Autonieuws

Lading zekeren? Zo doe je dat veilig

maart 29, 2023

Een veilige aanhanger

Zonder veilig materieel wordt het sowieso niets. Zorg daarom dat je auto in orde is, inclusief natuurlijk de trekhaak ervan. Of je de trekhaak nu veel of weinig gebruikt: controleer goed of hij nog stevig vast zit en of de stekker voor de elektronica van de aanhanger nog werkt. De lading zekeren is cruciaal. Dan is de aanhanger zelf aan de beurt. Werkt alle verlichting? Zijn de banden nog goed? Hoe is de staat van de laadvloer en de wanden? Sluiten de kleppen nog goed? Bij een moderne aanhanger van een betrouwbaar merk als Hapert hoef je je als het goed is nergens zorgen om te maken, maar controle blijft belangrijk.

Maak een laadplan

Hoe je je lading het beste kunt vervoeren, hangt natuurlijk sterk af van wat je wilt vervoeren. Een lading zand is heel wat anders dan een stapel stenen, boekenkast, machine, enz. Bedenk welk soort aanhanger het beste bij jouw lading past. Zand vervoer je het beste in een open bak. Een kast wellicht ook omdat bij een open bak de hoogte niet uitmaakt, maar in een gesloten aanhanger is de kast tijdens het vervoer wel beschermd tegen de elementen.

Voor sommige ladingen zijn ook speciale aanhangers beschikbaar. Denk aan een autoambulance aanhanger voor het vervoer van een auto. Het kan nog specifieker. Een kleine graafmachine kan je bijvoorbeeld weer beter vervoeren in een speciale machinetransporter. Zo hebben verschillende ladingen hun eigen type aanhanger. Een grote fabrikant zoals Hapert heeft altijd wel een passend model in het aanbod.

Gewichtsverdeling in de aanhanger

Als je de aanhanger gaat volladen, hou dan rekening met de kogeldruk. Dat is de maximale last die je trekhaak in neerwaartse richting kan verdragen. Hoe hoog de kogeldruk maximaal mag zijn, staat in de handleiding van je trekhaak (of van je auto bij een af fabriek trekhaak). Zolang de kogeldruk dat toelaat, plaats je het gewicht zo veel mogelijk tussen de auto en de as van de aanhanger. Als je meerdere spullen vervoert, zet je de zwaarste spullen dus voorin de aanhanger en de lichtste spullen achterin.

Dat is belangrijk, want als het gewicht teveel achterin de aanhanger staat, kantelt die als het ware achterover. Dan staat er minder druk op de achterwielen van je auto, waardoor je tijdens het rijden eerder de controle kunt verliezen.

Zo moet je lading zekeren

Bij een open aanhanger kan je losse lading zoals zand het beste zekeren met een ladingnet, vlakzeil of huif. Bij het vervoeren van zand (of kleine stenen en vergelijkbare lading) moet je er ook op letten dat dit niet alsnog door de gaten in het ladingnet uit de aanhanger kan vallen. Lading die uit grotere delen bestaat kan je het beste vastzetten met spanbanden. Dat geldt ook voor het vervoeren van spullen in een gesloten aanhanger.

Sommige aanhangers hebben een zogenaamd bindsysteem. Zo’n systeem bestaat uit twee rails op de zijwanden en een telescoopstang. Die stang is inschuifbaar en zo uit de rails te nemen. Daardoor kan je de stang op de door jou gewenste plek in de aanhanger plaatsen, zo dicht mogelijk tegen de lading aan, zodat die tijdens het rijden klem staat. Natuurlijk moet je ook spanbanden zo strak mogelijk aantrekken.

Duw of trek gerust flink aan de lading om te controleren of deze goed vast staat. Als jij er geen beweging in krijgt, weet je zeker dat de lading tijdens het rijden ook op zijn plek blijft staan. Ook als je een drempel of scherpe bocht neemt.

Houd rekening met het weer

Ook het weer tijdens de rit is niet onbelangrijk. Als het hard waait kan je beter niet met een hoge en/of lege aanhanger de weg op gaan. Bij een open aanhanger kan ook regen een rol spelen. Als je bijvoorbeeld zand vervoert dat niet volledig wordt afgedekt, trekt de regen in het zand. Ofwel: de lading wordt ineens veel zwaarder! Als je de keuze hebt kan je dus het beste met de aanhanger op pad op een droge dag zonder harde wind.