Autonieuws

Op zoek naar een hybride SUV: de keuze is reuze

november 18, 2022

SUV-modellen als hybride

De SUV-markt is grofweg op te delen in drie segmenten: compact, middelgroot en groot. De compacte SUV wordt ook wel crossover genoemd en is in essentie een kleine hatchback die hoger op zijn wielen staat en een stoerdere uitstraling heeft. In dit segment heb je doorgaans minder keuze uit hybride modellen. Een middelgrote SUV is qua formaat juist weer vergelijkbaar met een stationwagon. Hier zijn hybride aandrijflijnen vaker aan de orde.

Van alle SUV-modellen leent de grote SUV zich het beste voor een hybride aandrijflijn. Dat komt omdat een grote SUV de meeste ruimte biedt om de accu’s in kwijt te kunnen.

Soorten hybride SUV’s

Er zijn drie soorten hybride aandrijflijnen: de mild hybrid, hybride en plug-in hybride. Een mild-hybrid heeft een kleine batterij en een ‘Integrated Starter Generator’ (ISG) die zorgt voor de elektrische ondersteuning. Met een mild hybrid is het door de relatief zwakke motor niet mogelijk om volledig elektrisch te rijden, maar het voordeel is dat de aandrijflijn relatief goedkoop en licht is. Dat maakt de mild-hybride aandrijflijn bij uitstek geschikt voor compacte SUV’s.

Hybride

De hybride aandrijflijn heeft een groter batterijpakket en een krachtigere elektromotor. Je hoeft hem niet op te laden met een stekker, dat doet de auto namelijk zelf tijdens het rijden en met de energie die tijdens het remmen wordt teruggewonnen. Daarmee is het mogelijk om op kleine stukken, bijvoorbeeld in de stad, volledig elektrisch te rijden.

Plug-in hybride

De laatste categorie is de plug-in hybride aandrijflijn. Dat is de meest veelzijdige hybride aandrijflijn. Een plug-in hybride kan zichzelf namelijk opladen tijdens het rijden, maar je kunt het grote batterijpakket ook opladen met een stekker. Voor een SUV is dat ideaal, omdat je het verbruik daarmee extra kunt drukken. In het geval van de SEAT Tarraco PHEV – een grote SUV met plug-in hybride aandrijflijn – kun je tot 47 kilometer volledig elektrisch rijden. Dat is voor veel mensen genoeg om het dagelijkse woon-werkverkeer mee af te leggen.

Welke moet ik hebben?

Welke van de SUV-modellen geschikt is voor jou hangt helemaal af van wat je in een auto zoekt. Als je in de stad woont, ben je het beste af met een compacte SUV. Neem je de auto vaak mee op vakantie, dan kan het juist weer lonen om voor de middelgrote of grote SUV te gaan. Ook ligt het eraan of je de auto thuis of op het werk kunt opladen. Heb je die mogelijkheid niet, dan ben je het beste af met een mild hybrid of hybride SUV.