Autonieuws Fun

Gespot: een wel heel bijzonder bestelbusje

februari 16, 2024

Laten we bij het begin beginnen, in Zweden. In 1963 wilde Postverket (tegenwoordig PostNord Sverige), het postbedrijf van de Zweedse staat, nieuwe bedrijfswagens aanschaffen voor de postbezorging. Daarvoor klopte het aan bij Kalmar Verkstad, een bedrijf dat locomotieven en bedrijfswagens maakte.

Kalmar KVD440/441

Na een aantal jaar ontwikkeling was in 1969 het resultaat klaar: de Kalmar KVD440/441. Het was een compacte bestelwagen, gebouwd op de technische basis van de toen actuele DAF 44. Daarmee bestond de aandrijflijn uit een luchtgekoelde 844 cc tweecilinder boxermotor en de bekende Variomatic-transmissie. Hoewel het boxermotortje op zichzelf al genoeg warmte kon leveren, was de Kalmar vanwege de koude Zweedse winters optioneel leverbaar met een aanvullend verwarmingssysteem, met een eigen brandstofmotortje onder de bestuurdersstoel. Vanbuiten is de optionele verwarming te herkennen aan een extra uitlaatpijpje.

De carrosserie van de postwagen bestond uit een stalen buizenframe met ‘plaatwerk’ van glasvezel. Van oorsprong reed men in Zweden links, zoals in Engeland. In 1967 besloot het land net als in de rest van Europa rechts te gaan rijden. Een hele operatie, maar dat is een verhaal op zich. Bij de ontwikkeling van de Kalmar werd hier al rekening mee gehouden, juist door het stuur réchts te plaatsen. Samen met de grote schuifdeur had de postbode op deze manier snel toegang tot de brievenbussen langs de kant van de weg.Andere namen voor de Kalmar

Vanwege deze technische basis staat het busje ook wel bekend als de DAF Kalmar, maar dat is dus eigenlijk niet de officiële typenaam. Het busje werd ook buiten Zweden geleverd, simpelweg als de Kalmar. Zonder verdere typenaam dus. In Zweden kreeg het wagentje al snel de bijnaam Tjorven. Dat is het hoofdpersonage uit een toenmalige tv-serie. Blijkbaar zagen de Zweden de nodige gelijkenissen tussen het busje en het personage.

De productie van de Kalmar liep tot 1972 en in die jaren zijn er in totaal iets meer dan 2.000 exemplaren gebouwd. Bijna 1.200 daarvan kwamen terecht bij Postverket of andere postbedrijven. Ook de Zweedse luchtmacht had twaalf exemplaren in dienst, voor ondersteunende taken op de vliegvelden. Slechts 368 exemplaren waren voor de export, waarvan er toch nog 50 in Nederland zouden zijn geleverd.

Het gespotte exemplaar

Gezien de lage productieaantallen en de beperkte export naar buiten Zweden is de Kalmar in ons deel van Europa altijd al een zeldzaam model geweest. De verbazing was dan ook groot toen we er zomaar een tegenkwamen in een Nederlandse woonwijk. De Kalmar heeft geen kentekens meer, maar de S-sticker achterop maakt duidelijk dat dit een van oorsprong Zweeds exemplaar is. De gele kleur doet bovendien sterk vermoeden dat dit een voormalig Postverket-wagen is. Op de schuifdeur lijkt ook nog een restant te zitten van de sticker van het Postverket-logo.

Betere foto’s dan dit waren helaas niet mogelijk zonder de tuin in te lopen. Dat ging ons wat ver. Omdat de auto op privéterrein staat, vermelden we deze keer ook niet de spotlocatie. Toch zijn we wel benieuwd naar het verhaal achter deze spot. Hoe vond deze Kalmar zijn weg naar Nederland?