Autonieuws

Kabinet wil accijnzen op brandstof tóch verlagen

maart 11, 2022

Hoge benzineprijs

Autorijden is onbetaalbaar geworden. De oorlog in Oekraïne, maar ook de coronacrisis, inflatie en natuurlijk de hoge accijns op brandstof zorgen voor recordprijzen aan de pomp. In het afgelopen jaar ging de benzineprijs liefst een euro omhoog. Tijd voor de overheid om in te grijpen, zou je zeggen. Toch gaf minister Kaag van Financiën nog maar een paar dagen geleden aan dat ze een accijnsverlaging op benzine en diesel niet zag zitten. Zelfs een tijdelijke verlaging zat er niet in. Volgens het AD en meerdere Haagse bronnen gaat het nu tóch gebeuren. Maar de vlag kan nog niet uit…

Tijdelijke verlaging

Het gaat namelijk om een tijdelijke verlaging, die bovendien niet komt op het moment dat automobilisten het hard nodig hebben: per direct. De verlaging gaat pas in op 1 juli 2022. Nederlanders zullen dus nog een paar maanden veel pijn ervaren aan de pomp.

Wordt benzine nu betaalbaar?

In Nederland bestaat de brandstofprijs voor meer dan 60% uit accijns en btw. In 2022 wordt in Nederland op een liter benzine liefst 83,2 cent geheven en op diesel 53 cent. Over de hele brandstofprijs, inclusief accijns, gaat nog eens 21 procent btw heen. Het btw-bedrag stijgt dus als de brandstofprijzen omhoog gaan.

Dankzij de belastingverlaging zal de prijs voor een liter benzine en diesel naar verwachting met hooguit 20 cent zakken, al is nog niet exact bekend hoeveel minder accijns er precies geheven gaat worden. In België ligt een soortgelijk plan op tafel, maar daar komt de regering veel sneller in actie.

Elektriciteit ook goedkoper

Ook goed nieuws voor automobilisten die elektrisch rijden: gas en elektriciteit zouden tijdelijk onder een laag btw-tarief van 9 procent gaan vallen, in plaats van 21 procent. Hierdoor kun je thuis aanzienlijk goedkoper je auto volladen. Nogmaals, pas vanaf 1 juli. Net op het moment dat je zonnepanelen overuren draaien dus…

Lees ook: De 10 goedkoopste tankstations per provincie (en in heel Nederland)