Achtergrond Autonieuws

Lage wegenbelasting scoren? Deze provincies zijn het goedkoopst

maart 27, 2023

Wegenbelasting = MRB

De wegenbelasting is ook wel bekend als motorrijtuigenbelasting, kortweg MRB. Het bedrag dat je moet betalen hangt af van het gewicht van het voertuig, de CO2-uitstoot en het type aandrijflijn. Diesel wordt in Nederland aanzienlijk zwaarder bestraft dan benzine.

Volledig elektrische auto’s zijn tot eind 2024 vrijgesteld. Per 1 januari 2025 gaan ook de BEV’s wegenbelasting betalen. Voor plug-in hybrides (PHEV) geldt tot 31 december 2024 een halftarief. Eigenaren van een plug-in hybride auto krijgen dus 50 procent korting op de motorrijtuigenbelasting. Dit geldt alleen voor auto’s met een minimale CO2-uitstoot die niet meer is dan 50 gram per kilometer.

Wegenbelasting berekenen

De wegenbelasting berekenen is een fluitje van een cent. De Belastingdienst heeft een handige rekentool in het leven geroepen om de wegenbelasting die voor jou van toepassing is te berekenen. Maar eerst is het belangrijk om het gewicht van jouw auto te achterhalen. Via de webtool ovi.rdw.nl vul je eenvoudig je kenteken in. Het cijfer achter ‘Massa ledig voertuig’ is van toepassing om de wegenbelasting te berekenen.

Rekenvoorbeeld

We gaan in dit rekenvoorbeeld uit van een auto met een benzinemotor en een auto met een dieselmotor (zónder fijnstoftoeslag). We pakken een gewicht van 1.300 kilogram als gemiddelde. De genoemde bedragen zijn op basis van een tijdvak van drie maanden.

Wegenbelasting personenauto – benzine – 1.251 tot 1.350 kilogram

Wegenbelasting personenauto – diesel – 1.251 tot 1.350 kilogram

De conclusies

Wat valt op? Dat Noord-Holland de goedkoopste provincie is om te wonen als het gaat om wegenbelasting. Ook Utrecht, Limburg en Noord-Brabant zijn wat goedkoper ten opzichte van andere provincies. De provincies Gelderland, Groningen en Zuid-Holland heffen de meeste wegenbelasting op dieselauto’s. Eigenaren van een benzine-auto betalen in Gelderland, Zuid-Holland of Groningen de meeste wegenbelasting.

Wegenbelasting belangrijke inkomstenbron

Wegenbelasting is daarnaast een belangrijke inkomstenbron voor de Nederlandse overheid. Het huidige MRB-systeem pakt steeds voordeliger uit voor de regering, want auto’s worden steeds zwaarder. En dan doelen we vooral op conventionele personenauto’s met een benzine- of dieselmotor. Door steeds strengere eisen passen autofabrikanten meer veiligheidssystemen en steviger staalsoorten toe. Dat verhoogt het voertuiggewicht.

Betalen naar gebruik

Wegenbelasting is in de nabije toekomst wellicht een achterhaald begrip. Het huidige kabinet is van plan de MRB te hervormen naar een systeem van ‘Betalen naar Gebruik’. Niet langer het voertuiggewicht, maar juist de afgelegde kilometers in een jaar worden dan leidend voor het bepalen van een belastingbedrag. Momenteel is nog sprake van ‘Betalen naar Bezit’. Het nieuwe systeem ‘Betalen naar Gebruik’ wordt naar verwachting in 2030 ingevoerd.

“Het doel hiervan is de opbrengst van autobelastingen op peil te houden en de CO2-uitstoot verminderen. Automobilisten betalen in het nieuwe systeem dan geen vast bedrag meer voor het bezit van een auto”, aldus Rijksoverheid. “Door via de belasting meer nadruk te leggen op gebruik dan op bezit, verwacht het kabinet dat huishoudens en bedrijven hun voertuigen bewuster gaan gebruiken. En zo minder kilometers maken, waardoor er 2,5 Mton minder CO2 wordt uitgestoten in 2030.”

Er komt straks een vast tarief per kilometer. Het maakt dus niet uit waar of wanneer iemand rijdt. Ook kilometers in het buitenland tellen mee. Hoe de overheid jouw kilometerstand gaat vastleggen? Dat leggen we hier uit.

Planning hervorming autobelasting

Dit is al eerder geprobeerd…

Een ‘Betalen naar Gebruik’-systeem is niet nieuw voor Nederland. Er waren al eerdere plannen om automobilisten te laten betalen voor autogebruik. Tussen 1999 en 2001 werd in het parlement een voorstel voor de Wet op het rekeningrijden besproken voor een vast bedrag tijdens de ochtendspits in de Randstad. Tussen 2005 en 2010 was er sprake van een voorstel voor de Wet kilometerprijs. Dit hield in: kilometerheffing in plaats van de motorrijtuigenbelasting. De kilometerprijs hing dan af van waar een automobilist reed en op welk tijdstip. Successen werden dit niet. Maar het nieuwe ‘wegenbelasting’-systeem gaat er wel komen, zo is de verwachting.