Autonieuws

Nieuw BMW head-up display is enorm!

maart 15, 2023

BMW Neue Klasse

BMW ontwikkelt momenteel een volledig nieuw technologisch platform voor de Neue Klasse, waarvan de naam verwijst naar de baanbrekende modellen van het bedrijf uit de jaren ’60. Dit platform stelt volgens BMW de norm op het gebied van digitalisering, duurzaamheid en design voor elektrische auto’s. Het nieuwe head-up display, dat over de hele breedte van de voorruit uitsteekt, creëert een uniek interactie- en informatieoppervlak voor alle inzittenden.

BMW Panoramic Vision

Frank Weber, Lid van de Raad voor Ontwikkeling van BMW AG, beschrijft de belangrijkste voordelen van dit revolutionaire nieuwe head-up display als volgt: “Met onze nieuwe BMW Panoramic Vision wordt de voorruit één groot display, wat compleet nieuwe mogelijkheden biedt voor het ontwerp van onze voertuigen. Of de bestuurder nu zelf bepaalt welke informatie hij in zijn eigen gezichtsveld wil weergeven, of dat alle inzittenden de volledige inhoud kunnen zien. De revolutionaire projectie en de aanzienlijk duidelijker gestructureerde cockpit geven een indrukwekkend nieuw gevoel van ruimte en rijgedrag. We tillen onze beproefde slogan ‘handen aan het stuur, ogen op de weg’ naar een nieuw niveau.”

BMW Panoramic Vision

BMW head-up display over volledige breedte

Voor het eerst maakt de HUD-technologie displays over de hele breedte van de voorruit zichtbaar voor alle passagiers. BMW Panoramic Vision toont informatie die relevant is voor de bestuurder en passagiers met een hogere lichtintensiteit en contrast op een donker gelakt gedeelte aan de onderrand van de voorruit. Dit zorgt voor een extreem scherp beeld dat altijd over de volledige breedte van de voorruit zichtbaar is. Informatie die relevant is voor de rijsituatie is altijd op het juiste moment op de juiste plaats beschikbaar.

Terugblik

Boordcomputers met digitale displays verschenen voor het eerst in de BMW 7 Serie in de jaren ’80. De eerste BMW iDrive in 2001 verminderde het gebruik schakelaars en knoppen aanzienlijk als geen ander bedieningssysteem, waardoor een modern en overzichtelijk interieur ontstond. De eerste serieproductie van BMW head-up displays volgde kort daarna. Het succesverhaal van de ontwikkeling van baanbrekende innovaties door BMW Group wordt voortgezet met het nieuwe BMW Panoramic Vision head-up display voor de Neue Klasse.

BMW iDrive

BMW Group blijft het BMW iDrive bedieningsconcept continu ontwikkelen met de BMW Panoramic Vision. Het bedrijf presenteerde zijn BMW i Vision Dee op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas eerder dit jaar. Het laat zien hoe een uitgebreid head-up display ook kan worden gebruikt voor het ontwerpen van beeldschermbediening en een meeslepende gebruikerservaring in de toekomst. De studie toont de samensmelting van realiteit en virtuele wereld aan door van de ruiten een projectieoppervlak te maken. De implementatie van deze technologie wordt nu werkelijkheid in de serieproductie van Neue Klasse-voertuigen.

Op de IAA Mobility 2023 in München presenteert de BMW Group verdere stappen en nieuwe details op weg naar de Neue Klasse. Naast de BMW Panoramic Vision worden in de Neue Klasse nog meer nieuwe bedienings- en informatie-elementen van de nieuwe BMW iDrive gepresenteerd.