Autonieuws Onderzoek

Niet BMW-, maar Audi-rijders grootste proleten in het verkeer

september 6, 2022

Naast het uitschrijven van verkeersboetes, kennen ze in Duitsland ook een stafpuntensysteem. Hoeveel dat er zijn, is afhankelijk van de overtreding. Een milde overtreding resulteert in minder strafpunten op het rijbewijs dan een zware. Niettemin weegt elke strafpunt mee in de premiehoogte voor de autoverzekering. En aan de hand van die data – verzameld onder duizenden Duitse automobilisten – is achterhaald welke merken de grootste verkeersproleten rijden. Zelfs op modelniveau.

Met ster op één

Slechts een korte blik over de top-10 op merk/modelniveau is nodig om te concluderen dat bestuurders van de Duitse automerken zich het vaakst misdragen in het verkeer (of zich het vaakst laten betrappen, kan ook). Op de keper beschouwd is de ganse top-10 namelijk gevuld met Duitse merken. De Skoda Superb en de Seat Leon zijn van originele weliswaar Tsjechisch en Spaans, in alles zijn ze doordrongen van Duits bloed.

De Mercedes-Benz CLA heeft de twijfelachtige eer de lijst aan te voeren, maar het zijn eigenlijk de Audi-rijders die de kroon als proleten spannen. Bij maar liefst zes van de tien modellen prijken er vier ringen in de grille. En niet het embleem van BMW, zoals veelal wordt gedacht. Het enige model dat in de top-10 te vinden is van dat Beierse merk is de 5-serie, op nummer negen.

 1. Mercedes-Benz CLA
 2. Skoda Superb
 3. Audi A5
 4. Audi Q5
 5. Audi A1
 6. Audi A6
 7. Seat Leon
 8. Audi TT
 9. BMW 5 Serie
 10. Audi A4

Alfisti, wat doen jullie nu?!

Naast individuele modellen, heeft Verivox ook cijfers verzameld over fabrikanten. Ook hier veel Duitse merken in de top-10. Porsche voert de lijst aan, gevolgd door Audi en wederom geen BMW onder de ergste verkeersovertreders. Land Rover- en Jaguar-rijders komen eerst. Zelfs bestuurders van een Nissan verzamelen meer strafpunten op hun rijbewijs. Maar misschien nog wel het meest opvallend is de hekkensluiter van de top-10. Daar staat namelijk Alfa Romeo. Best frappant, gezien het Italiaanse merk eigenlijk alleen in eigen land nog populair is. 

 1. Porsche
 2. Audi
 3. Land Rover
 4. Jaguar
 5. Nissan
 6. BMW
 7. Volvo
 8. Jeep
 9. Seat
 10. Alfa Romeo

Bron: Verivox