Achtergrond Autonieuws

Mercedes-Benz 190 – alles wat je moet weten

november 10, 2022

Mercedes-Benz 190 ook succesvol in autosport

De Mercedes-Benz 190 was niet alleen populair onder de massa, maar ook in de autosport. De Duitse autofabrikant boekte namelijk diverse autosportsuccessen in het populaire DTM-kampioenschap. Op basis van die DTM-auto’s verschenen er ook een aantal serieus sportieve 190-modellen, denk maar aan de 190E 2.3-16v, de 190E 2.5-16v EVO I en de EVO II. Die laatste had zelfs 235 pk, nog altijd lekker veel vermogen. Deze EVO’s zijn tegenwoordig gewilde klassiekers, maar ook de normale Mercedes-Benz 190 is in trek.

Is de Mercedes-Benz 190 een betrouwbare auto?

De Mercedes 190 staat in de boeken als een betrouwbare auto met motoren die probleemloos langere afstanden kunnen rijden. Exemplaren met 500.000 of meer kilometer zijn geen uitzondering. Bovendien zijn onderdelen nog goed verkrijgbaar omdat er nog wat 190’s rondrijden. Vaak wordt de 190 als youngtimer ingezet, maar exemplaren met een dieselmotor verliezen wel aan populariteit. Het zijn vooral de versies met een benzinemotor die momenteel de voorkeur hebben.

Mercedes-Benz 190 en Mercedes-Benz C-Klasse

Concurrenten

Concurrenten van de 190 zijn auto’s als de BMW 3 Serie (E30) en Audi 80. Bij de Mercedes-Benz ligt het accent op comfort, behalve bij de EVO-modellen. Het aanbod van gebruikte Mercedes-Benz 190-modellen is enorm en prijzen zijn relatief gunstig. Let wel op een waterdichte onderhoudshistorie.

Aandachtspunten Mercedes-Benz 190

Aandachtspunten van een Mercedes-Benz 190 zijn verroeste remschijven achter, defecte kentekenlampjes en verlichting in het algemeen. Let ook op de middendemper van het uitlaatsysteem, de staat van de schokdempers en op algemene roestproblemen. Portieren aan de onderzijde, spatbordranden, binnenschermen, dorpels en remleidingen zijn allemaal gevoelig voor roest. De viercilinders kunnen problemen hebben met de koppakking en controleer olie- en waterlekkages. De bevestigingspunten van het frame zijn ook slijtage gevoelig.

Distributieketting

En we gaan vrolijk verder met aandachtspunten: de 1,8-liter en 2,0-liter motoren hebben verschillende distributiekettingen, te weten smal (Simplex) of dubbel breed (Duplex). Duplex geniet de voorkeur door een langere levensduur. Simplex-kettingen kunnen sneller breken. Smering van de ruitenwisser is ook noodzakelijk, dan blijft die soepel werken.

‘Klonk’ en ‘zagen’

De motoren en transmissies presteren in het algemeen probleemloos. Bij ‘klonk’-achtige geluiden kunnen er problemen zijn in de bak, achteras of versleten kruiskoppelingen in de cardanas. Klinkt er een ‘zagend’ geluid uit de achteras? Begin dan maar met sparen.

Leuke auto hoor, die 190!

Geschrokken van deze aandachtspunten van de Mercedes-Benz 190? Niet doen hoor! Want zoals gezegd is de 190 in het algemeen een heel betrouwbare auto. Bovendien staan er altijd mensen met kennis klaar op 190-kennisportals. Dat blijkt ook wel uit de hoge kilometerstanden van sommige gebruikte exemplaren. Controleer gewoon goed de onderhoudshistorie en loop de auto zorgvuldig na. Alles akkoord? Dan kan het genieten beginnen, want de 190 rijdt nog altijd erg prettig. Weinig onderstuur, prettige demping, achterwielaandrijving, directe gasrespons en prettige remmen. De 190 kan gerust nog wat jaartjes mee.

Mercedes-Benz 190