Achtergrond Autonieuws Lifestyle Lifestyle & Fun

Hoe een auto overschrijven?

februari 5, 2023

Auto overschrijven: voorwaarden

Je moet aan een paar zaken voldoen om een kenteken te kunnen overschrijven op jouw naam. Ten eerste moet je 18 jaar of ouder zijn, in Nederland wonen en ingeschreven zijn in de Basisregistratie Personen (BRP). Zelf moet je controleren of het kentekenbewijs compleet is – voor het overschrijven moet de verkoper het kentekenbewijs van de auto én de tenaamstellingscode bezitten. Op de RDW-website kun je controleren of het kentekenbewijs geldig is en of de tenaamstellingscode erbij hoort.

Overschrijven door RDW-erkend autobedrijf

Je kunt niet zèlf de zojuist gekochte auto op jouw naam zetten. Als je je auto hebt gekocht bij een door de RDW erkend autobedrijf, dan regelt dat bedrijf het overschrijven direct voor je, maar dan moet je wel een geldig legitimatiebewijs bij je hebben.

Dealer

Particuliere aankoop – kenteken overschrijven bij loket

Je kunt samen met de verkoper ook naar een kentekenloket, RDW-balie of een RDW-keuringsstation gaan – de adressen daarvan vind je eenvoudig op de RDW-site. Het is goed mogelijk dat het postkantoor of supermarkt bij jouw in de buurt ook zo’n locatie is. Jullie hebben het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode nodig – of bij een oudere auto het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel 1B) en het overschrijvingsbewijs. Natuurlijk heb je ook je geldige legitimatiebewijs nodig, maar dat heb je sowieso altijd bij je natuurlijk.

Kenteken overgeschreven: de documenten

De baliemedewerker die de overschrijving voor jullie regelt, geeft – als alles klopt – twéé documenten. Het tenaamstellingsverslag met de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode is voor jou als nieuwe eigenaar. Het vrijwaringsbewijs is voor de verkoper en ontslaat hem van zijn verplichtingen en aansprakelijkheden.

Kentekendocumenten per post

De volgende werkdag verstuurt RDW het nieuwe kentekenbewijs én het tweede deel van de tenaamstellingscode aan jou als nieuwe eigenaar. Je ontvangt ze in één envelop. Het is zaak om de tenaamstellingscode goed te bewaren. Deze heb je weer nodig mocht je de auto ooit willen verkopen.

kenteken

Auto online overschrijven

Als de auto geen papieren kentekenbewijs heeft, maar een kentekencard, dan kun je het kenteken ook online overschrijven op jouw naam. Als je zowel de kentekencard én de tenaamstellingscode hebt, én een Nederlands paspoort of rijbewijs of een Nederlandse ID-kaart met een chip en een smartphone met NFC-chiplezer, is dat mogelijk.

Hoe werkt online een auto overschrijven?

Je hebt je DigiD-app nodig voor een identiteitscheck en via de knop ‘Voertuig overschrijven’ op de RDW-pagina Kenteken overschrijven. Daar staan ook alle details van de online-procedure – de website leidt je helemaal door de overschrijvingsprocedure, maar let ook op de e-mails die je ontvangt. Pas na de tweede e-mail staat de auto op jouw naam. Dan ben jij ook meteen verantwoordelijk voor de voertuigverplichtingen – APK-keuring, verzekering en motorrijtuigenbelasting. De derde e-mail bevat een link naar het vrijwaringsbewijs voor de verkoper en het tenaamstellingsverslag en het eerste deel van de tenaamstellingscode voor de nieuwe eigenaar. Via de post ontvang je als nieuwe eigenaar het kentekenbewijs en het tweede deel van de tenaamstellingscode.

Hoe goed ken jij de verschillende soorten kentekens in Nederland? Doe de test!