Achtergrond Autonieuws

Nieuwe BMW M5 heeft stekkeraansluiting!

juni 26, 2024

BMW M5: V8 + elektropower!

Om maar meteen in de materie te duiken: wat voor aandrijflijn heeft de nieuwe BMW M5 dan? De auto combineert een BMW M TwinPower Turbo 4,4 liter V8-benzinemotor met een elektromotor. Deze brengt de kracht via een M Steptronic-transmissie met acht versnellingen en MxDrive vierwielaandrijving over naar de weg. Deze technologie zorgt voor een indrukwekkende acceleratie van 0 naar 100 km/u in 3,5 seconden.

Aandrijflijn BMW M5 in detail

De nieuwste versie van de BMW M TwinPower Turbo 4,4 liter motor is voorzien van een zogenoemd cross-bank uitlaatspruitstuk en een geoptimaliseerd oliescheidingsproces. Koel- en olievoorzieningssystemen zijn ook geoptimaliseerd voor circuitgebruik. In de BMW M5 Sedan levert de benzinemotor een maximaal vermogen van 430 kW (585 pk) bij een toerental tussen de 5.600 en 6.500 tpm. Het koppel van 750 Nm is beschikbaar tussen de 1.800 en 5.400 tpm. De V8-motor van de nieuwe BMW M5 kan tot 7.200 toeren per minuut draaien. De elektromotor levert een vermogen van 145 kW (197 pk) en een koppel van 280 Nm (tijdelijk tot 450 Nm in de pre-gearing stage). De topsnelheid is standaard begrensd op 250 km/u, maar met het optionele M Driver’s Pack haalt de BMW M5 een snelheid van 305 km/u.

Een groene BMW M5 sedan staat geparkeerd op een verhard terrein voor stenen constructies, met een heldere hemel op de achtergrond.
Een groene BMW M5 sedan staat geparkeerd op een verhard terrein voor stenen constructies, met een heldere hemel op de achtergrond.

Batterij en actieradius in EV-modus

In de volledig elektrische modus kan de nieuwe BMW M5 snelheden halen tot 140 km/u halen. De hoogspanningsbatterij, geplaatst laag in de auto, heeft 18,6 kWh bruikbare energie. Dit maakt een elektrische actieradius van 67 tot 69 kilometer mogelijk, volgens de WLTP-testcyclus. De laadaansluiting van de nieuwe BMW M5 maakt opladen met wisselstroom tot 7,4 kW mogelijk.

M xDrive vierwielaandrijvingssysteem

Alle krachten worden via het intelligente M xDrive vierwielaandrijvingssysteem overgebracht naar het wegdek. In de 4WD Sport-modus is de afstelling van dit systeem bijzonder gericht op de achterwielen. De bestuurder kan ook kiezen voor de 2WD-modus. Hierdoor wordt de aandrijving uitsluitend naar de achterwielen gestuurd wanneer het Dynamic Stability Control is uitgeschakeld. Op de achteras heeft het model een elektronisch geregeld actief M-differentieel.

Onderstel BMW M5

De BMW M5 is standaard uitgerust met een adaptief M onderstel, voorzien van elektronisch geregelde dempers en Integral Active Steering. Dit laatste systeem laat de achterwielen tot 1,5 graden mee sturen. Door de achterwielen naar wens mee te draaien, wordt de richtingsstabiliteit bij hoge snelheid verbeterd, evenals de wendbaarheid en het comfort tijdens het manoeuvreren op lage snelheid.

Interieur BMW M5
Interieur BMW M5

Remmerij

Zowel de standaard M Compound remmen als de optionele cabon keramische remmen worden gecombineerd met een geïntegreerd remsysteem dat de bestuurder twee rempedaalinstellingen biedt. Lichtmetalen M wielen (20 inch op de vooras, 21 inch aan de achterzijde) zijn standaard en kunnen optioneel worden uitgerust met sportbanden.

Interieur BMW M5

De nieuwe BMW M5 is standaard voorzien van een verbeterde versie van BMW iDrive. Het is gebaseerd op BMW Operating System 8.5 en ontworpen voor gebruik via de iDrive controller en aanraak- en spraakbediening. Ook de standaard Merino lederen bekleding, de BMW Interaction Bar, airconditioning met vier zones, verwarmde voorstoelen, sfeerverlichting met M-specifieke binnenverlichting, waaronder Welcome and Goodbye Animation, en het glazen panoramadak spelen een rol in de exclusieve sfeer in het interieur. De standaarduitrusting voor de nieuwe BMW M5 biedt klanten het Bowers & Wilkins Surround Sound systeem, een draadloze oplaadlader, Comfort Access, een alarmsysteem en automatische bediening van de achterklep.

