Hiep-hiep! Porsche 911 Carrera 2.7 RS blaast 50 kaarsjes uit – video
We schrijven 1972. In dat jaar startte Porsche de ontwikkeling van de ‘Duck Tail’, ‘RS’ of ‘2.7’, oftewel de latere koosnamen van de 911 Carrera RS 2.7. In hetzelfde jaar volgt de introductie op de Autosalon van Parijs. Subiet was het model de snelste Duitse productieauto van zijn tijd en ook meteen de eerste in serie geproduceerde auto voorzien van voor- en achterspoilers. Lettend op de subtiel geïntegreerde achtervleugel behoeft het geen betoog waar de illustere 911 Carrera RS 2.7 zijn bijnaam ‘Eendenkont’ aan te danken heeft. En de RS beschikte over nog meer primeurs. Zo was het ook de eerste Porsche die de naam Carrera droeg – het Spaanse woord voor ‘race’.
Boven verwachting succesvol
De 911 Carrera RS 2.7 was bedoeld als homologatiespecial. De über-911 moest vanaf de eerste potloodstreep een zeer lichte, snelle sportwagen worden. Hoewel de modelvariant was gebaseerd op het F-model van de 911, werd hij door zijn vele technische innovaties uiteindelijk het ultieme uitgangspunt voor race- en rallyauto’s van Porsche. En zo geschiedde, met ongekend succes.
De aanvankelijk oplage van maximaal 500 exemplaren waren al binnen luttele maanden uitverkocht. Porsche was enigszins verrast door het succes, maar bouwde onmiddellijk verder en had de verkoopcijfers tegen juli 1973 verdrievoudigd. Porsche bouwde in totaal 1.580 exemplaren, waarvan tweehonderd exemplaren voorzien waren met het optionele uitrustingspakket M471, de Lightweight-versie. Daarnaast werden er 55 exemplaren van de raceversie, 17 basisvoertuigen en 1.308 toerversies (M472) gefabriceerd. Toen de duizendste 911 RS eenmaal was gefabriceerd, werd de Porsche 911 Carrera RS 2.7 gehomologeerd voor Groep 3 en Groep 4.
Less is more
Gewicht, of beter gezegd het ontbreken daaraan, speelde een cruciale rol bij de RS, in het bijzonder de exclusieve Lightweight-uitvoering. Het interieur werd daar waar mogelijk gestript op klantwens en de productiedatum. Onder andere de achterzittinkjes, het tapijt, het klokje, de ophanghaakjes voor je racejack en de armleuningen werden achterwege gelaten. Op verzoek van de klant vervingen twee lichtgewicht sportstoelen de zwaardere standaard exemplaren. Zelfs het Porsche-embleem op de motorkap was aanvankelijk een sticker. Vergeleken met de ‘Touring’ woog de ‘Sport’ maar liefst 115 kilogram minder, met een leeggewicht van 960 kilo. Toch kostte de Lightweight-versie meer dan de ‘gewone’ RS, namelijk 34.000 Duitse marken destijds. Het optionele Sportpakket had een meerprijs van 700 DM, terwijl het semi-luxueuze Touring-pakket een extra van 2.500 DM kostte. Meerprijzen waarvoor je op de hedendaagse 911 Carrera hooguit een achterruitenwisser of een ludieke sierstrip voor het dashboard koopt. Tijden veranderen.
Watervlugge prestaties
Over andere tijden gesproken. De 2,7 liter zescilinder boxermotor van de 911 RS produceerde 210 pk bij 6.300 tpm en ontwikkelde 255 Nm bij 5.100 tpm. Nipt 40% van het vermogen van de nieuwste 911 GT3 RS. In de jaren ’70 en ’80 echter was je met een dergelijk motorvermogen onder je rechtervoet helemaal het heertje. Zeker in combinatie met het vedergewicht dat de 911 2.7 RS was. Zo snelde de Sport-versie als eerste serieauto ooit onder de toenmalige magische grens van 6 seconden naar de 100 km/h. Slechts 5,8 seconden deed-ie erover. De topsnelheid lag op 245 km/h (Touring 6,3 seconden, 240 km/u). Cijfers waarvan we nu niet meer van onze stoel vallen, maar in die tijd was het ogenbalverpletterend snel. Menig RS heeft het eerste productiejaar dan ook niet overleefd, waardoor het model nog zeldzamer en exclusiever werd dat-ie al was.
