Peugeot 404 – Alles wat je moet weten
Veel verschillende uitvoeringen
De Peugeot 404 was een groot succes. De Franse alleskunner, ontworpen door de bekende ontwerper Pininfarina, was voor die tijd enorm betrouwbaar. Hij werd in alle soorten en maten geleverd. De verschillende carrosserievarianten zijn één van de redenen dat de auto zo succesvol werd. Er was écht voor ieder wat wils.
Alle varianten Peugeot 404
Je kon kiezen uit een stationwagenversie (Break en Familiale in het Frans), sedan, coupé, cabriolet en er was zelfs een pickup-variant (Camionnette en Fourgonnette), die in Frankrijk veel op het platteland werd gebruikt. De 404 was dus geschikt voor een dagje uit met het gezin, voor een zakelijke rijder als kilometervreter en voor de man of vrouw die graag met de wind in de haren langs de boulevard van Nice wilde cruisen. Het kon allemaal met de Peugeot 404. Knap gedaan, meneer Pininfarina.
Rallysuccessen
Dat de Peugeot 404 een échte alleskunner was, blijkt wel uit de rallysuccessen die de Franse auto behaald heeft. Het model won namelijk drie opeenvolgende keren ( 1966, 1967 en 1968) de East-African-Safari Rally. Diezelfde rally werd in 1963 ook al eens gewonnen door Peugeot. De 404 werd ook veel ingezet als taxi. Je zou hem wat dat betreft kunnen vergelijken met de Londense taxi.
Aandrijflijn
De Peugeot 404 werd geïntroduceerd met een 1.6-liter benzinemotor, in combinatie met een een Solex-carburateur en een handbak met vier versnellingen. Peugeot leverde ook een halfautomaat en een drietrapsautomaat van ZF. Brandstofinjectie werd later toegepast op 1.6-liter motor. In de stationwagenvarianten zat een 1.5-liter benzinemotor. Een andere zeer populaire motorvariant was de 1.9-liter diesel. De topsnelheid van het krachtigste benzinemodel lag op 160 km/u.
Alle motoren op een rij:
8 CV Benzine, 1.468 cc, carburateur, 60 pk
9 CV Benzine, 1.618 cc, carburateur, 72 pk (85 pk met injectie)
9 CV Benzine, 1.618 cc, KF2-injectie, 96 pk
8 CV Diesel, 1.816 cc, 55 pk
8 CV Diesel, 1.948 cc, 64 pk
Corrosie grote vijand
Een minpuntje aan de Peugeot 404 is dat hij graag roest. Deze corrosie komt met name voor in de wielkasten en in de ophanging. Mocht je er een willen kopen, is het verstandig om een kenner van klassiekers mee te nemen naar de bezichtiging, om een miskoop te voorkomen. Motorisch is de 404 heel sterk, maar het is en blijft een oude auto. Er kunnen aardig wat (onzichtbare) mankementen aan de Peugeot 404 zitten. Mocht je een goede 404 vinden, dan heb je echt wat speciaals in de garage staan.
Liefhebbers en experts
Als je echt alles van de 404 wil weten, moet je lid worden van een 404-club. Er zijn verschillende verengingen en clubs – ook in Nederland – waar een hoop liefhebbers en experts bij zitten. Zo zijn er de 404 Vereniging en de Peugeot Club Nederland. De clubs organiseren vaak toertochten en meetings. De grootste internationale club is ‘Le Club 404’.
Apk Peugeot 404
Omdat veel 404’s inmiddels ouder dan 50 jaar zijn, hoeven ze niet meer langs de garage voor een apk. Als je er veel mee rijdt, is het uiteraard toch verstandig om regelmatig de auto te laten keuren bij een garage. De 404 Verenging biedt zelf een speciale apk veiligheids-check aan voor Peugeot 404-eigenaren. Je kunt op hun website ook het 404-inspectiehandboek en werkplaatsrapport downloaden, zodat je zelf alle punten op een 404 kunt nalopen.
Tot 1991 gebouwd
Niet alle 404’s zijn inmiddels bejaard, de laatste varianten van de 404 werden zelfs nog in 1991 gebouwd. Deze rolde niet meer in Frankrijk van de productieband, maar in Kenia. In Frankrijk stopte de productie na vijftien jaar, in 1975. De iconische Franse auto werd ook in Canada, Chili, Argentinië, Peru, Zuid-Afrika, Maleisië, Madagaskar, Australië, Nieuw-Zeeland, Ierland, Uruguay en de Verenigde Staten geproduceerd.
404 Error
Een leuk weetje: als op een Peugeot-website een pagina die je probeert te bezoeken niet kan worden gevonden of niet (langer) bestaat – de bekende 404 Error – dan krijg je een plaatje van een Peugeot 404 te zien.