Opties BMW M5

Tot de optielijst behoren het M Carbon exterieurpakket, een Alcantara-hemelbekleding, actieve stoelventilatie en een trekhaak. Vanaf de lancering worden ook modelspecifieke BMW M Performance-onderdelen aangeboden voor de nieuwe BMW M5. De selectie omvat gesmede lichtmetalen wielen van M Performance en exterieurcomponenten gemaakt van met koolstofvezel versterkte kunststof (CFRP).

Vanafprijs BMW M5 M Hybrid 2024

De wereldpremière van de nieuwe BMW M5 Sedan vindt plaats op het Goodwood Festival of Speed in Engeland in juli 2024. De productie in de BMW Group Fabriek Dingolfing begint in dezelfde maand. De wereldwijde en ook Nederlandse marktintroductie van de nieuwe BMW M5 staat gepland voor november 2024. De Nederlandse vanaf consumentenadviesprijs voor de BMW M5 Sedan bedraagt 144.347 euro.


Op een rotsachtig kustlandschap staat een groene luxe sedan geparkeerd. De auto heeft een strak design met getinte ramen. De oceaan en de kliffen zijn onder een heldere hemel op de achtergrond zichtbaar.


Een groene sedan staat geparkeerd op een rotsachtig terrein onder een heldere hemel. De auto heeft strakke lijnen en moderne designkenmerken, waarbij een bergachtige achtergrond voor contrast zorgt.


Een groene sedan met een strak ontwerp en lichtmetalen velgen staat binnen geparkeerd tegen een hoekige betonnen muur, verlicht door bovenlichten.


Achteraanzicht van een groene BMW M3 sedan in een slecht verlichte, industriële omgeving met betonnen muren en vloeren. De achterlichten en het kenteken van de auto zijn zichtbaar.


Een groene BMW-auto staat geparkeerd in een slecht verlichte, hoekige betonnen ruimte, met de koplampen aan. Het vooraanzicht van de auto laat een modern, strak design zien.


Een groene BMW M5 sedan staat geparkeerd op een verhard terrein voor stenen constructies, met een heldere hemel op de achtergrond.


Een groene BMW M5 sedan staat geparkeerd in een slecht verlichte omgeving met betonnen muren.


In profiel wordt een groene auto getoond, aangesloten op een elektrisch laadstation, geparkeerd voor een stenen muur met textuur.


Close-up van de achterkant van een groene BMW M5, met de achterlichten, de viervoudige uitlaatpijpen en de kentekenplaat met een alfanumerieke code.


Close-up van de linkervoorkant van een groene BMW-auto, gericht op het stuur en een deel van de koplamp, geparkeerd op een asfaltweg met een rotsachtig landschap op de achtergrond.


Close-up van de achterkant van een groene BMW M5, met het "M5"-embleem en het achterlicht tegen een onscherpe achtergrond buiten.


Binnenaanzicht van een modern BMW-dashboard met een digitaal instrumentenpaneel, centraal infotainmentscherm en een multifunctioneel stuur met rode en zilveren accenten.


Interieur BMW M5


Binnenaanzicht van een auto met een strak cockpitontwerp, voorzien van een stuur met BMW-logo, twee digitale displays en oranje lederen stoelen met zwarte accenten. De auto staat tegen een ruige buitenachtergrond.


Interieur van een auto met voorstoelen bekleed met oranje en zwart leer met een sportief design en een 'M'-logo op de hoofdsteunen. De middenconsole bevat moderne bedieningselementen en een versnellingspook.


De afbeelding toont het achterste interieur van een auto met zwart-oranje lederen stoelen en zwarte bekleding, gezien door de open zijdeur tegen een buitenachtergrond.


Close-up van een motorruimte, met prominent de afdekking van een BMW M-serie motor met decoratieve rode accenten en een centraal "M"-logo.


Groene auto met open kofferbak, waardoor een ruime laadruimte zichtbaar is. De auto wordt op een heldere dag bij de oceaan geparkeerd, met zichtbaar zwart rotsachtig terrein en een blauwe lucht op de achtergrond.


Een groene auto met een open kofferbak en een ruime, lege laadruimte. De auto staat buiten geparkeerd met een rotsachtig terrein en de oceaan op de achtergrond.


Een groene BMW sedan rijdt over een weg met een bergachtig landschap op de achtergrond.


Een groene BMW sedan rijdt op een weg met een rotsachtig landschap en bewolkte lucht op de achtergrond.


Close-up van de middenconsole van een auto met verschillende bedieningsknoppen, een grote draaiknop, bekerhouders en een oranje stoel zichtbaar op de achtergrond.