Motortest – BMW R 1300 GS
De BMW R 1250 GS breekt al jaren verkooprecords. Nu is de R 1300 GS, een compleet nieuwe opvolger, aan zet. Frame, motorblok, design en wielophanging zijn helemaal anders. Geen schroef is hetzelfde gebleven. Het resulteert in een rankere motorfiets met een lager gewicht, met een boxer van exact 1.300cc die meer vermogen en trekkracht levert.
Automatische hoogteverstelling
850 mm is de zadelhoogte. Dat is best aan de maat als je wat korter van stuk bent. De BMW R 1300 GS heeft echter een opvallend smal zadel en dat helpt om je stelten bij de grond te krijgen. Verder zorgt de automatische hoogteverstelling (optioneel) ervoor dat de motorfiets vlak voor de stop 3 centimeter zakt. Zodra je wegrijdt, stijgt hij weer. Perfect! Triumph heeft een dergelijk systeem ook geïntroduceerd op zijn Tiger 1200 maar dan met 2 centimeter verstelling.
BMW R 1300 GS 12 kg lichter
Je merkt direct dat de R 1300 GS veel lichtvoetiger aanvoelt en nog makkelijker stuurt dan zijn op dat vlak al jaren uitblinkende voorganger, de R 1250 GS. Dat zit echt niet alleen in een 12 kg lager gewicht. Dat bedraagt nu 237 kg rijklaar. Het fijne sturen komt ook door de zitpositie, het dichtbij je geplaatste stuur en de smalle taille van zadel en tank.
Slim die verstelbare koffers
De test R 1300 GS is rijkelijk uitgerust, een uitvoering Option 719 Tramuntana, inclusief een complete set zijkoffers en topkoffer. Die zijkoffers zijn van het nieuwe Vario-type. Je kunt ze met een draaiknop aan de binnenzijde traploos smaller of breder maken. Al naargelang je behoefte aan ruimte. In de breedste stand steken ze wel buiten je stuur uit, dus opletten als je door een smallere doorgang rijdt!
Knipperlichten in handkappen: een pré
Tussen de file doorrijdend valt op dat automobilisten je snel waarnemen. Dat zal ongetwijfeld liggen aan de in de handkappen geïntegreerde knipperlichten (led). Die zitten namelijk op autospiegelhoogte en al knipperend trekken zo sneller de aandacht van de autobestuurders. De hoogst bijzondere koplamp in de vorm van een lichtkruis met led-matrix verlichting doet de rest. Er zit trouwens fors wat licht in de wat iel ogende koplamp.
Nieuwe elektronisch geregelde vering
De R 1300 GS die we hier testen, is uitgerust met de nieuwe elektronische Dynamic Suspension Adjustment (DSA). Die gaat nog een stap verder dan het beproefde ESA van BMW. Het regelt de aanpassing van de demping niet alleen achter maar nu ook aan de voorzijde, met tegelijk aanpassing van de veerwegen (veerstijfheid) en rijhoogte – afhankelijk van de gekozen rijmodus, omstandigheden en manoeuvres. De eerder genoemde adaptieve hoogteregeling maakt onderdeel uit van DSA.
Zwevend tapijt
Dat DSA is echt een weldaad. De automatische aanpassing van de vering zorgt ook voor beladingscompensatie. Ofwel solo rijdend, met z’n tweeën of met flink wat bagage, DSA garandeert dat de motorfiets altijd zo goed mogelijk is geveerd. Dat zorgt voor een fijn weggedrag, scherper sturen en toch veel comfort. Dat laatst kun je met een grote C schrijven. In de praktijk is het comfort subliem. Grote en kleine hobbels worden glad gestreken en toch stuurt de motor altijd stabiel. Alsof je op een zwevend tapijt zit.
Wat een power!
De tweecilinder boxer levert nu 107 kW (145 pk), 9 pk meer dan de R 1250 GS. De trekkracht is met 6 Nm verhoogd naar 149 Nm. Dit is een flinke waarde en dat merk je. De 1300 GS reageert scherp op het gas en trekt eigenlijk vanaf al zo’n 2000 toeren heel vlot op. Bij iets meer dan 6000 toeren is het maximale koppel bereikt. Dan trekt de boxer er als een malle aan. Wat een power!
Boxermotor compacter
BMW claimt de cilinders wat compacter te hebben gemaakt door een andere nokkenasaandrijving. En inderdaad, als je de 1300 naast een 1250 GS zet dan zie je dat ook. Verder is het blok opvallend veel korter en lijken de cilinders net iets hoger in het carter te hangen. Het zal vast komen doordat de versnellingsbak nu onderin het blok is geplaatst en niet erachter zoals voorheen.
Schakelhulp? Welkom
De versnellingsbak schakelt prima, maar dan moet je netjes schakelen. Wie een BMW-boxer rijdt, weet dat schakelen heel soepel gaat als je een beetje op het toerental let. Dus een toefje tussengas bij terugschakelen helpt. Met de quickshifter Shift Assist gaat dat vanzelf. BMW heeft dit systeem bovendien verder verfijnd. De elektronische schakelhulp, dus schakelen zonder gebruik van de koppeling, werkt trefzeker en nagenoeg schokvrij. In de eerste drie versnellingen moet het toerental dan niet al te laag zijn, anders wil de Shift Assist soms aarzelen.
Elektronische assistentie
Nieuwe motorfietsen veranderen in rijdende computers. BMW Motorrad loopt wat dat betreft inmiddels behoorlijk voorop. Je kijkt uit op een super helder en haarscherp TFT-kleurenscherm, waarin je een omvangrijke menustructuur treft. Je wandelt en scrolt daar doorheen via de multicontroller links aan het stuur: de draai- en drukring die BMW eigenlijk al jaren op zal zijn motorfietsen toepast. Een soort muisbediening is het. Je hebt de werking snel door.
Standaard compleet
In de menu’s tref je tal van instellingen en mogelijkheden. In feite bedien je alles via de multicontroller, ook de optionele zadelverwarming en de standaard handvatverwarming. We zullen je niet lastig vallen met alle systemen, maar we noemen ze wel. Hou je vast, de BMW R 1300 GS heeft standaard Motorsleepregeling (MSR), Dynamic Cruise Control, Dynamic Brake Assist (DBC), keyless ride en Hill Start Control (HSC).
Maar er is nog veel meer
Verder kun je nog de volgende opties aanvinken: Riding Assistant met Active Cruise Control (ACC), het eerder genoemde DSA, Front Collision Warning (FCW) en Lane Change Warning (SWW). Dat laatste is een waarschuwing met oplichtende driehoekjes in de spiegels als er een voertuig naast je rijdt in de dode hoek. Vink je alles aan, dan schuif je de aanschafprijs tot ver boven de 30 mille. Standaard koop je een BMW R 1300 GS nu (2023) vanaf 23.250 euro. De kans dat je hem nog dit jaar geleverd krijgt, is er niet. Voor 2023 is alles al verkocht.