Achtergrond Autonieuws

Jaguar E-Type – alles wat je moet weten

november 2, 2022

Geschiedenis van de Jaguar E-Type

De Jaguar E-Type is een van de interessantste auto’s uit de auto-geschiedenis. De E-Type groeide direct uit tot een designicoon en is tegenwoordig nog steeds aantrekkelijk voor autoliefhebbers. Het is ook een belangrijke auto geweest voor Jaguar. De E-Type was namelijk Jaguars eerste poging sinds het vertrek van Sir William Lyons in 1961 om een sportwagen te bouwen.

Het nieuwe management van Jaguar had geen ervaring met de productie van sportwagens en begon dus met een schone lei. Dat resulteerde in de iconische Jaguar E-Type. De Jaguar E-Type werd voor het eerst getoond in juli 1961 op de British International Motor Show. Hij zou enkele maanden later, in oktober 1961, in de verkoop gaan.

Het gerucht gaat dat Enzo Ferrari de E-Type bij de release op 15 maart 1961 ‘de mooiste auto ooit gemaakt’ noemde, maar deze uitspraak werd nooit volledig bevestigd. De auto was van meet af aan een succes en de productie duurde tot juli 1973. Nog altijd is de Jaguar E-Type extreem populair onder verzamelaars. Ze zijn ook relatief eenvoudig te vinden.

Jaguar E-Type

Het verhaal achter het design van de Jaguar E-Type

Het design van de Jaguar E-Type is een van de meest interessante aspecten aan de auto. De ontwerpers stonden onder grote druk om iets heel bijzonders te creëren. Het ontwerpteam werd in tweeën gesplitst. Het ene team werkte aan de XJ13 raceauto en het andere team werkte aan een straatauto. Het straatauto-ontwerp groeide uit tot de Jaguar E-Type.

Aan Jaguar Design Director William Towns wordt het algemene design van de auto toegeschreven. Het ontwerp werd geïnspireerd door de XK150 en XKSS en vele andere sportwagens van Jaguar. Het design was gereed in december 1961 en de productie zou enkele maanden later beginnen.

Waarom een Jaguar E-Type kopen?

De Jaguar E-Type is een van de meest begeerlijke sportwagens aller tijden. Er zijn een aantal redenen waarom iemand er een zou kopen. Een Jaguar E-Type zal voor de meeste autoliefhebbers een aantrekkelijke auto zijn vanwege zijn design, prestaties en zeldzaamheid. Het is ook een relatief betaalbare auto om te kopen, hoewel dat laatste sterk afhankelijk is van het bouwjaar en de uitvoering.

Hoeveel is een Jaguar E-Type vandaag de dag waard?

De waarde van alle vroege E-Types is de afgelopen jaren enorm gestegen. Vroege Series 1 auto’s zijn sneller in waarde gestegen dan alle andere E-Types, maar de waarde van alle E-Types is hoog. Zoals bij elke auto hangt het af van de staat, het model en hoeveel andere gelijkgestemden er zijn. Veel E-Types zijn gerestaureerd, zelfs tot in concoursstaat. Die auto’s wisselen eenvoudig voor meer dan 1 miljoen dollar van eigenaar. Vroege Series 1 auto’s gaan voor 400.000 tot 800.000 dollar. Een Jaguar E-Type Lightweight Competition uit 1963 in originele fabrieksstaat werd in 2017 verkocht voor dik 7 miljoen dollar. Prijzen kunnen dus flink oplopen.

Welke Jaguar E-Type moet ik kopen?

Als je een E-Type wilt kopen, dan is het verstandig te investeren in een exemplaar met goede onderhoudshistorie, een harde carrosserie en matching numbers wat betreft chassis en motor. Vergeet niet dat deze auto’s meer dan 50 jaar oud zijn en daarom waarschijnlijk niet volledig betrouwbaar. Rijden in een E-Type is een avontuur, net als het onderhoudsschema. Toch zijn er genoeg specialisten met kennis van de E-Type.

De meest begeerlijke versies van de Jaguar E-Type

De term ‘meest begeerlijk’ is natuurlijk afhankelijk van je eigen smaak. Maar er bestaan best wat exemplaren waarvan je hebberig wordt. De Jaguar E-Type SIII V12 is een voorbeeld van een begeerlijke versie van de E-Type. De SIII V12 verscheen in 1971 met een grotere, krachtigere motor. Jaguar produceerde een beperkt aantal SIII V12.

De Jaguar Series 1 E-Type Roadster is een andere zeer begerenswaardige versie van de E-Type. De Series 1 Roadster is geproduceerd tussen 1961 en 1963. Er zijn slechts 6.878 Series 1 Roadsters gebouwd, waardoor het een van de zeldzaamste E-Types is. Een exemplaar kopen? Dan mag je je portemonnee trekken.

Andere tips en zaken die je moet weten voordat je een Jaguar E-type koopt.

Er zijn een paar dingen die je moet weten voordat je een E-type koopt. Ten eerste, accepteer dat het een auto van meer dan 50 jaar oud is. Er kan dus best wat mis zijn. Het is het beste om vooraf precies te weten wat er mis is met de auto, zodat je weet waar je aan begint. Controleer vervolgens of de auto origineel is. Als de auto is gerestaureerd, vraag dan na welke onderdelen zijn vervangen. Ten slotte heeft een exemplaar uit eigen land de voorkeur, ook met het oog op onderhoudshistorie. Bij de fabriek is via de klassiekerafdeling Jaguar Classic altijd informatie over het betreffende bouwjaar op te vragen.

Conclusie

De Jaguar E-Type is een prachtige, klassieke sportwagen. Hij heeft een verbazingwekkend design dat vandaag de dag nog steeds wordt bewonderd, samen met indrukwekkende prestaties. De E-Type is een tijdloze klassieker die nog vele jaren een begerenswaardige auto zal blijven. Zoals bij veel klassieke auto’s is de E-Type een dure auto om aan te schaffen. Het is echter ook een investering, dus het is de moeite waard om te investeren in een goed exemplaar. Als je een E-Type wilt kopen, zorg er dan voor dat je goed onderzoek doet en pas de portemonnee trekt als je een puik exemplaar hebt gevonden.

Tekst gaat door onder de fotogallerij


Jaguar E-Type


Jaguar E-Type
Elektrische Jaguar E-Type, hij bestaat!

Jaguar Classic heeft besloten om een volledig elektrische E-Type op de markt te brengen. Jaguar Classic gaat originele E-Types op aanvraag ombouwen en voorzien van elektrische aandrijving. De bouw vindt plaats bij Classic Works in Coventry. Eigenaren van een E-Type kunnen ook hun eigen auto laten voorzien van elektrische aandrijving. Zonder verlies van het authentieke karakter van het origineel, want het is altijd mogelijk om de auto weer te voorzien van zijn oorspronkelijke aandrijflijn met verbrandingsmotor. De elektrische Jaguar E-Type Zero oogt en rijdt als een E-Type. De prestaties zijn buitengewoon hoog, met een snellere acceleratie dan de E-Type Series I. Jaguar Classic mikt op een actieradius van 170 kilometer met een volle batterij. De auto heeft een batterij van 40 kWh, die in zes tot zeven uur weer volledig is op te laden.

Jaguar E-Type Zero