Onderzoek: ‘Thuisladen elektrische auto kan veel goedkoper’
Het aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen neemt zienderogen toe. Tegelijkertijd zijn er de afgelopen periode ook aardig wat schommelingen geweest in de elektriciteitsprijzen. Ook zit het energienet in Nederland op het randje van overbelast raken. Alleen dat zijn al twee redenen om het slim thuisladen van elektrische auto’s meer onder de aandacht te brengen. Volgens Tibber gebeurt dat nu nog onvoldoende. Slechts 16 procent van de ondervraagden laadt de elektrische auto thuis slim op en meer dan de helft van hen weet niet wat slim opladen precies inhoudt.
Besparen op thuisladen elektrische auto
Dat laatste kost een boel geld, zo blijkt. Mensen die slim opladen betalen gemiddeld zo’n 0,28 eurocent per kWh, terwijl mensen die niet slim opladen het reguliere stroomtarief betalen, dat in maart gemiddeld op 0,61 eurocent lag. Het kan dus in potentie behoorlijk schelen om je auto slim op te laden. Dat betekent in feite niets anders dan je auto opladen op momenten dat de stroom het goedkoopst is, bijvoorbeeld in de nacht of wanneer overdag de zon op je zonnepanelen staat.
“Uit de cijfers blijkt dat veel Nederlanders nog onvoldoende bekend zijn met slim opladen en hierdoor laten zij veel geld liggen”, licht Rens Schoorl, de directeur van Tibber toe. “Het is belangrijk dat consumenten weten hoe zij controle kunnen krijgen over hun energieverbruik en geld kunnen besparen.”
Het slim thuisladen van een elektrische auto doe je nu bijvoorbeeld via een thuislader die automatisch bijhoudt wanneer de stroom het goedkoopst is, of via je auto een begin- en eindtijd voor het opladen in te stellen. De ‘slimme’ thuislader is van deze twee de meest nauwkeurige optie.
Andere manieren van slim opladen
Een belangrijk onderdeel van de huidige energietransitie is dat we slimmer omgaan met de stroom op ons energienet. “Omdat de vraag naar stroom steeds groter zal worden is het belangrijk dat we slimme oplossingen gebruiken om vraag en aanbod op het stroomnet beter op elkaar af te stemmen”, aldus Schoorl. “Op deze manier kunnen consumenten profiteren van lage stroomprijzen en kunnen we de energietransitie versnellen.
Een ander belangrijke toekomstige ontwikkeling hierin is het gebruiken van de elektrische auto als bufferaccu. Dat kan met auto’s die stroom kunnen terugleveren aan het huis, ook wel bi-directioneel laden genoemd. Auto’s als de Hyundai Ioniq 5, Kia EV6 en Volkswagen ID Buzz kunnen dat al. Het betekent dat je je auto overdag kunt laden met bijvoorbeeld zonnestroom en dat je die energie vervolgens in de avond weer kunt gebruiken voor je huis. Zeker als de salderingsregeling voor zonnestroom in de toekomst wordt afgebouwd, wordt dat een interessante optie.