Achtergrond

Hoeveel bpm op een auto?

juli 11, 2022

BPM

De BPM wordt eenmalig geheven voor elke auto in Nederland wanneer die een kenteken krijgt. Deze heffing kan plaatsvinden bij de registratie van het voertuig, of op het moment dat een voertuig uit het buitenland voor het eerst in Nederland gaat rijden. Je zou het de aanschafbelasting kunnen noemen.

CO2-uitstoot

De hoogte van de BPM wordt bepaald naar aanleiding van de CO2-uitstoot van de auto. Eigenaren van een auto met een CO2-uitstoot van 0 gram per kilometer betalen geen BPM. Met een hoge CO2-uitstoot betaal je dus meer BPM. De belastingdienst heeft een handige tool om je BPM te berekenen. Je betaalt BPM als je eigenaar bent van een personenauto of bestelauto die een registratiedatum heeft van 1 juli 2005 of later. Ook motorfietsen vallen onder deze regeling. De BPM wordt meegerekend in de consumentenprijs en wordt in de meeste gevallen op de factuur vermeld.

Sinds 2013

Personenauto’s worden sinds 1-1-2013 alleen beoordeeld op CO2-uitstoot. De uitstootgrenzen worden elk jaar aangescherpt. Het gevolg hiervan is, is dat een auto eerder in een hoger tarief komt en dus meer geld oplevert. Sinds 2013 is de catalogusprijs alleen nog maar bepalend bij bedrijfsauto’s, motorfietsen en kampeerauto’s. Hiervoor gold dit ook voor personenauto’s maar dat is veranderd.

BPM afbouwen

De BPM-formule gaat wel veranderen. Het variabele gedeelte gaat afnemen. Het vaste gedeelte gaat omhoog van €175 naar €350, terwijl het variabele gedeelte juist met €175 afneemt. Een doelstelling is daarnaast dat de BPM op een gegeven moment volledig verdwijnt. Op dit moment geldt dat personenauto’s op diesel een extra toeslag krijgen voor elke gram C02 per kilometer boven 70.

Vrijstelling BPM

Als ondernemer is het mogelijk om BPM vrijstelling te krijgen voor een bestelauto. Daar zijn wel drie eisen aan verbonden. De auto moet geregistreerd zijn op naam van een BTW-ondernemer en de ondernemer gebruikt de bestelauto minstens 10% van de kilometers zakelijk. Daarnaast moet de auto 5 jaar in de onderneming blijven. Als je een auto huurt, geldt de BPM-vrijstelling ook als je een ondernemer bent. In het geval van een huurtermijn van langer dan 30 dagen, moet de huurder een ondernemer zijn met een ondernemersverklaring. Als particulier mag je daarom een auto niet langer dan 30 dagen huren als er geen BPM over betaald is.

Lees ook: