Achtergrond

Onderzoek Ministerie van Infrastructuur: geen verschillen bereikbaarheid platteland en Randstad

april 3, 2023

Platteland

Volgens het onderzoek groeit het aantal mensen in de stad en komen steeds meer banen en voorzieningen. Daar staat tegenover dat in veel delen van het platteland de bevolking en werkgelegenheid krimpt en er juist steeds minder voorzieningen zijn. Op het platteland moet je daarom steeds verder reizen voor werk, onderwijs, zorg of winkels. Tot nu toe weinig nieuws, zou je zeggen.

Tevreden

Maar wat blijkt: plattelandsbewoners hebben hier geen enkel probleem mee. Volgens het onderzoek van het kennisinstituut zijn ze niet minder tevreden over de bereikbaarheid van voorzieningen in hun regio dan inwoners van de Randstad. Op een schaal van 1 tot 7 geven inwoners van het platteland de bereikbaarheid in hun regio een 6. Volgens het onderzoek is het hoge autobezit op het platteland een van de redenen voor de hoge score.

Ga fietsen

Volgens het kennisinstituut zal op het platteland de auto in de toekomst de meest gebruikte manier van vervoer blijven. Het openbaar vervoer wordt in deze gebieden mede daardoor relatief weinig gebruikt en dat zal naar verwachting zo blijven. Daarom wordt het openbaar vervoer duurder en is het minder beschikbaar op het platteland. Kleinschalig openbaar vervoer, zoals vervoer op maat, kan helpen voor mensen die het openbaar vervoer écht nodig hebben. Het is volgens de KiM ook een goed idee om het gebruik van elektrische fietsen te stimuleren en fietsroutes aan te leggen voor afstanden tot 20 km in de landelijke gebieden.

Lees ook: