Geen onderdeel van een categorie

Kia gaat plastic van Nederlandse oceaanschoonmaker Boyan Slat in auto’s toepassen

april 28, 2022

Gerecycled plastic

Auto’s worden op allerlei manieren milieuvriendelijker. Zo kom je in auto’s steeds vaker gerecyclede materialen tegen. Denk aan deurpanelen van gerecycled plastic, of stoelen en vloermatten gemaakt van oude PET-flessen. In de nieuwe Kia Niro kom je zelfs gerecycled behang tegen. De Koreanen gaan nu gerecycled plastic gebruiken dat verzameld is door The Ocean Cleanup van Boyan Slat.

The Ocean Cleanup

Boyan Slat is zo’n Nederlander waar je trots op mag zijn. De CEO en oprichter van de The Ocean Cleanup is al vanaf jonge leeftijd met maar één ding bezig: het opruimen van de plasticsoep in de oceanen. Vooral in de Stille Oceaan komt veel plastic bij elkaar. Er drijft daar zo’n 80 miljoen kilo plastic, in een gebied dat drie keer zo groot als Frankrijk is.

Voorkomen is beter dan genezen

80 procent van alle plastic stroomt via rivieren de zee in. Om dit te voorkomen, ontwikkelden The Ocean Cleanup een plasticvangende boot: de Interceptor. Er varen inmiddels meerdere Interceptors rond in verschillende rivieren in Zuidoost-Azië, zoals in Maleisië en Indonesië.

Samenwerking

Kia start nu een zevenjarig partnership met de non-profitorganisatie. De Koreanen helpen onder andere financieel met de bouw van de Interceptor ‘Solutions’. Daarnaast stelt Kia Nederland een Kia EV6 en drie Niro EV’s ter beschikking aan het hoofdkantoor van The Ocean Cleanup in Rotterdam. Als tegenprestatie gaat Boyan en zijn team recyclebaar plastic leveren aan de automaker. Het merk wil dat 20 procent van het plastic dat het gebruikt in 2030 gerecycled is.