Mag het een breedtemaatje meer zijn?
Louter en simpel brute kracht tentoonspreiden was sowieso nooit de intentie van Porsche tijdens de ontwikkeling. De RS 2.7 moest het optimale samenspel worden tussen gewicht, prestaties, aerodynamica en handling. Hiervoor hadden de ingenieurs ook veel aandacht voor het chassis. Porsche had op het circuit zoal ervaring opgedaan met het effect van bredere achterwielen, dus de ontwikkelingsingenieurs probeerden dit ook uit op de 911 Carrera RS 2.7. Het gevolg: voor het eerst bij Porsche was een in serie geproduceerde auto uitgerust met verschillende bandenmaten op de voor- en achteras. Fuchs smeedde 6 J×15 wielen met 185/70 VR-15 banden aan de voorzijde, en 7 J×15 wielen met 215/60 VR-15 banden aan de achterzijde. Om ze passend te maken, verbreedde Porsche de carrosserie met 42 mm aan de achterzijde bij de wielkasten.
Kekke kleuren
Naast de genoemde kenmerken had de Porsche 911 Carrera 2.7 RS van weleer nog andere opvallende designkenmerken: er waren 29 lakkleuren beschikbaar, waaronder opvallende kleuren als Light Yellow, Red en Blood Orange. Porsche vervulde ook individuele kleurwensen van klanten. De kleur van het hart van de velgen kwam overeen met de carrosseriekleur; bij de RS’en in Grandprix wit waren de opschriften op de flanken rood, blauw of groen. De legendarische belettering is nog steeds verkrijgbaar op de nieuwste en heftigste RS-modellen van de 911. Menig koper kiest voor deze historische knipoog naar het origineel. En Porsche doet zijn best om dit in ere te houden. Kijk maar eens naar de hoedanigheid waarin de gloednieuwe 911 GT3 RS is gepresenteerd – een halve eeuw na dato.
Legendarische beschermheer
De Porsche 911 RS, zowel het origineel als nieuwere generaties, kent talloze racesuccessen. Eigenlijk te veel om op te noemen. Bijna net zo legendarisch als de 911 2.7 RS zelf, zijn sommige mensen van vlees en bloed die voor deze successen zorgden. ‘Onze’ Gijs van Lennep is er hier bijvoorbeeld een van, die tezamen met Herbert Müller de 1973 Targa Florio wonnen. Maar als er één persoon is die in één adem genoemd wordt met de RS, dan is het Walter Röhrl. De rallylegende – van welhaast mythische proporties – blies dit jaar zijn 75ste kaarsje uit en is al sinds de lancering van de oer-RS verbonden met het model. Tot op de dag vandaag geldt Röhrl als beschermheer van de ‘Elfer onder de Elfers’. Waar er een nieuwe generatie RS opstaat en gaat, daar is ook Röhrl. Vrijwel elke introductie van een RS-model was hij gast- en beschermheer. Ook nu weer, tijdens de viering van het 50-jarige bestaan, kruipt de boomlange Duitser met nog evenveel plezier en bezieling achter het stuur van het model Porsche die hem al evenzo onsterfelijk maakte. En denk maar niet dat hij het sturen is verleerd…
Feestje in Porsche Museum
Het Porsche Museum in Stuttgart-Zuffenhausen opent op 20 september een speciale tentoonstelling die is gewijd aan de 50ste verjaardag van de iconische 911 Carrera RS 2.7. Komt dat zien als je Porsche-liefhebber bent.