Achtergrond Autonieuws

Hoe MINI de nieuwe MINI Countryman duurzaam produceert

maart 1, 2023

MINI Countryman: transformatie naar elektromobiliteit

MINI hoopt de nieuwe Countryman vooral op een duurzame manier te produceren. Fabrieksdirecteur Petra Peterhaensel en Sonja Hengstler, Project Manager voor de nieuwe MINI Countryman, zijn in Leipzig verantwoordelijk voor de transformatie naar elektromobiliteit en de duurzame productie van componenten voor elektrische aandrijving en complete voertuigen.

Gebouwd naast andere BMW’s

Een kern van 5.600 medewerkers produceert zo’n duizend voertuigen per dag. De nieuwe MINI Countryman rolt samen met de BMW 1 Serie, de BMW 2 Serie Gran Coupé en de BMW 2 Serie Active Tourer in Leipzig van de band. Daardoor is deze locatie de eerste fabriek die modellen van zowel BMW als MINI op dezelfde productielijn produceert.

MINI Countryman 2023

2030: alleen nog elektrische MINI’s

Nu al is een op de vijf MINI’s elektrisch en in Nederland zelfs een op de vier MINI’s. De nieuwe Countryman – die vanaf eind dit jaar van de band rolt – gaat de verkoop van elektrische MINI’s een extra impuls geven. Vanaf 2030 produceert MINI uitsluitend batterij-elektrische auto’s.

Miljoenen euro’s investeren

De accu’s voor de volledig elektrische MINI Countryman komen overigens uit de eigen productiefaciliteiten van de fabriek. Daarvoor breidt BMW Group zijn productiecapaciteit voor componenten voor elektrische aandrijving in de fabriek in Leipzig verder uit. Voor 2024 komen er acht productielijnen bij, een investering van meer dan 800 miljoen euro.

De toekomstige productielocatie voor deze componenten is 150.000 m2 groot en is een duurzame investering in de levensvatbaarheid van de fabriek in de toekomst. De uitbreiding zorgt ook voor baanzekerheid voor de werknemers en zelfs voor extra banen. Voor 2024 worden meer dan duizend nieuwe medewerkers aangenomen voor de productie van de componenten voor elektrische modellen.

MINI Countryman 2023

Duurzaam produceren

De fabriek in Leipzig heeft vier windturbines van 190 meter hoog, die op het fabrieksterrein staan. Ze genereren een deel van de energie die nodig is voor de autoproductie. In 2021 is met windenergie 21,9 GWh aan elektriciteit gegenereerd. Dat staat gelijk aan het jaarlijkse energieverbruik van meer dan vijfduizend driepersoonshuishoudens. Sinds 2017 slaat de fabriek de opgewekte energie tijdelijk op in de batterij-opslag die bestaat uit bijna zevenhonderd accu’s uit de BMW i3.

Waterstoftankstations

“Onze visie voor de fabriek in Leipzig is het volledig emissievrij maken van de productie, door fossiele brandstoffen te vervangen door waterstof. Onze fabriek in Leipzig is de eerste autofabriek ter wereld die in de spuiterij gebruikmaakt van een nieuw ontwikkelde stooktechniek, die gebruikmaakt van groene waterstof in plaats van aardgas. We gebruiken waterstof ook al sinds 2013 voor de logistiek in de fabriek. Op dit moment voorzien vijf waterstoftankstations in de energiebehoefte van meer dan 130 industriële waterstofvrachtauto’s met brandstofcel – het grootste wagenpark van Duitsland”, benadrukt Fabrieksdirecteur Petra Peterhaensel.














MINI Countryman 2023