Autonieuws

Porsche gooit interieur Cayenne volledig op de schop

maart 30, 2023

Porsche Driver Experience

De vernieuwde Porsche Cayenne is de eerste Porsche met het zogeheten nieuwe Porsche Driver Experience. Deze set-up onderscheidt zich door een volledig digitale weergave. De focus ligt nadrukkelijk op de bestuurder, waarbij de belangrijkste bedieningselementen rond het stuur zijn gegroepeerd.

Elementen van Taycan

De cockpit van de vernieuwde Cayenne brengt voor het eerst elementen van de elektrische Taycan over naar een Porsche met verbrandingsmotor. De Porsche Driver Experience omvat onder meer een volledig digitaal, vrijstaand 12,6-inch scherm dat om de bestuurder heen is gebogen. Die kan de weergavemogelijkheden van dit zogeheten ‘Curved and Free Standing Design’ naar eigen voorkeur aanpassen.

Porsche Cayenne

Nachtzichtassistent

Afhankelijk van de gekozen weergave en het uitrustingsniveau staan de toerenteller, online navigatie, nachtzichtassistent of 3D-rijhulp op de voorgrond. Ook is er de keuze voor een sterk gereduceerde weergave of een klassieke weergave met vijf klokken.

Nieuwe middenconsole en sportsturen

Ook nieuw zijn de middenconsole en een nieuwe generatie sportsturen. De bedieningshendel van de automatische versnelling bevindt zich nu rechts van het stuur. Hierdoor ontstaat op de middenconsole ruimte voor een grote bedieningsunit voor de klimaatcontrole. Voor de passagier is optioneel een eigen scherm leverbaar. Geoptimaliseerde Connect-functies ronden het nieuwe interieurconcept af.

Balans tussen digitale en analoge elementen

Porsche kiest voor een slimme balans tussen digitale en analoge elementen. Alle bedieningselementen die belangrijk zijn tijdens het rijden, zijn direct rond het stuur gegroepeerd. De startknop bevindt zich links van het stuur op het dashboard; een herkenbare Porsche-feature. In de vernieuwde Cayenne heeft Porsche ook de grondig aangepaste draaiknop voor de rijhulpsystemen direct op het stuur geplaatst.

Sportstuur komt uit de 911

Het nieuwe sportstuur komt uit de 911. Het is ten opzichte van de vorige Cayenne volledig herzien. De rijmodusschakelaar op het stuur biedt keuze uit de standen Normaal, Offroad, Sport en Sport Plus, en behoort nu tot de standaarduitrusting. De nieuwe schakelaar voor het selecteren van de functies en het design van het instrumentarium bevindt zich ook direct op het stuur, net als de bediening van het optionele head-updisplay.

Bedieningspaneel voor de klimaatregeling

Het nieuwe bedieningspaneel voor de klimaatregeling op de middenconsole heeft een glazen oppervlak in black-panel-design. Klimaatinstellingen zijn op het scherm snel te bedienen. Daarnaast gebruikt Porsche een combinatie van touch-buttons met haptische feedback, mechanische aircoknoppen en een fysieke volumeregelaar.

HD-display

Het centraal geplaatste, 12,3-inch grote hogeresolutie-scherm is het commandocentrum van het Porsche Communication Management (PCM). Zoals gebruikelijk vindt de bestuurder hier tal van rij- en comfortfuncties plus de standaard online navigatie- en multimediafuncties. Het geïntegreerde 10,9-inch passagiersdisplay dat optioneel leverbaar is, is een noviteit in de Porsche Cayenne. De voorpassagier kan het extra touchscreen net als in de Taycan gebruiken om het de bestuurder gemakkelijker te maken, bijvoorbeeld door het navigatiesysteem te bedienen of een mediadienst te selecteren. Een folie zorgt ervoor dat het display vanaf de bestuurdersstoel niet zichtbaar is. Hierdoor kan video-inhoud worden gestreamd op het passagiersdisplay, ook tijdens het rijden.

Ventilatieopeningen

Het dashboard, de middenconsole en het bovenste deel van de binnenkant van de portieren zijn volledig nieuw ontworpen in de vernieuwde Porsche Cayenne. Door de nadruk te leggen op het liggende deel van het dashboard lijkt het interieur nog breder. De luchtroosters zijn verticaal uitgelijnd; typisch Cayenne. Voor het eerst heeft Porsche alle ventilatieopeningen in de cockpit zonder lamellen vormgegeven.

Gekoelde inductielader voor smartphone

Porsche heeft de connectiviteit in de Cayenne verder verbeterd. De vernieuwde SUV van Porsche heeft standaard een gekoeld aflegvak waarin de smartphone via inductie draadloos is op te laden. De koeling maakt een geoptimaliseerd laadvermogen tot 15 watt mogelijk.

USB-C-poorten

Uitgebreide integratie van onlinediensten opent nieuwe mogelijkheden, zoals het gebruik van de Siri-assistent om voertuigfuncties te bedienen. Ook nieuw zijn twee USB-C-poorten in het voorste opbergvak en twee extra USB-C-poorten in het achterste gedeelte van de middenconsole. Alle USB-poorten hebben een snellaadfunctie. De voorste poorten verbinden de smartphone ook met het Porsche Communication Management (PCM). Om de smartphone met de auto te koppelen, hoeft enkel een QR-code die in het PCM wordt weergegeven met de smartphone te worden gescand. Daarna kan de gebruiker Apple CarPlay en Android Auto gebruiken, maar ook apps als Spotify en Apple Music. Met de nieuwe In-Car Video-functie zijn video’s via de streamingprovider Screenhits TV direct in het PCM te bekijken – zowel op het centrale display als de Cayenne stilstaat als op het passagiersdisplay voorin tijdens het rijden.

Porsche Cayenne