.575 kilogram.
Kwaliteitscontrole
Hierna is het tijd om het voorgemonteerde dashboard, de middenconsole, stoelen en tot slot de deuren en achterklep te monteren. Als laatste stap worden de Bridgestone-banden gemonteerd en is de auto compleet! Wat volgt is een uitgebreide reeks end-of-line-inspecties, zoals rem- en vermogenstesten, wiel- en koplampkalibraties, softwarecontroles en diverse andere tests. De laatste stap in het proces is een kwaliteitsinspectie die wordt uitgevoerd door professionals bij Valmet Automotive.
Aandrijflijn Lightyear 0
De Lightyear 0 heeft vier elektromotoren, samen goed voor 170 pk en een indrukwekkend koppel van 1.720 Nm. Omdat alles op efficiency is afgesteld is de 0-100-tijd vrij bescheiden: 10 seconden. De topsnelheid komt uit op 160 km/u.
Actieradius
Met een volledig opgeladen 60 kWh batterij moet de Lightyear 0 ongeveer 625 kilometer kunnen rijden. Op een goede zomerdag krijg je 70 kilometer cadeau van de zon. De prijs van de Lightyear 0 bedraagt dus 250.000 euro, maar het Nederlandse merk heeft al toegezegd dat er in 2024 of 2025 een meer betaalbaar model komt.