Gespot: een Lexus SC 430
De historie van de Lexus SC begint eigenlijk al in 1981, als Toyota op de Japanse markt de Soarer introduceert. Het nieuwe model vervangt de coupéversies van de Mark II en Crown, modellen waarbij vooral luxe de boventoon voert. De Soarer gooit het over een iets andere boeg. De luxe blijft wel, maar wordt aangevuld met sportiviteit. Daarmee is de Soarer een van de eerste modellen in het segment van dergelijke Japanse sportief-luxe coupés, die nog altijd wel de nodige liefhebbers hebben.
Lexus SC zorgt voor uitbreiding
In 1991 is het alweer tijd voor de derde generatie Toyota Soarer. Daarbij pakt Toyota het iets anders aan. De auto wordt ontworpen door de Amerikaanse designstudio van het merk en Noord-Amerika wordt ook de belangrijkste afzetmarkt voor de coupé. De naam Toyota Soarer blijft echter voorbehouden aan Japan. Voor Amerika maakt men van de gelegenheid gebruik om het dan nog nieuwe luxe submerk Lexus van een passende coupé te voorzien. Zo moet Lexus nog beter de concurrentie aankunnen met de gevestigde merken in het luxesegment, die ook allemaal een coupé aanbieden.
Waar de Toyota Soarer qua positionering zo veel mogelijk vasthoudt aan het concept van zijn voorgangers, komt bij de Lexus-versie de nadruk meer op de luxe te liggen. Ook is de Lexus SC alleen leverbaar met de twee grootste motoren van de Soarer: de 3,0-liter zes-in-lijn en de 4,0-liter V8. Dat vertaalt zich in de typeaanduidingen SC 300 en SC 400. Ook is de Lexus er alleen met vier- en vijftrapsautomaten, waar de Toyota-versie ook een handbak biedt.
Tweede generatie Lexus SC
De Lexus SC scoort best goed en blijft zelfs tot en met 2000 in productie zonder al te grote wijzigingen. De komst van de tweede generatie voor modeljaar 2001 is daarmee wel welkom. Opnieuw pakt men een aantal dingen iets anders aan. Het duidelijkst is de vormgeving. Niet alleen is het nieuwe model duidelijker herkenbaar als een Lexus, de vormgeving is ook nadrukkelijk Amerikaans. Het vaste dak maakt bovendien plaats voor een stalen cabriodak, zoals dat in die jaren helemaal in is. Tot slot verdwijnt de sportiviteit toch weer wat meer naar de achtergrond en is de Lexus SC vooral een luxe cabriolet geworden.
Het motorenaanbod is lekker overzichtelijk geworden. De auto is er alleen als Lexus SC 430, met een 215 kW (293 pk) sterke 4,3-liter V8 onder de motorkap. De transmissie is altijd een vijftrapsautomaat, al wordt die vanaf modeljaar 2006 vervangen door een zestraps. In Japan wordt de auto opnieuw geleverd als Toyota Soarer. Wanneer het merk Lexus in 2006 ook in thuisland Japan wordt geïntroduceerd, wordt de coupé ook daar omgedoopt tot Lexus SC 430. De Lexus SC 430 blijft, opnieuw zonder al te grote wijzigingen, nog in productie tot en met modeljaar 2010.
Het gespotte exemplaar
Op de A12 kwamen wij ter hoogte van Doorn een Lexus SC 430 van de tweede generatie tegen. Het is om precies te zijn een exemplaar uit 2004, dat sinds 2019 in Nederland is. Hoewel dit exemplaar is geïmporteerd, werd deze tweede generatie ook in Nederland officieel geleverd. Het zal niet zo’n verrassing zijn dat de grote luxe cabriolet hier geen verkoopsucces was. Op moment van schrijven staan er toch nog 291 exemplaren van deze generatie op Nederlands kenteken, maar meer dan de helft daarvan is later geïmporteerd.
(G)een opvolger voor de Lexus SC?
De laatste productiejaren waren de verkopen van de Lexus SC sterk teruggelopen. Samen met het feit dat het marktsegment van de auto sowieso kromp, besloot Toyota/Lexus om geen nieuwe modelgeneratie te ontwikkelen. Je zou de in 2017 geïntroduceerde Lexus LC als opvolger kunnen zien, maar dan wel een indirecte. De Lexus LC is ook een sportief-luxe coupé of cabriolet, maar dan wel gepositioneerd in een hoger marktsegment.