Mercedes CLK – alles wat je moet weten
Geschiedenis Mercedes CLK
Voordat de Mercedes CLK in 1997 op het toneel verscheen, leverde Das Haus de E-Klasse coupé en cabriolet. De wijziging van die modelaanduiding naar CLK maakte van de coupé en cabriolet twee op zichzelf staande modellen. Bovendien klopte de naam CLK ook beter met de aanpak die Mercedes-Benz bij het model hanteerde. De CLK had namelijk de styling van de E-Klasse, maar het onderstel was afkomstig van de C-Klasse. In de hiërarchie van Mercedes-Benz stond de CLK tussen de SLK en de veel grote CL in, maar de CLK was wél de enige vierzits cabriolet die het merk toentertijd leverde.
Eerste generatie
De eerste generatie Mercedes CLK was qua uiterlijk aan de voor- en achterkant nagenoeg identiek aan de E-Klasse W202. Tussen die voor- en achterkant was alles natuurlijk wel compleet anders. Zo was de wielbasis van de CLK 14,3 centimeter korter dan die van de E-Klasse sedan en was de hele auto maar liefst 25 centimeter korter. Uiteraard was de eerste generatie CLK er direct als coupé en cabriolet. Qua motoren stonden in eerste instantie alleen de CLK 200 en CLK 230 in de showroom. Niet veel later kwam daar de CLK 320 bij, gevolgd door de CLK 430 met 4,3-liter V8. Het absolute topmodel was de CLK 55 AMG met 5,5-liter V8.
Tweede generatie
Bij de introductie van de tweede generatie CLK in 2002 gooide Mercedes-Benz het lichtelijk over een andere boeg. Hoewel de gelijkenissen met de E-Klasse er nog steeds waren, kreeg de CLK wel een meer eigen gezicht met de ster in de grille. Toentertijd was het nog niet mogelijk om de E-Klasse te bestellen met een ster in de grille, zelfs niet bij de allerdikste AMG-varianten.
Mercedes-Benz leverde de CLK wederom met een breed scala motoren. Daarnaast mocht de tweede generatie CLK zelfs shinen in de Formule 1 als safety car! Ook kwamen van de tweede generatie CLK een aantal speciale AMG-varianten op de markt: de 507 pk sterke CLK 63 AMG Black Series en de maar liefst 582 pk sterke CLK DTM AMG. Van die laatste zijn slechts 100 coupés en 100 cabriolets gebouwd. Hoe exclusief wil je het hebben?
Mercedes CLK occasion
Als je in de markt bent voor een gebruikte CLK, zijn er wel een aantal aandachtspunten waar je op moet letten. Allereerst is de cabrio een stuk risicovoller, omdat beide generaties een elektrisch bedienbare stoffen kap hebben. Kijk dus goed of deze nog naar behoren functioneert en of de kap niet lekt. Verder is een sluitende onderhoudshistorie ontzettend belangrijk. Dat geldt eigenlijk voor iedere gebruikte auto die je koopt, maar al helemaal voor Mercedessen van deze lichting. Elektrische problemen komen ook redelijk vaak voor, dus check bij de proefrit of alle functies in de auto goed werken.
CLK GTR: een knotsgek uitstapje
Van de eerste generatie CLK bouwde Mercedes-Benz ook een versie die nog maar weinig van doen had met de reguliere CLK: de CLK GTR. Dat was een homologatiespecial van de raceauto die Mercedes-Benz inzette in het FIA GT-kampioenschap. Van de straatversie van de CLK GTR zijn uiteindelijk slechts 28 exemplaren gebouwd: twee prototypes, twintig coupés en zes roadsters. De koolstofvezel monocoque en carrosserie stammen direct van de raceauto, net als de 7,3-liter V12 die in het midden ligt. Die laat zijn 640 pk los op de achterwielen via een sequentiële zesbak met koolstofvezel koppeling, wat de CLK GTR zeker niet tot een gemakkelijke auto maakt om mee te rijden. Hoe het precies rijdt, zullen we echter nooit weten. Een CLK GTR kost inmiddels een fortuin…