Autonieuws Fun

Gespot: een Hyundai Sonata uit 2010

mei 5, 2023

Wie regelmatig een auto-evenement bezoekt, zal het herkennen: op de parkeerplaats is bijna net zo veel interessants te zien als op het evenement zelf. Dat geldt ook voor het Noordhollands Oldtimerfestival in Hem, dat afgelopen paasweekend weer traditiegetrouw plaatsvond. In de evenementenhallen waren veel bijzondere en zeldzame klassiekers en youngtimers te zien (ook motoren en vrachtwagens), maar ook op de bezoekersparkeerplaats keken we onze ogen uit. Afgelopen weken pikten we er in Gespot wat favorieten uit. Deze laatste keer: een Hyundai Sonata.

De Hyundai Sonata

Op zich is de Hyundai Sonata voor ons geen onbekende modellijn. De tweede modelgeneratie uit 1989 was de eerste die officieel in Nederland werd geleverd en het model bleef hier aanwezig totdat we in 2010 afscheid moesten nemen van de vijfde generatie. Een verkooptopper was de Sonata hier nooit, maar vooral die vijfde generatie presteerde niet slecht in een segment dat door Duitse merken wordt gedomineerd.













De zesde generatie Hyundai Sonata

In 2009 introduceerde Hyundai voor modeljaar 2010 de zesde generatie Hyundai Sonata. De strakke lijnen van het voorgaande model werden ingeruild voor vloeiende vormen van de inmiddels nieuwe designtaal van het merk. Voor de rest ging de Sonata vooral verder waar de vorige gebleven was. De auto bood relatief veel voor weinig, eigenlijk net zoals alle andere Hyundai-modellen deden. Onder de motorkap lagen voortaan alleen nog viercilinders. De V6 en diesel waren uit het aanbod verdwenen, maar in sommige landen werd wel een variant op lpg geleverd. Ook nieuw voor sommige markten was de Sonata Hybrid, die iets afwijkende bumpers en lichtunits meekreeg.

Hyundai Sonata niet meer naar Nederland

Omdat de verkopen in Europa bij voorgaande generaties toch wat aan de lage kant waren, besloot Hyundai om de Sonata niet langer op ons continent te leveren. Nou ja, met uitzondering van een paar Oost-Europese landen dan, waar grote niet-Duitse sedans nog wel kans van slagen hadden en Hyundai vaak ook een groter merk was dan bij ons. De belangrijkste markten voor deze generatie Hyundai Sonata waren echter Noord-Amerika en Azië. Ondanks de wereldwijd goede verkopen had de zesde generatie een vrij korte carrière, want in 2014 (voor modeljaar 2015) stond alweer een volledig nieuwe modelgeneratie klaar.

Het gespotte exemplaar

Op de bezoekersparkeerplaats van het Noordhollands Oldtimerfestival zagen wij dit exemplaar uit 2010, een vrij vroege van deze generatie dus. De auto is ook al sinds 2011 in Nederland. Waarschijnlijk als verhuisgoed meegekomen, of iemand moet het echt heel jammer hebben gevonden dat de Hyundai Sonata hier niet langer werd geleverd. De huidige eigenaar, die de auto sinds 2021 in bezit heeft, heeft er in ieder geval een vrij anonieme en toch behoorlijk exclusieve auto aan.

Exclusief is deze generatie Sonata namelijk wel zeker in ons land. Volgens de RDW staan er ca. 60 op kenteken, al zitten daar waarschijnlijk nog een hoop in 2010 geregistreerde exemplaren van de voorgaande generatie bij. Tellen we introductiejaar 2010 niet mee, dan staan nog maar veertien Hyundai Sonata’s van dit model op Nederlands kenteken.










Moet de Hyundai Sonata terugkeren?

Eerlijk gezegd zijn we er niet zo rouwig om dat deze zesde generatie Hyundai niet meer in Nederland werd geleverd. De opvolgende generatie van modeljaar 2015 vinden we dan weer wel een mooie auto. De achtste generatie (modeljaar 2019) oogt misschien weer wat erg Aziatisch, maar de recente facelift voor modeljaar 2023 vinden we weer zeer geslaagd. Zo geslaagd zelfs, dat we bij de onthulling graag even aandacht aan de auto besteedden, ook al wordt de Sonata hier niet geleverd. Hé Hyundai, de plug-in hybrideversie kan hier toch best interessant zijn?