Achtergrond

Hoe zit het met voorrang en onverharde wegen?

augustus 15, 2022

Hoe zit het?

Duidelijke regels, maar wat is een onverharde weg en wat niet? Wie zijn ook alweer bestuurder en wie niet? Wat is een gelijkwaardige kruising ook alweer?

Onverharde weg

We komen ze niet vaak meer tegen in Nederland, want bijna alle wegen zijn verhard. Maar de naam zegt het al: onverharde wegen zijn niet voorzien van een verhard wegdek en zijn dus gemaakt uit of ontstaan op zand, klei, grind, houtsnippers en dergelijke.  

Verharde weg

Verharde wegen zijn voorzien van een wegdek van steen, asfalt en/of beton. Zo zijn we het gewend, dus de voorrangsregel met betrekking tot onverharde wegen is wellicht een beetje weggezakt in ons geheugen.

Gelijkwaardige kruising

Als er géén voorrangsweg is waarop de voorrang is geregeld met verkeersborden, maar wel een kruising, dan is dat een gelijkwaardige kruising. Die is niet met voorrangsborden gemarkeerd. Rijdend kun je niet direct beoordelen of het verkeer dat van rechts – dat normaal voorrang heeft – de weg nadert, op een onverharde weg rijdt. Daarom is het goed dat de bestuurder op de onverharde weg sowieso voorrang moet verlenen. Die weet immers precies op wat voor weg hij rijdt. De bestuurder op de verharde weg mag erop vertrouwen dat hij voorrang krijgt als hij het heeft.

Bestuurder

In artikel 1 van de begripsbepalingen van het RVV staat dat bestuurders alle weggebruikers zijn, behalve voetgangers. Voetgangers hebben dus geen voorrang, ook niet als jij als bestuurder van een onverharde weg komt.

Kruispunt met één onverharde weg

We stellen je fantasie op de proef: stel je voor dat je op een onverharde weg rijdt en bij een kruispunt met een verharde weg aankomt en de weg tegenover de onverharde weg is ook verhard. Jij en een tegemoetkomende bestuurder willen allebei dezelfde kant op, voor jou naar rechts. Dan heb jij voorrang omdat jij de kortste bocht maakt. Als jullie allebei de andere kant op willen, dus voor jou naar links, dan heeft de andere bestuurder voorrang omdat die dan de kortste bocht maakt.

Als je in dezelfde situatie rechtdoor wilt en de tegenligger wil afslaan en jou rijrichting kruisen, dan heb jij wél voorrang, want verkeer dat rechtdoor gaat, gaat vóór afslaand verkeer.

Voorrangsweg

Als je op een voorrangsweg rijdt, wéét je dat het een voorrangsweg is, want een voorrangsweg is aangegeven met bord B1, een gele ruit in een wit vierkant met een zwart randje eromheen. Binnen de bebouwde kom staat dat bord voor de kruising, erbuiten staat ie erna. Op de zijwegen, waar het verkeer voorrang moet verlenen, staat bord B6 (verticale witte driehoek met rode rand) of B7 (het achthoekige rode bord met de tekst STOP).

Voorrangskruising

Een gewone voorrangskruising is voor wie voorrang hééft te herkennen aan verkeersbord B3 (driehoekig bord met rode rand en een dikke verticale pijl met smalle horizontale lijn voor de zijweg of -wegen). Wie vanaf de zijweg komt en voorrang moet verlénen, komt bord B6 of B7 tegen.

Lees ook: