Autonieuws Fun

Gespot: een Polestar 1 Gold

augustus 11, 2023

Sinds 2017 is Polestar niet langer een tuner, maar een automerk. Het eerste eigen productiemodel verscheen in 2019, in de vorm van de Polestar 1. De Volvo-herkomst was aan dat model nog goed te zien, want de Polestar 1 is eigenlijk een coupéversie van de Volvo S90. Hoewel, onderhuids is dat een heel ander verhaal. De Polestar 1 is namelijk een plug-in hybride, maar niet zomaar een.

Polestar 1 specificaties

De basis van de aandrijflijn wordt gevormd door een 2,0-liter viercilinder benzinemotor, aangevuld met twee elektromotoren. Deze combinatie is goed voor een systeemvermogen van 447 kW (608 pk) en een koppel van maar liefst 1.000 Nm. Voor een plug-in hybride heeft de Polestar 1 een best grote batterij van 34 kWh. Dat is goed voor een volledig elektrische actieradius van 150 km. Dat is nog wel gemeten volgens de oude NEDC-norm, maar dan nog is het zelfs naar huidige maatstaven nog een grote afstand voor een plug-in hybride.


Polestar 1 prestaties

Met deze krachtige plug-in hybride aandrijflijn sprint de Polestar 1 in slechts 4,2 seconden naar de 100 km/u, om door te gaan tot een begrensde 250 km/u. Verder heeft de auto bijbehorende sportieve rijeigenschappen, waar de autosportervaring van Polestar direct uit blijkt. Meer over het rijgedrag en de prestaties van de Polestar 1 lees je in een van onze twee rijtesten die we met de auto hebben gedaan.

Gelimiteerde productie

De Polestar 1 diende vooral om het nieuwe merk Polestar op de kaart te zetten en was nog niet bedoeld voor de grote aantallen. Daarvoor was de auto te complex, maar vooral ook nog te prijzig. In Nederland vermeldde het prijskaartje een bedrag van 158.300 euro. De productie van de Polestar 1 is gelimiteerd op 1.500 stuks.


Afscheid met een gouden randje

Het is wel jammer dat de Polestar 1 alleen werd geleverd met een weinig sprankelend kleurenpalet. Er was keuze uit zwart, wit en drie grijstinten. Hoewel… In 2021 presenteerde Polestar een speciale afscheidseditie van de 1, ter gelegenheid van de naderende productiestop. Dit afscheidsmodel was uitgevoerd in opvallend matgoud, in combinatie met zwarte velgen, eveneens matgouden remklauwen en goudgele gordels en interieuraccenten. Die remklauwen en gordels zijn overigens ook leverbaar voor de reguliere modellen. Hoewel afgezien van de kleur niets is aangepast, bracht de Gold-editie een meerprijs van 5.000 euro met zich mee. Daarvoor heb je wel iets extra bijzonders voor de deur staan, want de productie van de Polestar 1 Gold was gelimiteerd op slechts 25 exemplaren.


Het gespotte exemplaar

Vorige maand kwamen wij op de A2 deze Polestar 1 Gold tegen. De auto is in januari 2022 gloednieuw in Nederland geregistreerd. De auto is nog altijd bij de eerste eigenaar. Op zich niet verrassend bij zo’n jonge auto, maar we kunnen ons ook voorstellen dat je niet snel afscheid neemt van een Polestar 1 Gold.

Ondanks de exclusiviteit van het model staan er toch nog 25 exemplaren van de Polestar 1 op Nederlands kenteken. Eventuele uitvoeringsvarianten worden in het kentekenregister niet nauwkeurig bijgehouden, maar we kunnen wel kijken naar de geregistreerde kleuren. Het blijkt dat drie Nederlandse Polestar 1’s zijn geregistreerd als ‘geel’, net als het gespotte exemplaar. Het lijkt er dus op dat van de slechts 25 exemplaren toch nog drie Polestar 1 Golds hun weg hebben gevonden naar Nederlandse bodem!