Autonieuws Autosport Formule 1

Hoe laat begint de kwalificatie en Formule 1 GP van België op Spa?

augustus 24, 2022

Hoe laat begint de kwalificatie van Spa?

De kwalificatie van de GP van België begint zaterdag 27 augustus om 16.00 uur. Max Verstappen gaat de eerste kwalificatiesessie na de zomerstop in als WK-leider met 80 punten voorsprong op de nummer twee Charles Leclerc. Sergio Perez staat op zijn beurt slechts vijf punten achter de Monegask.

Tijdschema F1 Spa-Francorchamps 2022

Datum Sessie Nederlandse tijd
Vrijdag 25 augustus 1e vrije training 14.00 – 15.00
Vrijdag 25 augustus 2e vrije training 17.00 – 18.00
Zaterdag 26 augustus 3e vrije training 13.00 – 14.00
Zaterdag 27 augustus Kwalificatie 16.00 – 17.00
Zondag 28 augustus Race 15.00 – 17.00

Wat gebeurde er vorig jaar op Spa?

In een kletsnatte kwalificatie pakte Verstappen pole, voor de verrassing van de dag: George Russell kwalificeerde zijn Williams knap op de tweede plek, terwijl Hamilton de derde stek veroverde. De race op zondag ging de boeken in als een van de meest bizarre races ooit, want verder dan een optocht achter de safety car kwam het niet. Door de extreme regenval was racen vrijwel onmogelijk. Om die reden werd dan ook de rode vlag gezwaaid.

Het was voor de 75.000 fans langs het circuit geduld hebben, want de regen bleef aanhouden. Intussen werden meerdere pogingen ondernomen om de race te starten. Uiteindelijk werd er om 18:00 gestart achter de safety car. Echter vond de raceleiding het na drie ronden nog te tricky om door te gaan en besloot de race af te vlaggen. De startopstelling werd de einduitslag, aangezien de ronden achter de safety car voldoende meetelden voor een officiële raceklassering. Wel met gehalveerde punten aangezien minder dan 75% van de race was volbracht.


GP_Belgie_Spa_safety_car


GP_Belgie_Spa_podium

Laatste keer F1 op Spa-Francorchamps?

Na komend raceweekend loopt het contract af tussen de F1 en het circuit in de Ardennen. Met de komst van nieuwe circuits op de kalender – Miami en Las Vegas bijvoorbeeld – is het lastiger voor Spa om een plekje te krijgen op de kalender voor de aankomende seizoenen. Opmerkelijk, want Spa wordt al jaren steevast als eerste op de kalender gezet.

De F1-bazen lijken vooralsnog de voorkeur te geven aan een raceweekend in Zuid-Afrika. Het wil echter nog niet zo vlotten met de onderhandelingen tussen de F1 en de Zuid-Afrikaanse organisatie. De deadline om de nieuwe kalender rond te krijgen komt steeds dichterbij en zolang er geen akkoord is mag Spa nog hoop koesteren om volgend jaar toch de F1 te mogen ontvangen. Het zou dan gaan om een contract van slechts een jaar, wat zou betekenen dat we volgend jaar deze zelfde situatie hebben.

Wat moet je weten over Spa-Francorchamps?

Veel coureurs beschouwen het circuit van Spa-Francorchamps als een van de mooiste circuits ter wereld. Er zit een fijne flow in met een goede mix tussen langzame technische bochten en snelle stukken. Daarbij kunnen we natuurlijk ook niet om de legendarische bochtencombinatie Eau Rouge – Raidillon heen.

Onlangs onderging het circuit een update om het een en ander te moderniseren en te repareren na de heftige overstromingen in 2021. Daarbij wordt ook Eau Rouge aangepakt en deels aangepast om de bochten veiliger te maken. Ook werden diverse stukken van het circuit opnieuw geasfalteerd om te zorgen dat moderne racebanden betere grip hebben.

Bron: Spa-Francorchamps

Spa in feiten en cijfers

Officiële naam: FORMULA 1 ROLEX BELGIAN GRAND PRIX 2022
Locatie: Stavelot, België
Lengte circuit: 7,004 km
Aantal ronden: 44
Aantal bochten: 19
Totale raceafstand: 308,052 km
Ronderecord: 1:46:286 Valtteri Bottas (2018)

Bron: F1