Hypercars van Rimac nu ook gewoon in Nederland te koop
Vijf merken voor Pon Luxury & Performance Cars
Heel bijzonder is de toevoeging van Rimac aan het portfolio van Pon Luxury & Performance Cars niet. Porsche is de strategische partner en voor 45% aandeelhouder in de vorig jaar opgerichte joint-venture Bugatti-Rimac. Binnen die joint-venture brengen Rimac en Bugatti eigen modellen uit. Rimac focust daarbij volledig op high-performance door elektrische aandrijving. Met de toevoeging van Rimac bestaat het portfolio van Pon Luxury & Performance Cars nu uit vijf merken: naast Rimac zijn dat Porsche, Bugatti, Lamborghini en Bentley.
Nederland een serieuze markt voor super- en hypercars
“Nederland is inmiddels een volwassen markt op het gebied van e-mobiliteit inclusief de bijbehorende infrastructuur”, verklaart Mate Rimac, de oprichter van het gelijknamige merk. “Daarbij is Nederland een serieuze markt voor super- en hypercars, met een grote schare liefhebbers. Voor Rimac vormen die ingrediënten een uitstekende basis om het merk Rimac en de Nevera nu in Nederland te introduceren. We zijn verheugd om met Pon Luxury & Performance Cars een gerenommeerde supercarspecialist als partner en officiële vertegenwoordiger van Rimac in Nederland te hebben.”
Nevera ook naar Nederland
Rimac debuteert in Nederland met de Nevera, de nieuwste, wereldwijd gehomologeerde hypercar van het merk. De Nevera is in 2021 in Kroatië in productie gegaan. De eerste exemplaren van de Rimac Nevera zijn in 2022 afgeleverd. De totale oplage van 150 exemplaren onderstreept het exclusieve karakter nog eens. De eerste Rimac Nevera op Nederlandse bodem wordt in het tweede kwartaal van 2023 verwacht. De spectaculaire 1.914 pk en 2.340 Nm sterke Nevera hypercar is de vaandeldrager binnen het Rimac-gamma.
Rimac Nevera is elektrische hypercar
De naam Nevera komt van een krachtige mediterrane storm die vergezeld door donder en bliksem onverwacht kan komen opzetten op de open zee bij Kroatië. De Nevera beschikt over een monocoque van koolstofvezel, een carrosserie met actieve aerodynamica en een volledig door Rimac ontworpen elektrische aandrijflijn met een 120 kWh vloeistof gekoelde lithium-mangaan-nikkel accupakket en vier elektromotoren. Ook de software is een eigen ontwikkeling.
Prestaties Nevera
Het systeemvermogen van de Rimac Nevera bedraagt 1.914 pk (1.407 kW). Daarmee accelereert de Nevera in 1,97 seconde van 0 naar 100 km/u. De sprint van 0 naar 250 km/u vergt slechts 9,3 seconden, de topsnelheid bedraagt 350 km/u. Bij speciale gelegenheden is dit te verhogen tot 410 km/u. Ook het opladen van de accu’s gaat op topsnelheid. Met een laadvermogen van 350 kW is het pakket in 25 minuten van 0 tot 80% te laden. Een laadvermogen van 500 kW brengt dit terug tot 19 minuten. De actieradius volgens WLTP bedraagt maximaal 490 km.
Rimac spreek je uit ‘ri-matz’
Rimac (spreek uit: ri-matz) is opgericht door de 34-jarige Kroaat Mate Rimac. Als kind had Mate al een passie voor auto’s én elektronica. Hij werd daarbij geïnspireerd door zijn landgenoot en idool Nikola Tesla. Mate Rimac ontwierp in zijn schooltijd al een ‘elektrische handschoen’, die een computermuis en toetsenbord kon vervangen. Op 17-jarige leeftijd had hij al twee patenten op zijn naam staan.
Van Concept_One naar Nevera
Twee jaar later bouwde Mate Rimac in een geleende garage een experimentele elektrische aandrijflijn in zijn eigen auto. Het resultaat was goed voor een Guinness World Record: destijds was het de snelst accelererende elektrische auto. Rimac wilde meer: hij droomde van een van de grond af aan ontworpen auto die dankzij elektrische aandrijving zowel sensationeel als duurzaam zou zijn. Met een klein team ontwikkelde Mate Rimac de Concept_One. Met spectaculaire looks, een vermogen van 1.088 pk, slimme vierwielaandrijving en torque vectoring was de Concept_One uit 2011 de eerste elektrische supercar ter wereld.
1.700 werknemers
Ook ontwikkelt Rimac elektrische aandrijftechnologieën voor bestaande fabrikanten. Op dit moment heeft de Rimac Group 1.700 werknemers in dienst. Volgend jaar opent de onderneming in Kroatië een nieuw hoofdkantoor inclusief één van de grootste R&D- en productiefaciliteiten in Europa.